Istinat Duvarindaki 241 Yillik Tarih

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde bir binanin istinat duvarina gömülü sekilde bulunan tarihi çesme, 241 yildir ayakta duruyor.

Tarihi Kapanca Sokak’ta yer alan Zeliha Hanim Çesmesi, 1783 yilinda hayirsever Zeliha Hanim tarafindan yaptirildi. Bir binanin istinat duvarina gömülü halde bulunan çesme, uzun yillar bölgedeki vatandaslarin su ihtiyacini karsiladi. Susayan herkesin durak noktasi olma özelligini tasiyan 241 yillik Zeliha Hanim Çesmesi, 3 Temmuz 1987’de Istanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu’nun karariyla tescillendi.

Tarihi çesmenin kitabesinde ise, "Masallah. Bu çesme haznesi tecdidin eyleyen merhum Ince El-Hac Mehmed Aga zevcesi Zeliha’dir. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-i cümle-i esya kamu mine’ l-ma’ dir. Sene Hicri 1198 Miladi 1783" ifadeleri yer aliyor.

"Evler restore edildikten sonra mahalle turist alan bölge haline geldi"

Uzun yillardir Kapanca Sokak’ta ikamet eden Zerrin Sakçi, "Burasi eski, köklü bir yer. Hatta mübadelede Izmit’e yerlesenlerin oturdugu ilk yer olarak bilinir. Mahallemiz birçok tarihi yapiya ev sahipligi yapiyor. Terk edilmis evler restore edildikten sonra turist alan bölge haline geldi" dedi.



"Çesmenin 241 yillik tarihi var"

Zeliha Hanim Çesmesi’nin yillar boyunca kullanildigina dikkat çeken Sakçi, "Çocuklugumuzda çesmenin suyundan içerdik. Bir dönem çesme kullanilmaz duruma geldi. Sonradan Izmit Belediyesi tarafindan onarildi. Yolu kullanan insanlar çesmedeki suyla elini yüzünü yikiyor, suyundan içiyor. Tarihi sokak ve çesme dügünlerde ve nisanlarda gelin ile damadin fotograf çekim mekani olarak kullaniliyor. Çesmenin 241 yillik tarihi var. Kendimi bildim bileli bu çesme kullaniliyor. Tarihimizin bilinmesini, bizden sonraki nesle geçmesini arzu ediyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA