Yüzde 96 Engeli Bulunan MS Hastasi Genç, Yazdigi Kitaplarla Hayata Tutunuyor

Manisa’nin Sarigöl ilçesinde yasayan Multiple Skleroz (MS) hastasi Abdullah Berber (25), hastaligi sürecindeki mücadelesini ve bu süreçte anlatamadigi durumlari kitap haline getirdi. Berber, “Su anda istedigim tek sey çalismak” dedi.

Manisa’nin Sarigöl ilçesinde yasayan 25 yasindaki Abdullah Berber, 15 yasinda Marmaris’te bir otelde çalisirken, müsteriye servis yaptigi sirada ellerinin titredigini fark etti. Ilk basta titremelerin yorgunluktan kaynaklandigini düsündü. Daha sonra yaz tatilinin bitmesiyle memleketi Manisa’ya geri döndü. Sikayetlerinin devam etmesiyle Berber, bir süre sonra kontrol amaciyla Ege Üniversitesi Hastanesi’ne basvurdu. Orada yapilan tetkikler sonucu Berber’e, merkezi sinir sistemi rahatsizligi olan MS hastaligi teshisi konuldu. Yüzde 96 engeli bulunan Berber, hastaligin ataksiz süregen yüzde 5’lik kesimi arasinda yer aliyor.

5 senede 5 kitap yazdi

Hastaligi sebebiyle yürümekte güçlük çeken ve bastondan destek alan Berber, hastaligini ögrendikten sonra bir kitap yazmaya karar verdi. Ilk olarak 2015 yilinda yasadigi süreci ve hastaligini konu alan ‘Gülümse’ kitabini çikardi. Kitabinin ilgi görmesinin ardindan yazmayi birakmayan Berber, sirasiyla ‘Hayata Dair’, ‘Aybike’, ‘Reform’ ve ‘Sol Yanim’ kitaplarini bastirdi. Her kitabinda hastaligiyla ilgili ayri bir hikayeyi ele alan Berber, 1 siir, 2 otobiyografi ve 2 hikaye kitabi olmak üzere, 5 yilda toplam 5 kitap yazdi. Ayda bir kez gittigi Izmir Sehir Hastanesi’nde tedavisine devam edilen Berber, simdi ise Manisa’nin Sarigöl ilçesinde bulunan pazaryerinde hem dogal ürünlerini hem de yazdigi kitaplari satarak hastane masraflarini karsilamaya çalisiyor.

Hastaligini ögrendiginde yasadigi soku atlatmanin çok uzun zaman aldigini ifade eden Berber, “Çünkü daha önce ismini bile duymadigim bir hastalikla hayatimi paylasmistim. O süreç benim için çok zordu. Çok büyük mücadelelerim oldu. Yaptigim en büyük hatanin MS hastaligini düsmanim olarak görmek oldugunu düsünüyorum. Çünkü ben onunla savastim ve MS beni yendi. Artik onu kötü bir arkadasim olarak görüyorum. Hiçbir zaman anlasamayacagiz ama hayatimdan da hiç çikmayacak” ifadelerine yer verdi.

“En büyük sikintim çalisamiyor olmam”

Çalisabildigi takdirde hayatini devam ettirebilecegini ve hayata biraz daha tutunabilecegini düsündügünün altini çizen Berber, sunlari kaydetti:

“Titremelerim tüm bedenimi sardi, dengemi kaybediyorum. Bastonsuz ve desteksiz yürüyemiyorum. En büyük sikintim çalisamiyor olmam ama bunun için de pazarcilik yapiyorum. Benim için baskalarina muhtaç olmak, esyalari tasimak zor bir süreç. Benim su anda istedigim tek sey çalismak. Kendimi herhangi bir yere ait hissetmek istiyorum. Ben MS hastaliginin en sanssiz olan yüzde 5’lik kesimindeyim.”

“Hastaligimi insanlara tanitmak istedim”

Hastaligini ögrendikten bir süre sonra kitap yazmaya basladigini söyleyen Berber, anlatamadigi durumlari kitapta anlatmak ve hastaligini insanlara tanitmak istedigini aktardi. Yazdigi kitaplarin hikayelerinden bahseden Berber, “Ilk olarak ‘Gülümse’ isminde bir kitap yazdim. Daha sonrasinda sirasiyla ‘Hayata Dair’, ‘Aybike’ ve ‘Reform’ adinda kitaplari çikardim. ‘Reform’ kitabimda insanlarin kendi hayatlarinda yapabilecek olduklari degisiklikleri, bir kisiye ‘sen’ veya ‘siz’ diye hitap edilmesini anlattim. Ardindan ‘Sol Yanim’ isminde de bir siir kitabi çikardim” diye konustu.



“Olabilecek en iyi seyleri kitaplarda yapmaya çalisiyorum”

“Kitaplarimda hastaligima dair yasadigim olaylar var” diyen Berber, sözlerine sunlari da ekledi:

“‘Hayata Dair’ kitabimda hastaliktan önceki ve sonraki süreci anlatmaya çalistim. ‘Reform’ kitabimda da MS hastasi bir kisiden bahsettim. Bu kisi benim hayatimdaydi. Ailesi hastaligimdan dolayi beni istemedi. Çok zor süreçler yasadim. Olabilecek en iyi seyleri kitaplarda yapmaya çalisiyorum.”

Maliyetlerin artmasi sebebiyle kitap yazmaya devam etmeyi düsünmedigini ifade eden Berber, vatandaslarin da kitaba olan ilgisinin azaldigini belirtti.

Kaynak: İHA