Türkiye'nin Ilk Ayakkabi Üreten Lisesi

Türkiye’de ilk ayakkabi egitimi ve üretimi yapan okul olma özelligini tasiyan TASEV Ayakkabi ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ihtiyaç sahibi ögrenciler ve afet durumlarinda bölgedekiler için yardim ayakkabilari üretiyor. Ayni zamanda Istanbul’da Çaglayan, Anadolu ve Gaziosmanpasa adliyelerine güvenlik görevlileri için ayakkabi üretimi yapan ögrenciler, üretimden gelir elde ediyor.

Son yillarda en çok karsilasilan kalifiye eleman sorununa merhem olan meslek liseleri alanindaki sektörlerin gelismesi için büyük katki sunuyor. Türkiye Ayakkabi Sektörü Arastirma Gelistirme ve Egitim Vakfi (TASEV) tarafindan kurulan ve 2003 yilindan Milli Egitim Bakanligi’na bagislanan okul, yardima muhtaç ögrencilere ayakkabi üretiyor. Malzeme destegi vakif tarafindan okula veriliyor. Buradaki ögrenciler ise yardima muhtaç olan okullardaki ögrencilere ayakkabilari üretiyorlar. Ardindan vakif araciligi ile üretilen ayakkabilar okullardaki ögrenciler ulastiriliyor. Okulda egitim gören her 9’uncu sinif ögrencisi asgari ücretin yüzde 10’u kadar burs aliyor. Daha sonraki yillarda ise basarili ögrencilere bu burs verilmeye devam ediliyor. Ögrenciler ayni zamanda okulun döner sermayesine katkida bulunan üretimler de yapiyor. Istanbul’da Çaglayan, Anadolu ve Gaziosmanpasa adliyelerinin güvenlik görevlileri için ayakkabi üretimi yapan ögrenciler hem üretim asamalarini iyi bir sekilde ögreniyorlar hem de kendilerine harçlik kazaniyor. Okul ayni zamanda malzeme ve lojistik destegi alarak afet durumlarinda bölgedeki vatandaslar için yine gönüllü olarak ayakkabi üretimi yapiyor.

“Adliyelerde güvenlik görevlileri için ayakkabi üretimi yaptik”

TASEV Ayakkabi ve Saraciye Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Selim Sahin, “2002 yilinda Türkiye Ayakkabi Sektörü Arastirma Gelistirme ve Egitim Vakfi (TASEV) tarafindan kurulup bakanliga devredilmis bir okuluz. O günden bu yana vakfin ve sektörün de destekleriyle ayakkabi sektöründe egitim vermeye devam ediyor. Bizim çapimizda ayakkabi egitimi veren ilk okul olma özelligini tasiyoruz. Bizden yillar sonra bir iki okul da bu egitimi vermeye basladi.

Uzun yillar boyunca ayakkabi egitimi veren tek okulduk. Okulumuz içerisinde ayakkabi tasarim ve üretim dali var. Ögrenciler el ile tasarima baslayarak oradan 3D uygulama ile tasarimina oradan kesim, dikim, montaj süreçleri ve son olarak paketlemeye kadar sifirdan bir ayakkabiyi üretip paketlemeye kadar tüm süreçleri ögrenmis oluyorlar. Biz burada iki tip üretim yapiyoruz. Birincisi döner sermayeye katki saglamak için yaptigimiz üretim. Yillar içerisinde Istanbul’da Çaglayan, Anadolu ve Gaziosmanpasa adliyelerine güvenlik görevlileri için ayakkabi üretimi yaptik” dedi.



“Döner sermaye için çalisan ögrenciler üretimden pay aliyorlar”

Yardim yapmak için ayakkabilari TASEV Vakfi’nin destekleri ile ürettiklerini ifade eden Sahin, “Vakifin bize sagladigi malzemeler ile ögrencilerimi atölyelerimizde üretimlerini yapiyorlar. Daha sonra ürünleri vakifa teslim ediyoruz. Vakifta bunlari Türkiye’nin her yerindeki ihtiyaç sahibi ögrencilere gönderiyor. Özellikle vakif ihtiyaç sahibi ögrencilere vermeye öncelik gösteriyor. Deprem yangin ve dogal afet durumlarinda ise o bölgeye yine yardim için ayakkabi üretip gönderiyoruz. Vakif ögrenicilere 9 sinifta askeri ücretin yüzde 10’u kadar bir burs sagliyor. Eger ögrenci basarili ise bu son sinifa kadar devam ediyor. Bunun disinda döner sermaye için çalisan ögrenciler üretimden pay aliyorlar” diye sözlerini tamamladi.

“Ögrenciye askeri ücretin yüzde 10’u kadar bir burs veriliyor”

Türkiye Ayakkabi Sektörü Arastirma Gelistirme ve Egitim Vakfi (TASEV) Genel Koordinatörü Atilla Baslar ise, “2002 yilinda tüm ayakkabi sektörünün destekleri ile 4 ay gibi kisa bir sürede içerisinde bulundugumuz kampüs insa ediliyor. 2003 yilinda Milli Egitim Bakanligi’na bagislaniyor. 20 yildir egitim devam ediyor. Egitim kampüsümüzün içerisinde bir laboratuvar ve ARGE merkezi de var. Su anda ayakkabi sektörünün test ve analiz ihtiyaçlarini karsiliyor. Milli Egitim Bakanligi ve vakfimiz arasinda yapilan bir protokol ile her yeni kaydolan ögrenciye askeri ücretin yüzde 10’u kadar bir burs veriliyor. Diger üst siniflara geçtiklerinde ise basarili olan ögrencilere burs verilmeye devam ediliyor” diye konustu.



“Ürettigim ayakkabiyi babam giyiyor”

12’nci sinif ögrencisi Cansu Yakar, okulda persembe günleri atölye dersi oldugunu söyleyerek, “Burada farkli tarzda babet, spor ve bot gibi ayakkabilar yapmayi ögreniyoruz. Geçen sene çizim ve model üretim egitimimizi tamamladik. Bu yil ise üretim kismina geçerek çizdigimiz modeller tamamen bir ayakkabi haline geliyor. Okula basladigim ilk günden bu yana yaklasik 10 tane ayakkabi üretimi yapmisimdir. Ürettigim ayakkabiyi babam giyiyor evde kullaniyoruz” dedi.



“En sevdigimiz ders günü üretim yaptigimiz persembe günleri”

Üretim yapilan atölye derslerinin eglenceli geçtigini ifade eden 12’nci sinif ögrencisi Irem Nur Koç ise, “Bizim en sevdigimiz ders günü üretim yaptigimiz persembe günleri oluyor. Ayakkabinin ön arka montaj islemleri, dikimleri her seyini yapabiliyoruz. Burada ögrendiklerimiz sayesinde bir ayakkabinin nasil üretildigini ve nerelerinde hatalari oldugunu anlayabiliyoruz. Ilk önce kesim makinasindan sayalarini çikartiyoruz. Sayalarinin dikimini yaptiriyoruz. Daha sonra atölyelerimizde ayakkabinin üretimini yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA