ABD'den Suudi Arabistan'a Açiklamasi 'Israil'le Normallesmeden Savunma Anlasmasi Yok'

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, Ingiliz Financial Times gazetesine verdigi röportajda, Suudi Arabistan ve Israil arasinda normallesme anlasmasi olmadigi sürece Washington’un Riyad ile bir savunma anlasmasini kabul etmeyecegini söyledi.

Israil’in Gazze Seridi’ne düzenledigi saldirilar nedeniyle Körfez ülkeleri ile iliskileri iyiye gitmiyor. Tel Aviv’in en büyük destekçisi ABD ise bu durumu degistirmek için elindeki tüm kartlari kullaniyor. ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan Ingiliz Financial Times gazetesine verdigi röportajda körfez ülkesi Suudi Arabistan’a “Israil” mesaji verdi. Sullivan, Suudi Arabistan ile Israil arasinda normallesme anlasmasi olmadigi sürece Washington’un Riyad ile bir savunma anlasmasini kabul etmeyecegini söyledi.

Sullivan, “Bütüncül bakarsak, ABD ile Suudi Arabistan arasinda ikili bir uzlasmanin sarti, Israil ile Suudi Arabistan arasinda normallesme ve Filistin halki adina anlamli adimlar atilmasidir. Bunlarin hepsi bir araya gelmek zorunda. Bir parçayi digerinden ayiramazsiniz” dedi.

Önümüzdeki aylarda kendisinden ve ABD Baskani Joe Biden’dan daha fazla açiklama gelebilecegini belirten Sullivan, “Yapabilecegimiz tek sey, mantikli oldugunu düsündügümüz bir yol üzerinde çalismak ve bölgedeki birçok ülkeyi de bu yola sokmak, sonra da bu yolu sunmaktir. Nihayetinde bu Israil yönetimine bagli olacak. Israil halki da bu yolu seçip seçmeyecegine karar verecek” seklinde konustu.

Kaynak: İHA