5 Bin Insan, 400 Bin Küçükbas Hayvanin Zorlu Yolcugu Basladi

Sirnak’ta havalarin isinmasi ile birlikte göçer hayvanciligi ile ugrasan 5 bin insan ile 400 bin küçükbas hayvanin kislaklardan yaylaklara dogru zorlu yolculugu basladi.

5 Bin Insan, 400 Bin Küçükbas Hayvanin Zorlu Yolcugu Basladi
Kasim ayinda kislaklara inen göçerler, havalarin isinmasi ile birlikte Sirnak-Hakkari-Van üçgeninde bulunan 2 bin rakimli çayir, mera ve otlaklarin bulundugu Farasin Yaylasi’na dogru engebeli ve zorlu yolcugu basladi.

Sirnak’in Silopi ilçesine bagli Görümlü beldesinde bulunan kislaklarda bulunan göçerleri ziyaret ederek, hayvanlarin zorlu yolculugu öncesi göçerleri bulunduklari kislaklarda ziyaret eden Sirnak Tarim ve Orman Il Müdürü Oktay Sezgin, Ihlas Haber Ajansi muhabirine Sirnak’ta bulunan küçükbas hayvanlarinin 3’te 1’nin göçer hayvanciligina ait oldugunu söyledi.



Sirnak il genelinde 1 milyon 100 bin küçükbas hayvanin oldugunu belirten Sezgin, “Sirnak ilinde 1 milyon 100 bin küçükbas hayvan varligimiz bulunmaktadir. Bu hayvan varligimiz 3’te 1’lik kesimi göçer hayvancilik ile yürütülmektedir. Göçer hayvancilik modelinde kislak olarak Sirnak ilinin ovalarini tercih eden göçerlerimiz yilin 5 ayini kislaklarda, geriye kalan zamani da yayla yollarina çikarak tamamlamaktadir” dedi.

Burada göçerlerin hava sicakliginin 20 dereceye ulasmasi ile beraber yayla yoluna, rakimin 2 bin oldugu çayir, mera ve otlaklarin olacagi alanlara dogru seyahat etmekte oldugunu belirten Sezgin, "Özellikle Hakkari, Sirnak Farasin Yaylasi göçerlerimizin yaylak olarak kullandigi, hayvanlarini otlattigi oldukça zengin bir beslenme ortami sunmaktadir. Göçer hayvancilik ile ugrasan Sirnak ilinde yaklasik 247 aile, toplam 5 bin nüfusa yakin bir topluluk, toplamda da 400 bin küçükbas hayvanimiz bugün büyük bir göç ile yayla yollarini tutmustur. Göçer hayvanciligin ülke ekonomisine, ilimize ve bölgemize büyük destekleri ve katkilari bulunmaktadir. Tarim ve Orman Il müdürü olarak bizzat göçerlerimizin kislak döneminde Tarim ve Orman Bakanligimizin hayvancilik desteklerinden yararlanabilmesi için tüm sartlari sagliyor, gerekli kolayliklari göstermekteyiz" ifadelerini kullandi.

Göçer Idris Askara ise havalarin isindigi zaman yaylaya gideceklerini dile getirerek, "4-5 ay yaylada kaliyoruz. Ondan sonra da tekrar geri Silopi, Cizre ve Idil taraflarina gidecegiz. Kis aylarinda 4-5 ay burada kaliyoruz. Ondan sonra da yaylaya gidiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA