Kayisiyi 'Sis' Vurdu, Rekoltede Yüzde 60 Düsüs Bekleniyor

Elazig’da geçen sene don vuran kayisiyi bu sene de sis vurdu. Üretici rekoltede yüzde 60 düsüs beklerken, bazi agaçlarda hiç meyve olmadigini ifade etti.

Türkiye’nin önemli kayisi üretim merkezlerinden olan ve 100 bin dekar alanda bir milyona yakin kayisi agaci bulunan Elazig’in Baskil ilçesinde, yilda ortalama 60 bin ton kayisi üretimi gerçeklesiyor. Elazig’daki bu kayisinin yüzde 95’i ise Baskil ilçesindeki bahçelerde oluyor. Ilçede üretilen kalitesi ve aromasi ile ilk siralarda yer alan Baskil kayisisinin önemli pazar yeri ise Malatya’da bulunuyor. 2 yildir çesitli meteorolojik olaylardan ve hastaliklardan dolayi çiftçi istedigini bir türlü alamazken bu sene de kayisi sis vurdu. Bahçelerin üzerlerini kaplayan sis, kayisi tomurcuklari üzerinde su tanecikleri biriktirdi. Gece yasanan en ufak bir sogukta su tanecikleri donarak kayisiyi adeta öldürdü. Her sene bir olayla karsilastiklarini ve yaklasik 3 sezondur istediklerini alamadiklarini dile getiren çiftçiler, rekoltede bu sene ortalama yüzde 60 düsüs beklediklerini söyledi.



Bu sene kayisinin olmamasinin en büyük etkeninin sis oldugunu belirten üreticilerden Nusret Abiç, "Sis, agaç üzerinde su tanecikleri birakiyor. Bu tanecikler buz dönüstügü zaman meyve kalmiyor. Hepsi yanip gidiyor. En büyük etken sistir. Asiri soguk veya sicaktan degil, bu seneki kayisinin olmamasinin sebebi sistir. Bu sene geçen seneden de düsük. Geçen sene zaten düsüktü, bu sene onun da altinda kaldi. Bu sene isçiligi, elektrigi, suyu ve gübresini çiftçi cebinden ödeyecek. Geçen seneye göre kayisida yüzde 60 düsüs var. Geçen sene kadar olmasi imkansiz gibidir. Iklimlerin bozulmasi mi diyelim artik kayisi olmuyor. Geçen sene don vurdu, bu sene sis vurdu. Seneye de ne vurur onu Allah bilir" dedi.

Üreticilerden Hamza Abiç ise, "Geçen sene çiçege yagmur vurdu ve dondurdu. Bu sene ise asiri bir sis vardi. Sis tomurcuklarin üzerinde su olarak birikti. Gece de dondurdugu için tomurcuklarin hepsi dondu. Bu sene yapacak bir sey yok. Her zaman kazandirmiyor bazen de götürüyor. Bu sene de cepten götürecek. Rizkin kefili Allah’tir. Yapabilecegimiz bir sey yok. Geçen seneye göre bazi yerlerde yüzde 60, bazi yerlerde ise yüzde 100 düsüs var. Bazi agaçlarda 3-5 kilo var. Bazi agaçlarin üzerinde ise hiç yok. 3 sezondur bahçeden verim alamiyoruz. Bahçenin üzeri kirmizi sürgülerle dolu. Bu bahçenin artik verimden düstügünün bir göstergesidir. Artik bahçe kendi gelisime verdi. 3 senedir meyve olmadigi için agaç, meyve vermeyi bir nevi unuttu gibi, bu yüzden artik sadece kendini büyütüyor" diye konustu.

Kaynak: İHA