Dogu Karadeniz'de 2024 Yili Yas Çay Sezonu Açildi

Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) tarafindan Dogu Karadeniz’de 2024 yili yas çay sezonu açildi. Çay alim sezonunun açilmasi ile birlikte çay üreticileri de çay bahçelerine girerek çaylarini toplamaya basladi.

Dogu Karadeniz'de 2024 Yili Yas Çay Sezonu Açildi
2024 yilinin yas çay sezonu için çay müstahsilleri, ÇAYKUR’a çay satabilmek için çaylik arazilerinde budama islemi yaparak bakimlara basladi.

Çay budamalarinin hemen ardindan üreticiler tarafindan arazilerde gübreleme islemi gerçeklestirilirken, yas çay kampanyasi için üreticiler hazirliklarini tamamladi. Hazirliklarini tamamlayan üreticiler bugün sabah saatlerinde çay bahçelerine girerek çay hasadina basladi.

Çay müstahsili simdi ise yas çay taban fiyatinin açiklanmasini bekliyor.

“Kontenjan uygulamasi olacagini düsünerek çaya girmeye basladik”

Kontenjan uygulamasi yapilabileceginden erkenden çaylarini satmak istediklerini ifade eden Rizeli çay üreticilerinden Hüseyin Can Sisman, “Biz sezonun iyi olmasini bekliyoruz. Çay satmakta zorlanmamak için önceden çaya basladik. Kontenjan uygulamasi olacagini düsünerek çaya girmeye basladik. Çayda kontenjan uygulamasi olabileceginden ötürü çayimizi daha rahat satabilmek için erkenden kesmeye basladik. Çayin 20 liradan asagi olmamasi lazim. Heyecanla devlet büyüklerimizden çayimiza iyi bir fiyat vermesini bekliyoruz” seklinde konustu.

Çay sezonunun güzel geçecegine vurgu yapan Emirhan Sisman ise “Her yilin hasadi gibi bu yilda çok iyi. Ben Kirklareli’nde üniversite okuyordum. Çay zamani geldi. Bizim de buraya gelmemiz gerekti. Birinci sürümde bizde burada bulunuyoruz. Ne kadar alimlar geç baslarsa o kadar yogunluk olur. Erken baslarsa yogunluk olmaz. Eski yillara göre topladigimiz çay orani düsük. Ailecek topladigimiz için sohbet esliginde güzel geçecegini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Bu seneki çay sezonu senlik içerisinde geçecegine inaniyorum”

Çaylarini isçi almadan kendilerinin topladiklarini belirten Nurcan Sisman ise “Yeni sezon herkese hayirli ve ugurlu olsun. Yas çay fiyatini sabirsizlikla bekliyoruz. Kalite olarak çay iyi. 5-6 kisi toplaniyoruz. Birbirimize çay topluyoruz. Biz isçi almiyoruz. Çayimizi kendimiz topluyoruz. Birbirimizin isini görmüs oluyoruz. Bu seneki çay sezonu senlik içerisinde geçecegine inaniyorum. Biz hepimiz komsuyuz. Birlik içerisinde çayi topluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA