Isparta'yi Bu Yil Gül Kokusu Erken Sardi

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da yagislarin az olmasi ve havalarin sicak gitmesiyle gül hasadi erken basladi. 12 bin ton rekoltenin beklendigi sehirde gül turizmi açisindan da beklenti oldukça yüksek.

Dünya gül yagi ihtiyacinin yüzde 65’ini karsilayan Isparta’da bu yil havalarin sicak gitmesiyle gül hasadi 15-20 gün erken basladi.

Gül çiçeklerinin açmasiyla sehri gül kokusu sararken, sabahin erken saatlerinde gül bahçelerinde hummali çalismalar basliyor. Özenle toplanan güller bölgedeki tesislere ulastirilarak dev imbiklerde damitilarak gül yagina ve gül suyuna dönüstürülüyor. Yaklasik 4 ton gül çiçeginden 1 kilogram gül yagi elde ediliyor. Gül yaginin büyük bir kismi ise ihraç ediliyor. Isparta’da bu yil 12 bin ton gül çiçegi rekoltesi bekleniyor. Ülke ve bölge ekonomisine önemli katkilar sunan gül hasat döneminde agirladigi ziyaretçilerle de bölge halki için önemli bir turizm getirisi saglaniyor. Bu yil gül hasadinin 45 gün sürmesi bekleniyor.

Sehirde güllerin açtigi yerlerden birisi de Keçiborlu ilçesine bagli Ardiçli köyü. Ardiçli köyünde sabahin erken saatlerinde toplanan güller çuvallara konularak, fabrikalara ulastiriliyor. Ihlas Haber Ajansi muhabirine açiklamalarda bulunan Ardiçli köyü eski muhtari ve üretici Yakup Yolcu, mevsim dolayisiyla hasadin erken basladigini belirterek, “Yagislar olmamasi sebebiyle gülün yogunlugu tarla tarla degisiklik gösterdi iklim sartlarindan dolayi. Bazi tarlalarda 3 metrede gül çiçegi varken 5 metrede yok. Su günlerde yagis gösteriyor, eger yagis olursa hasat uzun sürecek; sürmezse bu sene gülün erken bitme ihtimali çok yüksek. Insallah iyi ve bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin yüzü güler” dedi.

Gül hasadinin erken baslamasinin turizmi de etkiledigini belirten Yolcu, “Turizmciler programlarini gül hasadinin normal tarihine aldilar ama bizim mevsim dolayisiyla hasat erken basladi bu sebeple turizm biraz durgun. Insallah ilerleyen zamanlarda yogun geçer. Bütün üreticilere bereketli ve hayirli kazançlar dilerim” seklinde konustu.

Ardiçli köyünde 100 dekar alanda 20 yildir üreticilik yapan Tolgahan Sarikaya ise babasindan kalan meslegi devam ettirdigini belirterek, gül çiçegi hasat yogunlugunun erken basladigini söyledi.

Sarikaya konusmasinin devaminda, “Gülcülük iyi bir meslek, sadece son dönemlerde isçilerle alakali sikintilarimiz oluyor. Gül tarlasi önceden bu kadar çok yoktu. Piyasamizda modern tarimsal aletler eksik oldugu için herkes bu kadar çok gül isi yapmiyordu. Herkes az bir dekar alanda is yapiyordu. Teknolojinin gelismesiyle insanlar 50-100 dekar alanda üretim yapiyor artik, bu sebeple isçi bulma sikintisi yasiyorduk. Onun haricinde bir problemimiz yok” açiklamalarinda bulundu.

Bir baska üretici Yusuf Yildirim ise sezonun iyi basladigini söyleyerek, “Bu sene 20-25 güne yakin erken basladi.

Verim gayet iyi sükürler olsun” dedi.

Yildirim konusmasinin devaminda üreticilerin masraflarinin fazla oldugunu söyleyerek, “Mazot olsun, ilaçlar olsun, isçilik olsun agir oldugu için üreticiler çok da bir sey kazanmiyor. Çok kazaniyor diye bir sey yok yani anca iste ucu ucuna emegini koruyor” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA