Çiçek Üreticileri Anneler Günü'ne Hazirlaniyor

Antalya’nin Serik ilçesinde orkide ve kasimpati yetistiriciligi yapan üreticiler, Anneler Günü öncesinde sabahin ilk isiklariyla birlikte seralara giriyor.

Kayaburnu Mahallesi’nde binbir zahmetle ve özenle yetistirilen çiçekler, Istanbul’a gönderilirken en çok talep otellerden ve çiçekçilerden geliyor. Doku kültür laboratuvarlarinda yetistirilen ve 18 ay sonra çiçek açan orkideler 200 TL ile 700 TL arasinda satilirken, kasimpatinin tanesi 25 ile 35 TL arasinda degisiyor. Çiçek yetistiriciligin mesakkatli ve uzun bir zaman aldigini ama ekonomik degerinin yüksek oldugunu belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Övünç Erdem, "Anneler Günü’nün yaklasmasiyla siparislerimiz hizlandi. Çok da talep var. Insallah Anneler Günü tüm çiçekçiler için iyi geçer" dedi.

Orkide yetistiriciliginde dünya piyasasinin kesme orkide yerine saksi orkide sistemine geçtigini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Övünç Erdem, "2008 yilindan beri bu isi yapiyoruz. Bu is o dönem pazarin açikligi ve TÜBITAK projesi destegiyle basladi.

Dünya piyasasinda kesme orkide yerine saksi orkide sistemine geçildi. Biz de saksi orkideye geçmis durumdayiz. Bunlarin satisini gerçeklestiriyoruz. Üretim asamasi epifit bitki oldugu için toprakta kök yapmazlar. Çeligi tohumu ya da sogani yok. Doku kültür laboratuvarlarinda çogaltilip ondan sonra yerinde sasirtilip büyütülüyor. Laboratuvarda üretilen bir orkide yaklasik 18 ayda çiçek açiyor. Mesakkatli uzun bir zaman. Ekonomik degeri yüksek. Antalya gibi sicak bölgeler yerine iç bölgelerde yetistirilirse daha güzel olur" diye konustu.

Yetistirdikleri orkidenin Türkiye’de iç piyasaya fazlasiyla yettigini anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Erdem, "Orkidelerimizi iç piyasaya gönderiyoruz. Türkiye’ye fazlasiyla yetiyor. Fiyat politikamiz, Anneler Günü’ne özel orkidelerimiz, tek, çift dal olmak üzere rengine göre 200 liradan baslayip 700 liraya kadar satisini gerçeklestiriyoruz. Kasimpatilarda ise kesme olarak satiliyor. Dal olarak fiyati 25 liradan baslayip 35 liraya kadar satisini yapmaktayiz. Anneler Günü’nün yaklasmasiyla siparislerimiz hizlandi. Çok da talep var. Insallah Anneler Günü tüm çiçekçiler için iyi geçer. Herkesin Anneler Günü kutlu olsun" seklinde konustu.

Anne Kezban Erdem ise, "Hem orkide hem kasimpati çiçegi yetistiriciligi yapiyoruz. Kasimpati çiçeginin isçiligi zor. Her yaprakta filiz aliniyor. Daha çok Istanbul’a gönderiyoruz. Daha çok otellerden ve çiçekçilerden siparis geliyor. Allah izin verirse umudumuz siparislerin iyi olmasi. Ailecek bu isi yapiyoruz. 2 kisi de çalisanimiz var. Çiçegimizin kesim isi oldugu vakit sabah 06.30 gibi seralara giriyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA