Akdeniz'in Suyu Bu Yil 23. Kez Ege Denizi Ile Bulusuyor

Mugla’nin Datça ilçesinde geleneksel hale gelen etkinlik çerçevesinde Akdeniz’den alinan ve testilerle tasinan deniz suyu, bu yil 23. kez Ege Denizi ile bulusacak.

Akdeniz'in Suyu Bu Yil 23. Kez Ege Denizi Ile Bulusuyor


Ege ile Akdeniz’in birlesme noktasi olan Mugla’nin Datça ilçesinde su testilerine doldurulan ve Akdeniz’den Ege’ye sembolik olarak tasinan deniz suyu, Ege Denizi’ne dökülecek. Datça Çevre ve Turizm Dernegi’nin (DAÇEV) girisimi, Datça Kaymakamligi ve Datça Belediyesi’nin katkilari ile her yil düzenlenen geleneksel Akdeniz’den Ege’ye Dostluk ve Doga Yürüyüsü’nün bu yil 23.’sü gerçeklestirildi.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydani’nda toplanilmasinin ardindan baslayan törende Ege Denizi’ne götürülmek üzere Çatalmagara önünden Datça testilerine Akdeniz suyu dolduruldu. Datça Kaymakami Murat Atici, Datça Belediye Baskani Aytaç Kurt ve Düzenleme Komitesi Baskani Hüseyin Tüzün tarafindan testilere doldurulan Akdeniz’in suyu, belirlenen güzergah üzerinden Gökova körfezi kiyisindaki Gereme koyunda bulunan Katiyali mevkiine ulastirmak üzere davul zurna esliginde yola çikarildi. Testilere doldurulan sular, yürüyüsün ikinci etabi olan Gereme koyu Katiyali mevkiinde Ege Denizi’ne dökülecek.

“Insallah çocuklarimiz torunlarimiz devam ettirir”

Törenin açilisinda kisa bir konusma yapan Datça Kaymakami Murat Atici, etkinlikten duydugu heyecani da dile getirerek, “Ege’nin birlesim yeri Datça’dayiz. Bu yil 23.’sü düzenlenen Akdeniz’den Ege’ye testilerle su tasima töreni gerçeklestiriyoruz. Artik geleneksel hale geldi. Bu yil 23.’sü düzenleniyor. Mayis ayinda bu yürüyüsü bu etkinligi hep beraber, ilçe halkimizla yapiyoruz. Insallah dogaya bir katkimiz olur. Bu farkindaligi olusturmak için simdiye kadar bu etkinligi yapan herkese tesekkür ediyorum. Insallah devami da gelir ve 100.’sünü de çocuklarimiz, torunlarimiz gerçeklestirir” dedi.



“Temsili olarak iki suyu birlestirmis oluyoruz”

Kisa bir konusma yapan Datça Belediye Baskani Aytaç Kurt ise “Tarihin bize yükledigi misyonla, 3 bin yildan beri bulunan bu cografyada yasayan insanlarin tarihsel süreçte olusturduklari bir kültüre katki olsun diye DAÇEV sayesinde bir yürüyüs baslatmistik” diyerek etkinlik sürecini anlatmasi için sözü DAÇEV kurucusu ve Düzenleme Komitesi Baskani Hüseyin Tüzün’e birakti.

Knidoslularin baslattigini kendilerinin sembolik olarak tamamladiklarini ifade eden DAÇEV kurucusu ve Düzenleme Komitesi Baskani Hüseyin Tüzün; "2000 yilinda rahmetli Turgay Sönmez’in fikriydi bu yürüyüs olayi ve bizler tamam dedik. Yilda bir kere Mayis ayinin ilk Pazar gününde bu yürüyüsü yapma karari aldik. Datçalilari bir araya getirelim, birlikte dostluk ve doga yürüyüsünü yapalim. Hem birbirlerini daha yakindan tanimis olsunlar hem sonunda da eglenelim baharin tadini çikaralim dedik. Böylece bu etkinligi baslattik ama bu arada aklimiza Knidoslularin Perslere karsi kendilerini savunmak için Balikasiran’da kanal açarak iki denizi birbirine kavusturma girisimi geldi. Biz de bunun üzerine madem onlar beceremedi, biz bu olaya bir gönderme yapalim Akdeniz’in suyunu alip Gökova Körfezi’ndeki Gereme koyuna dökeriz ve böylece onlarin beceremediklerini biz yapmis oluruz, temsili olarak da iki suyu birlestirmis oluruz dedik” seklinde konustu.

Kaynak: İHA