Restorasyonu Tamamlanan Kariye Camii Ibadete Açiliyor

Fatih’te bulunan Kariye Camii’nin uzun süredir devam eden restorasyonunda sona gelindi. 79 yil önce Bakanlar Kurulu karariyla müzeye çevrilen Kariye Camii yarin ibadete açiliyor.

Fatih’te bulunan 6’nci yüzyilda Kariye Kilisesi olarak insa edilen bina, Istanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan 2. Bayezid’in sadrazamlarindan olan Atik Ali Pasa tarafindan camiye çevrildi. Tarihi yapi, "Atik Ali Pasa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anilmaya baslandi. Bakanlar Kurulu’nun 2 Agustos 1945’te aldigi kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in karariyla Diyanet Isleri Baskanligi’na devredildi. Ardindan Osmanli döneminde kullanilan mihrabi elden geçirilen Kariye Camii, dis mekandaki restorasyonun tamamlanmasiyla ibadete hazir hale getirildi.

Restorasyon islemleri devam ederken Kariye Camii müze olarak ziyarete açik tutuldu. Restorasyonun bitmesinin ardindan ibadete açilmasina karar verilen, 79 yildir müze olarak kullanilan Kariye Camii’ndeki çalismalar tamamlandi. Mozaik ve fresklerin restorasyonda özgünlügünün korundugu tarihi cami yarin ibadete açilacak.
Kaynak: İHA