Gelecegin Baristalari Ve Kahve Tutkunlari KBÜ'de 'Temel Barista Egitimi' Aldi

Karabük Üniversitesi Sürekli Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafindan kahve sektöründe kariyer yapmayi hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Egitimi” verildi.

Gelecegin Baristalari Ve Kahve Tutkunlari KBÜ'de 'Temel Barista Egitimi' Aldi
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Irfan Yurt ve Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Yilmaz tarafindan kahveye ilgi duyan her bireye alaninda önemli bir baslangiç yapmak amaciyla 17 kisiye “Temel Barista Egitimi” verildi.

Kursiyerler, kahve sanatlari ve endüstri: yetistirme, isleme, kavurma ve sunum, makine ekipman egitimi, temel barista hijyen kurallari, espresso alim tekniklerini kavrama, aspresso bazli sicak kahveler yapim ve sunum teknikleri, espresso bazli soguk kahveler yapim ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapim ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamalari, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapim ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapim ve sunum teknikleri ile gida güvenligi ve hijyen egitim gibi konularda toplamda 38 saat egitim aldi.

Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik’in destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Irfan Yurt ile beraber barista egiticiligi yaptiklarini ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Yilmaz, geçeklesen egitim süreci ile ilgili konustu.

Yilmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunlari tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapiyoruz, yaptiriyoruz” dedi.

Yilmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak ögüttügümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasil alinacagina kadar bütün asamalari tek tek göstererek kursiyerlerimize ögretiyoruz. Ayni zamanda da ‘Süt nasil köpürtülür, kremasi nasil alinir, latte kremasi, cappuccino kremasi nasil olur?’ Bunlarin hepsini tek tek detayli bir sekilde izah ediyoruz” diye konustu.

17 kursiyerin egitim aldigini ve taleplerin her geçen gün arttigini, farkli alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin oldugunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemis herkesin ilgi ve talepte bulundugunu söyleyen Yilmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazirlama noktasinda birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarimiz var. Üniversite bünyesinde bunlari biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir sekilde kursiyerlerimiz çalisabiliyorlar, is bulabiliyorlar. Su anda kahve yeni bir trend, ciddi bir egilim var bu alanda. Ögrenci nüfusunun yogun oldugu yerlerde birçok kafe mevcut. Insanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayisiyla bu yogun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat is bulabilme imkanina sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetistiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her seyi tek tek gösteriyoruz, yaptiriyoruz. Dolayisiyla onlar da deneyim kazanmak kaydiyla çok rahat bir sekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü 2. sinif ögrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir egitim aldiklarini ifade ederek, “Burada her çesit kahve türünü ögrendik. Sicaklari, soguklari, frozenlari, meyvelileri, smoothieleri hepsini ögrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasil yapildigini ögrenmek istedim. Böylelikle hocalarimizin sayesinde bir egitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslinda zor bir sekilde yapilmadigini, kolay bir sekilde oldugunu ama el becerisi gerektirdigini görmüs oldum. Aslinda biz tüm ögrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalik ilerideki mesleklerin basinda geliyor. Herkes artik kahve içmeye basladi ve ileride büyük bir alani kaplayacagini düsünüyorum. Bu yüzden is imkâninin daha fazla oldugunu, bu alanda ilerlemek isteyen kisilere öncülük ettigini, hocalarimizin sayesinde büyük bir sekilde bize katkida bulunduklarini düsünüyorum. O yüzden ileride is hayatinda önemli yere sahip olacagini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA