Islam Isbirligi Teskilati 15. Zirvesi Nihai Bildirisi Yayimlandi

Islam Isbirligi Teskilati (IIT) 15. Zirvesi’nin sona ermesi ile nihai bildiri yayimlandi.

IIT 15. Zirvesi, Gambiya’nin ev sahipliginde baskent Banjul’da 4-5 Mayis tarihlerinde gerçeklesti. Disisleri Bakanligi verilerine göre; 2023 yili içinde tüm dünyada 602 irkçi, yabanci düsmani ve Islam karsiti saldiri gerçeklesti. Zirve sonrasinda alinan kararlardan biri, Büyükelçi Mehmet Paçaci IIT Genel Sekreteri’nin Islamofobi Özel Temsilcisi olarak atandi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Zirve’de, Israil’in savas ve insanlik suçlarinin önlenmesine dönük diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbiri alma çagrisinda bulunuldu. IIT kararlarini uygulamayan üye devletlere karsi, üyeligin askiya alinmasi dahil, hukuki tedbirler uygulanmasi ve bu konuyu ele almak üzere bir toplanti düzenlenmesi karara baglandi. Israil’le isbirligi yapan ülkelerin soykirima varan suçlara ortaklik ettigi vurgulanirken Filistinlilere koruma saglanmasi karari alindi. Türkiye’nin önerileri sonucu kararlara eklenen tedbirler su sekilde:

“Gazze’deki suçlardan sorumlu özel ve tüzel kisilerin varliklarinin dondurulmasi, Israil’in uluslararasi spor, kültürel ve ekonomik etkinlik ve faaliyetlerden men edilmesi yönünde çaba harcanmasi, Israil’in uluslararasi örgüt ve forumlardan ihraci konusunda çaba harcanmasi, üye devletlere Uluslararasi Adalet Divanindaki soykirim davasina müdahil olma çagrisi.”

Ayrica, 2025 yilinda gerçeklestirilecek Disisleri Bakanlari Konseyi toplantisinin Türkiye’de yapilmasi kararlastirildi.

PKK/PYD/YPG terör örgütleri ortak tehdit

Zirve’de Kibris meselesine ve Bati Trakya Türk azinligin durumuna iliskin konularda Islam dünyasinin dayanismasini teyit eden kararlar alinirken, nihai bildiride PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin ortak tehdit oldugu karara baglandi.
Kaynak: İHA