Dolu Ve Yagmur Sonrasi Ziraat Mühendisleri Sahaya Indi

Sanliurfa’da son günlerde yasanan saganak yagis, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarim sigortalarinin önemi konusunda konusunda bilgilendirdi.

Sanliurfa Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Sanliurfa Ziraat Mühendisleri Odasi üyeleri “Tarim Sigortalarinin Önemi" ve “Antep Fistigi Yetistiriciligi” konularina iliskin bilgilendirme çalismasi gerçeklestiriyor. Fistik yetistiriciliginin en yogun oldugu ilçeler arasinda yer alan Bozova kirsalina giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yapti.

“Tarimsal üretim sürekli risk altinda olan bir sektördür”

Son yillarda küresel isinmanin etkisiyle dogal afetlerin artisi nedeniyle tarim sigortalarinin önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtigimiz günlerde Sanliurfa’da gerçeklesen saganak yagistan dolayi birçok üretici zarar gördü. Bu zararin tanzim edilmesi noktasinda tarim sigortalari olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karsiliyor. Fakat tarim sigortalari mevcut olmayan çiftçiler bu zarari kendi ceplerinden karsilamak zorunda kaliyor” dedi.



“TARSIM büyük önem arz etmektedir”

Sanliurfa’nin özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancilikta önemli bir potansiyele sahip oldugunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak basta sel baskini, dolu, don, firtina ve asiri yagis gibi dogal afetler olmak üzere, birçok faktör tarimsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayiplarina neden olmaktadir. Bu kayiplarin telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSIM kapsaminda sigorta yaptirmalari büyük önem arz etmektedir. Bakanlik tarafindan alinan karar geregi 2024 yilinda sözlesmeli tarim yapan ve bazi hayvancilik desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSIM sigorta yaptirmalarinin zorunlu hale getirilmesi planlamaktadir” ifadelerini kullandi.

Çiftçilerle bir araya gelen Sanliurfa Il Tarim ve Orman Müdürlügü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortasi var. Yani neye karsilik geliyor? 100 dekarlik bir fistigi olan çiftçinin bir dekarlik kazancinin parasiyla ile 100 dekarini sigortalatmasi demektir. Kisaca dolu vurdugunda, sel vurdugunda, dogal afet olayi gerçeklestiginde TARSIM o yil elde edeceginiz kazancin belirtilen orandaki kismini sigorta kapsaminda degerlendiriyor” diye konustu.

Sanliurfa’da her yil fistik ürününün gelisme döneminde yasanan dolu ve saganak yagislar nedeniyle sigortasi bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayiplarla karsi karsiya kaliyor.
Kaynak: İHA