ATSO Baskani Ali Bahar Açiklamasi 'Erteleme Yerinde Bir Karar Oldu'

Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan alinan enflasyon muhasebesinin ertelenmesi kararinin yerinde oldugunu kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar, "Erteleme olmasaydi, geçici vergi uygulamasina tabi mükellefler 2024 yili geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapacaklardi. Bu durumda enflasyon muhasebesi adeta bir servet vergisine dönecekti" dedi.

ATSO Baskani Ali Bahar Açiklamasi 'Erteleme Yerinde Bir Karar Oldu'
Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan enflasyon muhasebesi uygulamasinin ertelenmesine, böylelikle enflasyon muhasebesinin 2024 yilinin birinci geçici vergi dönemini kapsamamasi yönünde karar verildigi açiklandi. Ocak-Mart dönemi için düzenleme kapsamina giren mükellefler, enflasyon düzeltmesi yapmayacak. Kararin firmalar için çok önemli ve yerinde bir karar oldugunu vurgulayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar, “Düzenlemenin 31 Aralik 2024 bilançolarina uygulanmasinin ekonomimiz açisindan daha faydali olacagina inaniyoruz. Bu erteleme için Hazine ve Maliye Bakanligina tesekkür ediyoruz” dedi.

2023 yili Temmuz ayinda finansman konusunda is dünyasinin yasadigi daralmanin reel göstergelerine iliskin yaptigi açiklamayi hatirlatan ATSO Baskani Ali Bahar, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bankaya gidip kapasitemizi genisletecegimizi, makine alacagimizi ve kredi kullanmak istedigimizi söyledigimizde karsilik göremedigimizi 2023 Temmuz ayinda dile getirmistik. Maliyetlerin arttigi bir ortamda finansmana ulasamiyorsak, üretime ve faaliyetlere devam etmek pek mümkün görünen bir süreç olmayacakti. Firmalarimizin enflasyondan korunmasi için enflasyon muhasebesine bir an önce geçilmesi gerektigine isaret etmistik. Maliye Bakanimizin bugün bu konuda somut ve rasyonel adimlar atiyor olmasi bizim için çok degerli."

"Erteleme olmasaydi, enflasyon muhasebesi servet vergisine dönecekti"

Geçici vergi uygulamasina tabi mükelleflerin erteleme olmasaydi, 2024 yili geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzenlemesi yapmak durumda kalacaklarini kaydeden ATSO Baskani Ali Bahar, "Kredi yogun çalisan firmalarimiz, yaptiklari yatirimlar sonucunda bilançonun aktif tarafi genisleyecegi ancak krediler konusunda ayni revizyon yapilmayacagi için enflasyon düzeltmesi sonucunda ek vergi ödeyecekti. Yani bunlar her üç ayda bir verecekleri gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi sonucu ödeyecekleri vergilerin yani sira enflasyon düzeltmesi sebebiyle vergi matrahlari artacakti. Bu durumda enflasyon muhasebesi adeta bir servet vergisine dönecekti” ifadelerini kullandi.

"Düzenlemenin, yilsonu bilançolarina uygulanmasini istiyoruz"

Enflasyon düzeltmesi yapilabilmesi için 2023 hesap döneminin kapatilmasi gerekmesine ragmen birçok firmanin 2023 hesap dönemini kapatamadigini belirten Baskan Bahar, “Bu durumda, yüksek enflasyonun sirket finansal tablolari üzerinde gerekli düzenlemeler yapilamadigindan dolayi enflasyondaki artma egiliminin firmalarin satin alma güçlerini nasil etkiledigine yönelik olarak düzenlemelerin yapilmasinda da soruna neden olmaktadir” dedi.

Enflasyon muhasebesinin sirketlerin çikarttiklari nakit tutarini veya elde ettikleri nominal kazanci degistirmeyecegini kaydeden Baskan Bahar, "Ancak bunun finansal tablolara yansimasi degisecektir ve bu degisiklik, mevcut finansal tablolar üzerinden yapilan analizleri veya degerlemede kisa yol olarak kullanilan çarpanlari farklilastirabilecektir. Dönemler arasi finansal performansin anlamli karsilastirilmasini da zorlastiran yüksek enflasyon, reel olmayan kazançlarinin vergilendirilmesi, kar payi dagitimina konu edilerek sirket öz kaynaklarinin reel erimesi riskini dogurmaktadir. Dolayisiyla, düzenlemenin geçici vergi dönemleri için degil, 2024 yilsonu bilançolarina uygulanmasinin is dünyamiz açisindan daha faydali olacagina inaniyoruz. Bu erteleme için Hazine ve Maliye Bakanligina tesekkür ediyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA