Irfan Meclisi Erzurum'un Dününü Ve Bu Gününü Konustu

Irfan Meclisi’nin ikincisi “Erzurum’un Sosyo-Kültürel Kimliginin Tarihi Arka Plani” basligiyla toplandi.

Irfan Meclisi Erzurum'un Dününü Ve Bu Gününü Konustu
Programda bir sunum yapan TDED Erzurum Sube Baskani Murat Ertas, Erzurum insaninin dünden bugüne, olaylar karsisindaki tutum ve davranislarini anlamak için sehrin bir hudut, bir geçit, bir yol ve kavsak, bir su, bir harp, bir Kafkas, bir Anadolu sehri oldugunu unutmamak gerektigini söyleyerek Erzurum’un sosyo-ekonomik, sosyo-politik, sosyo-kültürel kimligini sehrin jeopolitik konumunu dikkate alarak, tarihî hikâyesindeki anlam katmanlarini titizlikle ortaya çikararak anlayabileceklerini ifade etti.

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynali 17 Mayis’ta Recep Tayyip Erdogan Fuar Alaninda baslayacak Dogu Anadolu Kitap Fuari ve EIT 2025 Turizm Baskenti Erzurum çalismalari hakkinda bilgi verdi.

Kaymakamlardan yerinde tespitler

Programa katilan Palandöken Kaymakami Ugur Tutkan, bir Türk topragi olan Erzurum’un dünden bugüne Anadolu’yu Asya’ya baglayan yollarin tasidigi zengin düsünce, kültür ve irfanin yasayan en önemli temsilcisi bir sehir oldugunu ve sehrin kalkinmasinda son yillarda ivme kazandigini görmekten; sehirde bir araya gelme kültürünün irfan meclisi adiyla yasatilmasindan mutlulugunu dile getirdi. Yakutiye Kaymakami Tuncay Kaldirim da 11 yil evvel stajyer kaymakamlik yaptigi Erzurum ile bugünkü Erzurum’un arasinda gelismislik anlaminda çok fark oldugunu, bugün sehrin kendisini daha toparladigini dile getirerek sehrin ikliminden dolayi databank, Türkiye’nin bulut teknolojisi ve veri depolama merkezi olmasi için çok uygun oldugunu, sehrin tarim ve hayvancilikta bir an evvel modern üretim sanayi hamlesini gerçeklestirmesi ve çok sayida marka üretmesi gerektigini ifade etti.

Sonraki toplanti Dumlubaba’da

Irfan Meclisi üyeleri dil ve kültürden ticaret aliskanligina, göçten sosyal hayata sehir kimligini etkileyen birbirinden farkli konulari dile getirdi, çözüm önerileri sundu. Programda Nusret Kizilca okudugu gazellerle sehrin geleneksel sohbet kültürünün önemli bir parçasini yansitirken Irfan Meclisi Ali Akbulut hocanin Kuran tilaveti ve duayla sona erdi. STK temsilcilerinden, akademisyenlerden, ticaret erbabindan, kanaat önderlerinden, emekli bürokratlardan, çesitli meslek gruplarindan isimlerin katildigi programda, Irfan Meclisinin kitap fuarinda kendilerine tahsis edilen salonda sohbetlerine devam edecegi belirtildi ve bir sonraki meclisin temmuz ayinda efsanevî Dumlubaba suyunun oldugu yaylada yapilmasi kararlastirildi.
Kaynak: İHA