Türkiye Aricilik Haritasi 2023 Verileri Ile Güncellendi

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, ülkenin aricilik ile ilgili bilgilerinin yer aldigi Türkiye Aricilik Haritasi’nin 2023 verileri ile güncellendigini belirterek, "Türkiye Aricilik Haritamiza yeni cografi isaret alan ballarimiz ile damizlik ana ari üreten illerimiz de eklendi" dedi.

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, sahip oldugu cografi konum ve biyoçesitlilik dolayisiyla dünya balli bitkiler florasinin yüzde 75’ine sahip olan Türkiye’nin, bal üretiminde dünyada ikinci sirada bulunduguna dikkati çekerek, dünyadaki çam bali üretiminin yüzde 90’inin da Türkiye’de gerçeklestiginin altini çizdi.

Son 22 yilda ariciligin gelistirilmesi ve bal üretiminin artirilmasi amaciyla çok sayida projenin hayata geçirildigini animsatan Yumakli, bu kapsamda, Bakanliga bagli Hayvancilik Genel Müdürlügünün hizmete sundugu Türkiye Aricilik Haritasi internet sitesinin üreticiler için önemli bir dijital rehber oldugunu vurguladi.

Bakan Yumakli, “TarimCebimde” mobil uygulamasindan da ulasilabilen Türkiye Aricilik Haritasi internet sitesinde aricilikla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi bulunduguna isaret ederek, “Ülkemiz geneli ve illere göre ayri ayri hazirlanan haritamiz, renk skalasi ile belirtilmis üretici sayisi, kovan sayisi, bal üretimi ve kovan basi bal verimi gibi bilgiler içeriyor. Haritada ayrica, ülkemiz genelinde üretimi yapilan bal çesitleri ve bu ballarin illere göre dagilimi, illerde en çok üretimi yapilan bal çesitleri, tescil edilmis cografi isaretli ballar, damizlik ana ari üreten iller ve kapasiteleri, damizlik ana arilarin irk özellikleri ve tescilleri, bombus arisi üreten iller ve kapasiteleri de yer aliyor” degerlendirmesinde bulundu.

Zaman zaman yeni bilgiler eklenen Türkiye Aricilik Haritasi’nin 2023 verileri ile güncellendigini bildiren Yumakli, su bilgileri aktardi:

"2023 TÜIK verilerine göre 9,2 milyon adet kovan varligina sahip olan ülkemizde yillik bal üretimi 115 bin ton, ortalama kovan basi verim ise 12,5 kilogram düzeyinde bulunuyor. 2002 yilinda 74 bin ton olan bal üretimimiz, Bakanligimizin çalismalari sonucu 2023 yilinda yüzde 54 artisla 115 bin tona, 4,1 milyon olan arili kovan sayimiz ise yüzde 122 artisla 9,2 milyona yükseldi. Mugla, Ordu, Adana, İçel ve Izmir en fazla kovana sahip illerimiz arasinda yer aliyor. Kovan basina en fazla verim Ordu’da gerçeklestirilirken, bu ilimizi Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars takip ediyor. En fazla bal üretimi Ordu, Adana, Mugla, Sivas ve Izmir illerimizde yapiliyor. Mugla, Sivas, Antalya, Izmir ve Ordu en fazla aricilik isletme sayisina sahip illerimiz olarak ön plana çikiyor."

Türkiye Aricilik Haritasi’nda güncellenen verilerden birinin de bal ormani sayisi oldugunu vurgulayan Yumakli, “2022 yilinda 750 olan bal ormani sayimiz, 2023 yilinda 796’ya ulasti. Buna göre, ülkemiz genelinde toplam 1 milyon 6 bin 183 kovan kapasitesine sahip 95 bin 283 hektarlik alani kaplayan 796 adet bal ormanimiz bulunuyor” ifadelerini kullandi.

Bakan Yumakli, yapilan güncelleme ile Türkiye Aricilik Haritasi’na yeni cografi isaret alan ballar ile damizlik ana ari üreten illerin de eklendigini belirterek, “Ülkemizde cografi isaret alan 29 adet tescilli bal çesidi bulunurken, 27 bal da basvuru asamasinda tescil almayi bekliyor. Ardahan, Ankara, Çorum, Artvin, Mugla, Ordu, Ankara, Izmir, İçel ve Düzce illerimizde de damizlik ana ari üretimi yapiliyor” bilgisini verdi.

"Bal üreticilerimize desteklerimiz sürecek"

Tüm bu çalismalari, aricilik ile ugrasan üreticilerin ülkenin sahip oldugu kapasiteyi daha yakindan taniyarak bilgi sahibi olmalari amaciyla yürüttüklerini vurgulayan Yumakli, sunlari kaydetti:

"Bal ve diger ari ürünlerinin üretiminde verimliligimizi daha da ileriye tasimaya yönelik projeler gelistirmeye, desteklerimizi artirmaya devam edecegiz. 2023 yilinda 80 bin 479 aricimiza 473 milyon 22 bin TL destekleme ödemesinde bulunduk. Bu minvalde, güncellenen Türkiye Aricilik Haritamizin üreticilerimiz için her yönden yol gösterici olmasini ve üretimlerine güç katmasini temenni ediyorum."
Kaynak: İHA