'Deprem Sonrasi Gelecegi Kerpiçle Insa Etmek' Konulu Sempozyum Yapildi

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yasananlari unutmadan, bilimin isiginda çalismaliyiz" dedi.

'Deprem Sonrasi Gelecegi Kerpiçle Insa Etmek' Konulu Sempozyum Yapildi
Adana Valiligi, Adana Büyüksehir Belediyesi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Yapi Isleri Müdürlügü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İçel Üniversitesi, İçel Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odasi destegiyle "Deprem Sonrasi Gelecegi Kerpiç Ile Insa Etmek Sempozyumu" düzenlendi.

Adana Ticaret Odasi Meclis Salonu’nda yapilan Sempozyuma katilan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler yaratmak olmasi gerektigini belirtti ve bunun için yapilmasi gereken her seyin acilen hayata geçirilmesinin önemine isaret etti.

Karalar sunlari söyledi: “Toplum olarak afet yasandiginda o noktaya odaklaniyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri oldugu gerçegiyle hareket edip tedbirlerimizi almaliyiz.”

Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanimini azaltan kerpiçle ilgili olmasini da önemsedigini kaydeden Baskan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bagli odalar, bir karsilik beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunlari anlatan kuruluslar. Onlarin elestirel yaklasimina bakip engellemeye çalismak, ükemizde bilimin gelismesinin önüne geçmek anlamina gelir” dedi.

Türkiye’yi depreme dayanikli hale getirmenin sart oldugunu vurgulayan Baskan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayiplarinin, yasanan acilarin ve ekonomik yikimin önlenebilecegini söyledi.



6 Subat depremlerinin ardindan gerçeklesen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanin, yikilmasini gerektirecek denli hasar aldigini hatirlatan Baskan Zeydan Karalar; Adana’nin depreme dirençli bir sehir olmasi için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalismalari yaptiklarini, tüm bunlari ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katki saglamaya devam edeceklerini bildirdi.

Karalar, konusmasini; sempozyumu gerçeklestirenlere ve katilimcilara tesekkür ederek tamamladi.

Sempozyumda; kerpiç, yigma ve karma tekniklerle insa edilmis yapilar ile deprem iliskisinin disiplinlerarasi bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alinmasi ve topragin yapi malzemesi olarak irdelenmesi konulari üzerinde duruldu.

Sempozyumun ana basliklari, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapilar ve Yapisal Davranislar oldu.
Kaynak: İHA