Antika Otomobili Ile Antik Sehirler Turunda

Klasik otomobil tutkunu Cengiz Arsay, 1936 model arabasiyla çiktigi Antik Sehirler turunda duraklarindan biri olan Konya’ya ulasti. Antika otomobili ile Antik Sehirlerin önemine dikkat çekmek için bu tura çiktigini ifade eden Cengiz Arsay, “Bu araçlarin da bu tip etkinliklerde önemli bir rol alabileceklerini göstermek istiyoruz” dedi.

Antika Otomobili Ile Antik Sehirler Turunda
Izmir’den 1936 model otomobili ile Antik Sehirler turu çerçevesinde oglu ile yola çikan Cengiz Arsay Konya’ya ulasti. Konya Klasik Otomobilciler Dernegi Baskani Muammer Deveci ve klasik otomobil severlerin olusturdugu konvoy ile Konya’nin Isparta kara yolu girisi Akyokus mevkiinde karsilanan Cengiz Arsay, bir süre klasik otomobil severler ile sohbet etti. Bu turu baslamasindaki en büyük etkenin antika araçlar ile antik sehirlere farkindalik olusturmak oldugunu ifade eden Arsay, bu turun uluslarasi boyut kazanmasini son derece arzuladigini ifade etti.

Daha sonra Cengiz Arsay’in 1936 model otomobilinin de içinde oldugu 12 klasik otomobilden olusan konvoy, tarihin ilk medeniyetlerine ev sahipligi yapmis Çatalhöyük’e dogru yola çikti.

Cengiz Arsay’in Antik Sehirler turuna çiktigi klasik otomobil 1936 model 88 yasinda 1936 Ford Deluxe. Zamanin teknolojileri yapilan bu otomobilde, günümüzdeki otomobillerde bulunan c¸ift elektrikli korna, c¸akmak, ku¨llu¨k ve arkada c¸ift stop lambasi standart olup ayrica, Deluxe serisinin bu ekipmanlara ilaveten ampermetre ve aku¨ s¸arj lambasi, arkada ku¨llu¨k, saat, torpido go¨zu¨ kilidi, banjo s¸ekli direksiyonlari ve maun desenli o¨n panelleri var.

"Oglumla birlikte bu turu kisisel olarak düzenledik"

Tura çikmasindaki asil hedefleri anlatan Cengiz Arsay, “Biz Izmir’den yola çiktik ve Türkiye’nin antik ve tarih öncesine giden varliklarini ziyaret ederek bugün Konya’ya geldik. Sonra da Çatalhöyük’e devam edecegiz. Biz antika otomobil meraklilariyiz, bunlarin koruyuculariyiz. Bu araçlarin da bu tip etkinliklerde önemli bir rol alabileceklerini göstermek istiyoruz. O yüzden de oglum Ata ile birlikte bu turu kisisel olarak düzenledik. Fakat arzu ediyoruz ki bu ileriki yillarda uluslarasi tura dönüssün. 2. Dünya Savasi öncesi araçlarinin Türkiye’ye gelip buradaki degerleri ziyaret etmelerini arzu ediyoruz. Konya’dan sonra Ankara üzerinden Mardin’e devam etmek istiyoruz. Umarim aracimiz da bu konuda bize zorluk çikarmaz, yardimci olur. Çünkü 88 yasinda 1936 model. Dolasiyla onun yardimina çok ihtiyacimiz var” seklinde konustu.



"Türkiye’deki antik kentlerin tanitimini yapmak"

Konya Klasik Otomobilciler Dernegi Baskani Muammer Deveci ise “Cengiz Arsay, bizim gönül taslarimizin ve klasik otomobil klasmaninin dögenidir. Ayni zamanda da Klasik Otomobil Müzesi de var. Bizim en eskilerimizden ve bu isin çigirini açan arkadaslarimizdan biridir. Cengiz bey, Antik Sehirler turunda. Özel bir turdur bu. Türkiye’de daha önce yapildi mi bilmiyorum. Cengiz bey su anda 90 yasindaki arabasiyla antik sehirler turu düzenledi.

Burada esas ana gaye, kendisinden ve aracindan ziyade dünyaya ve bu isin ilgililerine Türkiye’deki antik kentlerin tanitimini yapmak. Bu sebeple kendisine tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA