Antalya Bilim Merkezi'nde Yapay Zeka Teknolojileri Anlatildi

Antalya Kepez Belediyesi’nin Antalya Bilim Merkezi, Doç. Dr. Mehmet Hacibeyoglu’nu ögrencilerle bulusturdu. Hacibeyoglu, yapay zeka tekniklerinin kullanim alanlari, uygulamalari, gelistirme araçlari, dezavantaj ve etkileri hakkinda ögrencileri bilgilendirdi.

Antalya Bilim Merkezi'nde Yapay Zeka Teknolojileri Anlatildi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Bilgisayar Mühendisligi Bölüm Baskani Doç. Dr. Mehmet Hacibeyoglu, Kepez Belediyesi’nin Dokumapark’ta hizmete açtigi Antalya Bilim Merkezi’nde yapay zeka teknolojilerini anlatti. Lise ögrencilerinin dinleyici olarak katildigi söyleside, yapay zekanin günümüzde ve gelecekteki rolüne dair önemli degerlendirmelerde bulunan Mehmet Hacibeyoglu, bilisim alanindaki talebin giderek arttigini ve bu talebin dünya genelinde oldugunu belirtti.

Hacibeyoglu, özellikle pandemi sürecinde uzaktan çalismanin popüler hale gelmesiyle birlikte, bilisim mesleklerine olan ilginin de arttigini ifade etti.



Bilisim sistemleri üzerine yeni meslekler

Artik her seyin yazilimla, yapay zeka ile yapilmaya baslandigina dikkat çeken Doç. Dr. Hacibeyoglu, okudugu bir makaleden örnek vererek konusmasini sürdürdü:

"Önümüzdeki 20 yil içinde dünyadaki mesleklerin yüzde 20’si bitecek. Insanlarin para kazanmak için yaptiklari ara islemleri artik bilgisayar sistemleri, robotlar yapmaya baslayacak. Bunun yaninda yeni meslekler ortaya çikacak. Ortaya çikacak yeni mesleklerin büyük bir kismi da bilisim sistemleri ile ilgili olacak."

Yapay zeka ile endüstride hiz ve kalite artisi

Son yillarda giderek popülerligi artan yapay zeka teknolojilerine deginerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Mehmet Hacibeyoglu, ayrica devletlerin, kurumlarin ve özel firmalarin yapay zeka teknolojilerine yatirim yapmaya basladigini ve bunun gelecek için umut verici oldugunu vurguladi. Hacibeyoglu, yapay zekanin endüstriyel alanlardaki kullaniminin hiz ve kalite artisina yol açtigini, endüstriyel robotlar, otomasyonlar ve yazilimlarin insanlarin yerine geçmeye basladigini ifade etti.

Ancak, teknolojinin dogru kullaniminin da önemli oldugunun altini çizerek, yapay zekanin etik ve insanlik için potansiyel risklerini de anlatti.

Teknoloji dogru kullanilmali

Hacibeyoglu, "Önemli olan teknolojinin gelismesi degil, önemli olan teknolojinin kullanim alanlaridir. Hidrojen bombasi yapilan teknolojiyle bir denizaltinin 100 yil boyunca enerjisini sagliyorsunuz. 100 yil boyunca deniz alti, yüzeye çikmadan dünyada enerjisi bitmeden gezebilir. Ayni teknolojiyle bir bombayi insanlarin üzerine atarak 50-100 bin kisiyi öldürebilirsiniz. Bunu iyi bir amaçla, bir tasitin yakitini üretmek içinde kullanabilirsiniz. Evet teknoloji gelisiyor, ama siz bu teknolojiyi hangi amaçla kullaniyorsunuz. Örnegin bir robota ev isleri yaptirabilir. Yük tasitabilir, agir islerde, hasta bakiminda kullanabilirsiniz. Robotlari savas içinde yapabilirsiniz. Robotlarin insanlari öldürmesini de saglayabilirsiniz" dedi.

Hacibeyoglu, yapay zekanin dogru kullaniminin insanlik için büyük firsatlar sunabilecegini ancak ayni zamanda dikkatli bir sekilde yönetilmesi gerektigini de belirtti.

Kaynak: İHA