Adana Sokaklarinda Yaklasik 200 Bin Köpek Var

Adana Veteriner Hekimler Odasi Baskani Nihat Köse, Dünya Saglik Örgütü hesaplamalarina göre Adana sokaklarinda yaklasik 200 bin köpek oldugunu belirterek, "Sokakta köpek oldugu sürece isirma vakalari olacaktir. Çünkü köpek saldirgan bir hayvandir. Gerek kendini koruma iç dürtüsü gerekse tehlike oldugunu düsünerek saldirip insanlari isirabilir. Bu nedenle sokaklardaki hayvan sayisini azaltmamiz gerekiyor" dedi.

Adana Sokaklarinda Yaklasik 200 Bin Köpek Var
Köse, son dönemlerde sokak hayvanlarinin saldirisi sonucu birçok kisinin hayatini kaybetmesi ve yaralanmasiyla ilgili açiklama yapti. Köse, yaptigi açiklamada sokak hayvanlarinin sayisinin azaltilmasi gerektigini belirterek, "Dünya Saglik Örgütü’nün hesaplama yöntemine göre Adana’da 200 bin sokak hayvani bulunuyor. Bu kadar çok sokak köpeginin bulundugu bir kentte kisirlastirma en önemli çözüm yöntemidir. Sokak hayvanlarinin sayisindaki artis ilerleyen zamanlarda hayvanlar arasinda yayginlasabilecek çesitli hastaliklarin önüne geçilmesini zorlastiracaktir. Ayni zamanda bu durum insanlar için de potansiyel saglik sorunlari olusturabilecektir. Veteriner Hekimler Odasi olarak belediyelere de kisirlastirma çalismalari gerçeklestirmeye yönelik is birligi çagrisinda bulunuyoruz" diye konustu.



"Belediyeler kisirlastirma seferberligi baslatmali"

Hayvanlari Koruma Kanunu’na yönelik bilgilendirmelerde bulunan Köse, sokak hayvanlarina yönelik kanuni gerekliliklerinin bir an önce yerine getirilmesi gerektigini savundu. Köse, "5199 sayili yasaya göre nüfusu 75 bini asan belediyeler bu güne kadar kisirlastirma merkezlerini ve geçici hayvan barinaklarini yapmis olmalilardi. 25 bin nüfusa kadar olan ilçeler de hayvanlarin nakledilmesini için araçlarini ve kisirlastirma merkezlerini hazirlamalilardi. Ama maalesef ilimizde de, Türkiye’nin birçok yerinde de belediyeler bu isi bu güne kadar yapmadilar. Çünkü sorun artik giderek büyüyünce isin içinden çikilmaz hale geldi. Bu bir kisir döngü, sokak hayvanlarini sadece ’besleyelim’ ile bu isin çözülemeyecegini artik herkes gördü. Bu bir saglik sorunudur. Hem hayvanlar için bir saglik sorunudur, beraberinde ise insanlar için bir saglik sorunudur. Dünyada artik saglik tek saglik konseptinde degerlendiriliyor. Sokakta bu kadar hayvan varsa, hayvanlar arasindaki salgin hastaliklarin da önüne geçemezsiniz, zaman zaman insanlara saldirinin da önüne geçemezsiniz. Hayvanlardan insanlara bulasan hastaliklarin da önüne geçemezsiniz. Tek yolu bunun kisirlastirmak, baska bir çaresi yok. Bütün belediyeler bu gereklilikleri dün yapmis olmalari gerekirdi ancak yapmadilar. Bugünden itibaren kisirlastirma seferberligi baslatmalilar. Biz bütün kliniklerimiz ile belediyelerle hizmet alimina yönelik kisirlastirma seferberligi içerisinde olmaya haziriz" dedi.



"Adana’da 200 bin sokak hayvani oldugu düsünülüyor"

Dünya Saglik Örgütü’nün sokak hayvanlarina yönelik öneri ve kurallarini da hatirlatan Köse, "Dünya Saglik Örgütü, ’bir kentin sokaklarinda insan nüfusunun yüzde 10’u kadar hayvan yasar’ der. Bu açidan bakarsak Adana’da 200 bin kadar sokak hayvani oldugu düsünülüyor. Yine Dünya Saglik Örgütü diyor ki ’bu popülasyonun yüzde 70’ini kisirlastiramazsaniz sayiyi sabit tutamazsiniz.’ Insanlar hayvanlari sevmeliler ancak korkmak da insani bir duygu. Zaman zaman korkabilirler. Olumsuz vakalar yasaninca insanlar korkmaya basladilar. Buradan ’hayvanlara zarar verilebilir’ anlamini çikarmiyorum, kimse zarar veremez ama kisirlastirarak popülasyonu azaltmak zorundayiz, baska bir çaresi yok bu isin" seklinde konustu.



"Sokakta bu kadar hayvan varsa isirma vakalari yasanacak, önüne geçmek mümkün degil"

Özellikle köpeklerin grup haline geldikleri zaman daha tehlikeli hale geldiklerini belirten Köse, "Bir grup haline geldikleri zaman, ya da hayvan insanin onun için tehdit oldugunu algilarsa saldirabilir. Köpegin insana saldirmasi çok sürpriz degil. Zaman zaman köpekler insanlari isiracaklar. Sokaklarda bu kadar çok köpek varsa isirma vakasiyla karsilasmamak mümkün degil. Sokakta bu kadar hayvan varsa isirma vakalari yasanacak, maalesef önüne geçmek mümkün degil. Kimse köpek isirmaz seklinde bir iddiada bulunamaz, köpek isirir. Tehdit algilarsa, korkarsa, yiyecegini kiskanir, sahibini kiskanir baska hayvandan yine isirir. Böyle seyler mümkün" dedi.



"Evcil hayvan karne hediyesi degil, evin büyümeyen çocugudur"

Sahipsiz sokak hayvani sayisindaki artisin önemli nedenlerinden birinin bir zamanlar sahipli durumda olan hayvanlarin sokaga birakilmasindan kaynaklandigina dikkat çeken Köse, vatandaslara, "Sokak hayvanlarinin en büyük nedeni, sahipli hayvanlarin vatandaslar tarafindan sokaga birakilmasi. Kedi, köpek ve evcil hayvan karne hediyesi degildir, bisiklet degildir, evin büyümeyen çocugudur. O hayvani evinize aliyorsaniz, bunun sorumlulugunu üstleneceksiniz" çagrisinda bulundu.

"Kisirlastirma mümkünken uyutulma konusulmamali"

Aktif kisirlastirma seferberligi ile sokak hayvani popülasyonu sayisindaki artisin önlenebilecegini kaydeden Köse, "Ben bir veteriner hekim olarak uyutulmanin karsisindayim. Ben uyutulsun demem, diyemem, dememeliyim. Çünkü onlar da canlilar. Bir baska canliyi yok etme hakki baskasinda olmamali. Kisirlastirma mümkünken, kisirlastirma ile popülasyonu sabit tutabilecekken baska seyler konusulmasini dogru bulmam" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA