Uzmanlar, Yaz Ayalarinin Gelmesiyle Göz Sagligini Tehdit Eden Günes Gözlügüne Dikkat Çekti

Diyarbakir’da uzmanlar, yaz ayalarinin gelmesiyle gözlük tercihi ve kullaniminda dikkat edilmediginde göz sagligini tehdit eden saglik sorunlarina dikkat çekti.

Uzmanlar, Yaz Ayalarinin Gelmesiyle Göz Sagligini Tehdit Eden Günes Gözlügüne Dikkat Çekti
Günes gözlügü, genellikle havalarin isinmasiyla birlikte yaz aylarinda agirlikli olarak kullanimi tercih ediliyor. Uzmanlar ise, günes gözlügünün her mevsim göz sagligi için önemli olduguna dikkat çekerken, gözlük tercihinde standartlara uyulmadigi taktirde göz sagliginda ciddi saglik sorunlari ile karsilasacagini vurguluyor.

Diyarbakir’da Memorial Hastanesi’nde Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, günes gözlüklerinin çogunlukla aksesuar amaçli düsünüldügünü ve bunun tam tam tersi bir sey oldugunu söyledi.



Günes gözlüklerini koruyucu bir tedavi olarak uyguladiklarini belirten Dr. Ekmekçiler, çünkü günes isinlarinda göze zarar ultraviyole dedikleri gözle görülmeyen isiklarin oldugunu kaydetti.

Bu isiklarin gözün birçok yapisina hasar verdiginin altini çizen Dr. Ekmekçiler, söyle konustu:

"Ciltten baslayip retinaya kadar. Örnegin cildimizde kirisikliklari artiriyor, et büyümesi yaparak görmemizi etkiliyor. Yine lensimiz dedigimiz gözümüzün merceginde proteinleri de denature ederek katarak olusmasini hizlandiriyor. Ve en önemlisi de gözümüzün arkasindaki fotograf filmi dedigimiz retinada sari nokta olusmasina sebep olarak da geri dönüsümü olmayan ciddi görme kayiplarina sebep oluyor. Biz de bu sebepten dolayi hastalarimizi isiklardan korumak için günes gözlükleri öneriyoruz."

Günes gözlüklerinin birçok yerde aksesuar olarak alinabildigine dikkat çeken Dr. Ekmekçiler, “Ama günes gözlügünün asil özelligi ultraviyole blokajinin olmasi gerekiyor. Bu blokaj olmadan sadece renkli olmasinda hiçbir anlami olmuyor. Hatta siyah camlar göz bebegimizi büyüterek gözümüze ultraviyole isinlarinin daha çok girmesine sebep olarak hasari daha da katlayarak artirabiliyor. Bu sebepten günes gözlügü alacagimizda bunun aksesuardan çok koruyucu bir tedavi oldugunu bilmemiz gerekiyor. Ve aldigimizin camlari hangi özellikte oldugunu, daha iyi bilmemizi gerektiriyor dedi.



"Bizim açimizdan çerçeve önemli degil, camin üstünde olan ultraviyole blokajlari"

“Bizim açimizdan çerçeve önemli degil, camin üstünde olan ultraviyole blokajlari” diyen Dr. Ekmekçiler, “Bunu da ancak nasil anlayabiliriz? Gözle anlayabilecegimiz bir özellik degil. Ancak aldigimiz gözlüklerin garanti belgelerinde ultraviyole yüzde 100 koruma seklinde yazar. Ya da günes gözlüklerinin CE belgesi dedigimiz denetlenmis, kurumlar tarafindan verilen özellikleri vardir. Bunun mutlaka olmasi gerektigini kontrol etmemiz gerekiyor ki gözümüzü bu yüksek doz ultraviyoleden koruyabilelim” seklinde konustu.

21. Bölge Güneydogu Optisyenler Gözlükçüler Odasi Yönetim Kurulu Baskani Abdurrahim Erdogan ise, günes gözlügü mevsimsel olarak kullanilabilecek bir gözlük olmadigini, ultraviyole denilen olayin her ne kadar yaz aylarinda özelikle bölge itibariyle günes isinlarinin dik geldigi dönemlerde daha çok gözde ve ciltte hasara sebebiyet verse de, yilin geri kalan periyodlarinda da ultraviyole yogunlugu oldugu dönemler oldugunu söyledi.



Günes isinlarin en dik geldigi baharin sonlari ve yaz aylarinin baslangicina denk gelen mevsimde ultraviyole özellikli günes gözlügü takilmasi göz ve görme sagligi adina ciddi bir önem arz ettigini kaydeden Erdogan, “Tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri her koyu renkli gözlük korucuyu bir günes gözlügü degildir. Bunu kesinlikle bilmemiz lazim. Hatta günes gözlügü camlari ultraviyoleden degil de, boyadan elde edildigi takdirde daha koyu bir hal alir. Bu koyu cam rengi gözbebeginin olagandan daha çok büyümesi, dolayisi ile ultraviyole dedigimiz sari nokta görme alanlarina daha çok gelmesi, daha çok zarar vermesine sebebiyet verir. Bir günes gözlügü muhakkak suretle Saglik Bakanliginin denetimi altinda olan optisyenlik müesseselerinden temin edilmesi gerekir. Çünkü rutin olarak bakanlik ve saglik müdürlügü denetimi altinda. Buna bagli olarak ultraviyoleden elde edilen Avrupa standartlarina uyumlu günes gözlükleri satisi mevcut” ifadelerine yer verdi.

Müsterilerden Çagri Eren, yaz aylarinda genelde Diyarbakir çok sicak oldugu için maalesef takmak zorunda olduklarini söyleyerek, “Gözlerimizi de günes isinlarindan korumamiz gerekiyor. O yüzden gözlügümü tamire getirmistim ve yenisini de almayi düsünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA