TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Is Sagligi Ve Güvenligi En Temel Haklardan Biridir'

Is sagligi ve güvenligi tedbirlerinin sadece yasal bir zorunluluk degil insanin en temel haklarindan biri oldugunu vurgulayan TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Ülkemizde, is sagligi ve güvenligi konusunda önemli adimlar atilmakla birlikte hala iyilestirilmesi gereken alanlar bulunmaktadir. Is sagligi ve güvenligi en temel haklardan biridir” dedi.

Is Sagligi ve Güvenligi Haftasi vesilesiyle yazili bir mesaj yayinlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “ILO verilerine göre 2023 yilinda Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakimindan dünyada 11. sirada, ölümlü is kazasi sayisi bakimindan ise 15. sirada yer aliyor. Is kazalari üzerine veriler toplayan ve paylasan Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Meclisi’nin (ISIG) verilerine göre 2023 yilinda en az bin 929 isçi hayatini kaybetti. Bir ülkede meydana gelen is kazalarinin sayisinin azalmasi, o ülkenin is sagligi ve güvenligi açisindan ne kadar basarili oldugunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Is sagligi ve güvenligi yönetiminin uygulanabilirligi ile is kazalarinin önceden engellenmesi oldukça önemlidir. Unutulmamalidir ki her is kazasi önlenebilir nitelikte bir risktir ve bu konuda alinacak önlemler hayati önem tasir. Herkesin saglikli ve güvenli bir çalisma ortamina sahip olmasi, daha verimli ve mutlu bir isgücü olusturmaya yardimci olur” ifadelerini kullandi.

Is sagligi ve güvenligi konusunun seçenek degil zorunluluk oldugunu belirten Palandöken, “Çalisanlarin daha güvenli bir ortamda çalismalarini saglamak, hem isverenlerin hem de çalisanlarin ortak sorumlulugudur. Isverenlerin ve çalisanlarin is sagligi ve güvenligi konusunda bilinçlenmeleri, uygun ekipmanlarin kullanimi, risklerin degerlendirilmesi ve önleyici tedbirlerin alinmasi önemlidir. Saglikli çalisma ortamlari olusturarak, çalisanlarin daha mutlu, daha saglikli ve daha verimli olmalarini saglamak hem isletmelerin hem de toplumun yararinadir. Esnaf ve sanatkarlar için is sagligi ve güvenligi konularina uyum saglamak, yasal sorunlardan kaçinmak ve isletmelerini güvende tutmak açisindan hayati öneme sahiptir. Isletmelerin itibarini korumak için düzenli olarak is sagligi ve güvenligi önlemleri alinmali ve çalisanlara gerekli egitimler verilmelidir. Bu vesile ile 4-10 Mayis Is Sagligi ve Güvenligi Haftasi’nda tüm isletmelere kazasiz bir çalisma hayati dilerken, bu konuda daha bilinçli, duyarli ve sorumlu olmamiz gerektiginin altini çiziyorum” dedi.

Kaynak: İHA