Havalarin Isinmasiyla Tozun Etkisini Hissettirdigi Enkaz Kentte Yasayan Vatandaslara Maske Uyarisi

HATAY – Depremin vurdugu Hatay’da yasayan vatandaslara, uzmanindan maske takmalari konusunda uyari geldi. Doktor Ercan Nural, astim ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bagli olarak geçmeyen öksürükler, burun akintilari ve hapsiriklar görüldügünü söyledi.

Kahramanmaras merkezli depremler Hatay’da büyük yikima yol açmis ve 25 bine yakin insan vefat etmisti. Hatay’da bahar aylarinin gelmesiyle birlikte hava sicakligi da 35 dereceyi bulmaya basladi.

Yaz mevsimiyle birlikte artan toz bulutlari saglik üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Dr. Ercan Nural, astim ve alerji hastalarini maske kullanmalari ve disarida giyindikleri kiyafetleri yüksek sicaklikta yikamalari konusunda uyardi.

Yagisli havanin etkisini yitirmeye baslamasiyla toz bulutlarinin etkisini arttirmaya basladigini dile getiren Dr. Nural, "Yasadigimiz 6 Subat depremlerinden ötürü çok fazla enkaz mevcut. Yagmurun azalmasina bagli olarak yaz ayinin gelmesiyle birlikte toz bulutlari çok fazla olmaya basladi.

Astim, alerjik reaksiyonlari olan hastalarimizda çok sikintilar yasiyoruz. Hastalarimda özellikle geçmeyen öksürükler, burun akintilari, hapsiriklar, deri döküntüleri ve kasintilar çok fazla olmaya basladi.

Bu tip hastalarimizin tedavilerini aksatmamalari, disariya çikarken maske takmalari ve disari çikarken giyilen kiyafetinin tekrar eve sokulmamasi lazim. Disariya giyilen kiyafetin çikartilip 60 ya da 90 derece araliginda yikanmasi gerekiyor. Toz bulutlari çocuklarda ileri ki yaslarda bagisiklik sistemlerinin gelisimi için fazla toza maruz kalmamalari gerekiyor. Çocuklarin ve yetiskinlerin iyi beslenmesi gerekiyor. Protein içeren yemekler, bol yogurt ve sivi tüketmeleri konusunda önerilerim var. Çocuklari ne kadar dengeli beklerseniz bagisiklik sistemleri gelismis olacak. Asil tedavinin etkenden uzaklastirmak oldugunu düsünüyorum. Bu inatçi öksürüklerde hastalarimda deprem sonrasi artis görüyorum" dedi.

Kaynak: İHA