Dilimli Baraji Sulamasi 1. Kisim Yapim Isinin Sözlesmesi Imzalandi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlik tarim arazisini suya kavusturacak Dilimli Baraji Sulamasi 1. kisim yapim isinin sözlesmesi imzalandi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 14 bin dekarlik tarim arazisini suya kavusturacak Dilimli Baraji Sulamasi 1. kisim yapim isinin sözlesmesi imzalandi. Su tutan Dilimli Baraji’ndan alinacak suyu Yüksekova ilçesindeki verimli topraklarla bulusturacak sistemin 2028 yilinin ilk çeyreginde hizmete girmesi planlaniyor.

Dilimli Baraji Sulamasi 1. Kisim Projesi kapsaminda 60 kilometreyi askin boru hatti dösenmesi, 25 kilometreden uzun isletme ve bakim yolu yapilmasi ve boru hatlari üzerindeki sanat yapi insaatlarinin tamamlanmasi planlaniyor.

535 milyon TL tutarindaki projenin 2028 yilinin ilk çeyreginde hizmete sunulmasi öngörülüyor. Ilk etabin hizmete girmesiyle islenecek 14 bin dekarlik tarim arazilerinden yillik 110 milyon liralik gelir elde edilmesi ve bin 300 kisiye istihdam saglanmasi öngörülüyor.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, tarimsal üretimde suya göre tarimin ve su verimliliginin ön plana çiktigi politikalari kararlilikla uygulamaya koyduklarini hatirlatarak toplulastirma, sulanan tarim arazilerini artirma ve modern sulama sistemlerini yayginlastirma gibi yapisal dönüsümlere agirlik verdiklerine dikkati çekti.

"Son 22 yilda hayata geçirdigimiz bin 733 sulama projesiyle sulanan alan miktarini 48 milyon dekar artirarak 71 milyon dekara yükselttik" diyen Yumakli, hizmete aldiklari sulama yatirimlari ile ayni tarladan ayni üretim sezonu içerisinde 2 veya 3 ürün alinmasini sagladiklarini bildirdi.

"75 bin dekarlik genis bir tarim arazisini suyla bulusturmus olacagiz"

Yumakli, sözlesmesi imzalanan Dilimli Baraji sulamasinin ilk etabinin tamamlanmasiyla da bölgedeki tarim arazilerinin ihtiyaç duydugu suyun, borulu ve basinçli modern sulama teknikleri ile verimli topraklara saglikli bir sekilde ulastirilacaginin altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Proje tamamlandiginda sulamanin damla ve yagmurlama seklinde yapilacak olmasi, su kaynaklarimizin etkin bir sekilde kullanilmasini saglayacagi gibi tasarruflu ve ölçülebilir su kullanimini da tesvik edecek. Bugün sözlesmesi imzalanan projeyi 2028’in ilk çeyreginde, sulama sezonu baslamadan hizmete alacagiz. Projenin tamami hizmete girdiginde ise 75 bin dekarlik genis bir tarim arazisini suyla bulusturmus olacagiz. Projenin Hakkari’ye ve Yüksekova’ya hayirli olmasini, çiftçilerimize, üreticilerimize bereket getirmesini temenni ediyorum."
Kaynak: İHA