Bati Akdeniz'de Ihracat Yüzde 5,92 Artti, En Fazla Ihracat Çin'e Yapildi

Bati Akdeniz’den Nisan ayinda gerçeklesen ihracat geçen yilin Nisan ayina göre yüzde 5,92 oraninda artis gösterdi ve 220 milyon 686 bin dolar oldu. Ilk 4 ayda en fazla ihracat gerçeklestirilen ülke ise Çin oldu.

Bati Akdeniz'de Ihracat Yüzde 5,92 Artti, En Fazla Ihracat Çin'e Yapildi
Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi’nden (BAIB) açiklanan verilere göre; yilbasindan bu yana Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçeklesen ihracat toplamda 874 milyon 167 bin dolar seviyesine ulasti ve geçen seneki performansi yakalamis oldu. Ilk 3 aylik dönemde geçen yilin gerisine düsen bölge ihracatinin Nisan ayinda toparlandigi belirtilen açiklamada; yillik olarak bakildiginda geçen yilin ihracat performansi ile aradaki farkin yüzde 1,2 seviyesine düstügü dile getirildi.



En fazla yas meyve sebze sektöründe ihracat gerçeklesti

BAIB Baskani Ümit Mirza Çavusoglu yaptigi yazili açiklamada; Nisan ayi ihracatindaki yüzde 6’lara yaklasan artis oraninin, karsi karsiya kalinan bir takim zorluklara ragmen önümüzdeki dönem için umut verdigini ifade etti.

Çavusoglu, “Bölgenin Nisan ayi performansi, tir soförlerimizin AB ülkelerine geçiste yasadigi vize engeli gibi güncel sorunlar yaninda maliyet baskisi nedeniyle lokomotif sektörlerde rekabetçi fiyat olusturmada karsilasilan güçlükler gibi bir takim yapisal meselelerde ilerleme saglanmasi durumunda, ihracatçilarimizin önemli basarilara imza atacaginin da bir göstergesi oldu. Bu dönemde de bölgemizden en fazla ihracati, her seye ragmen yas meyve sebze sektörümüz gerçeklestirdi. Sektörümüz; yüzde 11,73 oranindaki kayba ragmen, Nisan ayinda bölgemizden 65 milyon 875 bin dolar ihracat gerçeklestirdi” dedi.

Antalya, Burdur ve Isparta’yi kapsayan Bati Akdeniz Bölgesi’nde ilk 4 ayda en fazla ihracatin Çin’e yapildigini açiklayan Baskan Çavusoglu, bin 836 firma 157 ülke ve bölgeye ihracat gerçeklestigine dikkat çekti.

Çavusoglu, su sekilde devam etti: “Bölge ihracatimizin en fazla ihracat gerçeklestirilen ülkelere göre 4 aylik seyrine bakildiginda Çin’in ilk siraya yerlestigi ve yerini pekistirdigi görüldü.

Çin’e yapilan ihracat yüzde 45,88 oraninda artis göstererek 79 milyon 771 bin dolara yükseldi. Ikinci sirada ise yapisal sorunlarin devam ettigi Rusya yer aldi ve bu ülkeye yüzde 22,15 oraninda gerileme ile 61 milyon 193 bin dolar ihracat yapildi. Listenin üçüncü sirasinda da Bölgemizin ana pazarlarindan olan ve yapisal sorunlarin devam ettigi Almanya yer aldi. Almanya’ya geçen yilin 4 ayina kiyasla yüzde 11,61 oraninda gerileme ile 53 milyon 541 bin dolar ihracat gerçeklesti. Savasin devam ettigi Ukrayna’ya ihracat bu dönemde de kesintisiz devam etti. Ukrayna’ya aylardir devam eden savasa ragmen yüzde 2,07 oraninda gerileme ile 52 milyon 189 bin dolar ihracat gerçeklesti. Besinci sirada yer alan Romanya’ya 2,20 oraninda gerileme ile 47 milyon 226 bin dolar ihracat yapildi. Bati Akdeniz’den 1 Ocak - 30 Nisan 2024 tarihleri arasinda bin 836 firma 157 ülke ve bölgeye ihracat yapti.”
Kaynak: İHA