Mersin'de Yesil Dönüsüm Merkezi Kurulacak

İçel Büyüksehir Belediyesince, Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi öncülügünde ‘İçel Yesil Dönüsüm Merkezi’ kurulmasinin planlandigi bildirildi.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, merkez hem sehirdeki hem de bölgedeki sektörler için yesil ekonomiye dair önemli bir odak olacak. İçel Yesil Dönüsüm Merkezi; is dünyasini yesil dönüsüm çabalarinin bir parçasi haline getirme, is dünyasi temsilcilerinin katilimlari ile kentteki yesil dönüsüm politikalarini gelistirme, is insanlarini bu dogrultuda destekleme ve yönlendirme ile ticaret ve sanayi odasi, akademi ve ilgili sivil toplum kuruluslarinin is birligini saglama rolünü üstlenecek. Bu kapsamda Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde, İçel’deki çesitli kurum ve kuruluslar, akademisyenler ve STK temsilcileri ile İçel Yesil Dönüsüm Merkezi bilgilendirme toplantisi yapildi.

“Iklim degisikligi ile mücadele konusunda önemli adimlar atiyoruz”

Iklim degisikligi ile mücadele konusunda İçel Büyüksehir Belediyesi olarak önemli adimlar attiklarini, bunlardan birinin de kurulacak olan Yesil Dönüsüm Merkezi oldugunu kaydeden Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskani Kemal Zorlu, iklim degisikliginin hayatin her alaninda kendisini gösterdiginden ve son yillarda da etkisini artirdigindan söz ederek, “İçel Büyüksehir Belediyesi olarak, belediyemizin kendi faaliyetleri içerisinde, daha iklim dostu bir bakis açisini etkin kilabilmek amaciyla bir toplanti gerçeklestirdik. Yesil Dönüsüm Merkezi çerçevesinde, her birimin kendi faaliyetleri ile ilgili neler yapmasi gerektigine dair görüslerini not aldik. Ayrica dis paydaslarimiz olan üniversiteler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruslarinin temsilcileri ile de bir araya geldik” dedi.



“Kentteki tüm insanlarin, iklim degisikligi konusunda bilinçlenmesini amaçliyoruz”

Amaçlarinin hem belediye içerisinde hem de belediye disinda İçel’de yürütülen faaliyetlerin daha yesil bir perspektifle yapilmasi, iklim degisiklikleri noktasinda daha uyumlu ve çevreye zararlari en az olacak sekilde faaliyetlerin gerçeklestirilmesi oldugunu ifade eden Zorlu, “Bundan sonra iklim degisikligi ve çevre konusu ile ilgili yürütecegimiz faaliyetlerimizi, Yesil Dönüsüm Merkezinin çatisi altinda gerçeklestirmeyi planliyoruz. Sadece belediye faaliyetleri ya da üretim sektörleri degil, kentte yasayan tüm insanlarin iklim degisikligi konusunda bilinçlenmesini amaçliyoruz. Vatandaslarin; kendi evlerinde kullanmis oldugu elektrik, su, dogalgaz gibi kaynaklarin daha sürdürülebilir olmasi ve üretilen atik miktarinin olabildigince azaltilmasi gibi faaliyetlerle ilgili egitim çalismalarini da gerçeklestirecegiz” diye konustu.



“İçel Büyüksehir Belediyesi olarak bir ilke daha imza atiyoruz”

Türkiye’de belediyeler içerisinde herhangi bir Yesil Dönüsüm Merkezi olmadigini ve İçel’de bir ilk olacagini da sözlerine ekleyen Zorlu, “Biz Yesil Dönüsüm Merkezini kurarak, Türkiye’deki Büyüksehir Belediyesi ya da il belediyeleri içerisinde, ilk Yesil Dönüsüm Merkezini kuran belediye unvanini da alacagiz” ifadelerini kullandi.

“Belediyelerin yerel ekonomik kalkinma çalismalarindaki gücünü artirmaya çalisiyoruz”

RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi Burcu Özüpak Güleç ise İçel Büyüksehir Belediyesi ile uzun zamandir RESLOG projesi kapsaminda çalistiklarini belirterek, “Su anda İçel’de göç master plani çalismalarimiz ile deprem sonrasi yol haritasinin ve kent önceliklerinin belirlenmesine yönelik çalismalarimizi tamamladik. Yerel ekonomik kalkinma çalismasinin sonucu için bir araya geldik. Yenilikçi ve is birligi alani olusturan bir proje oldugu için de mutluluk duyuyoruz. Projede; belediyelerin bu anlamdaki yerel ekonomik kalkinma çalismalarindaki gücünü artirmayi ve buradaki rollerini güçlendirmeye çalisiyoruz” dedi.

Yesil dönüsüm dendiginde sadece kentsel altyapidan bahsetmediklerini, ayni zamanda toplumsal bir dönüsümden bahsettiklerini kaydeden Güleç, “Bunun için de kentteki tüm paydaslarin birlikte hareket etmesi gerekir. İçel Yesil Dönüsüm Merkezinin de bu is birliginin ilk asamasi oldugu için önemli oldugunu düsünüyor ve RESLOG projesi olarak destekliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA