Bitlis'te Imece Usulü Çeltik Ekimi Basladi

Bitlis merkeze bagli Çeltikli köyünde vatandaslar asirlardir dededen kalma yöntemlerle imece usulü dogal çeltik ekimi yapiyor.

Bitlis'te Imece Usulü Çeltik Ekimi Basladi
Teknolojinin kullanilmadigi tarlalarda imece usulü çeltik ekimi yapan çiftçiler, günün ilk isiklariyla tarlalara girip küreklerle çeltik havuzlari olusturuyor. Çeltikli köyü sakinleri, ekimini yaptiklari çeltigin dogal ve saglikli oldugunu belirterek, dededen kalma gelenekleri yasatmaya çalisiyorlar. Çeltikli köyünde yetistirilen ve bölgede pazarlanan pirincin en büyük özelligi ise diyabet hastalarinin bile tüketebilecegi türde olmasidir.

Köyde yüzyillardir üretilen pirinç için köylüler her yil imece usulü ile tarlalarini ekiyor. Mayis ayi baslarinda baslanan ekim islemleri ay sonuna kadar devam ediyor. Her sabah toplanan köylüler, tarlalari bir bir düzenleyerek ekim islemini tamamliyor.

Köyde pirinç ekimini yapan Ferhat Kin, bu pirincin yüzyillardan beri geleneksel yöntemlerle ekilip biçildigini belirterek, üretimin zorlu ekim islemleri ile hasat dönemine kadar 4 aylik bir süreci kapsadigini söyledi.

Kin, yüzyillardir bu isi yaptiklarini, pirincin dedelerinden kendilerine yadigâr kaldigini ifade ederek, sunlari söyledi:

“Bu pirinç ekim isi süreci çok zor. Kalite ve lezzet bakimindan en iyi pirincin bizde oldugunu düsünüyoruz. Seker hastaligina iyi geliyor. Seker hastasi olan bir insan rahatlikla tüketebilir. Biz bu pirinci ekerken emek veriyoruz. Alin teri ile olan bir sey. Pirincin ekimine gelecek olursak düz bir tarlayi traktörle ilk önce harmanliyoruz. Traktör tarlanin içine giriyor ve topragi hamur kivamina getiriyor. Sonra biraz bekletip topragin sertlesmesini bekliyoruz. Biz köyde pirinç ekim isini yardimlasarak yapiyoruz. Köylülere haber veriyoruz, onlarda geliyorlar ve yardimlasiyoruz. Daha sonra herkes geldikten sonra tarlayi ekmeye basliyoruz. Daha sonra tohumcu tohumu suya atiyor, tohumlar suya atildiktan sonra su isindikça pirinçler suyun içinde kaliyor. Yaklasik 4 aylik bir sürecin sonunda hasat etmeye basliyoruz. Hasat sonrasi traktör 45 dakika boyunca hasat ettigimiz pirinç saplari üzerinde islem yapiyor. Bu da pirincin ayrismasina neden oluyor.”

Köylülerden Masallah Demir ise “Biz burada yüzyillardan beri pirinç ekimi yapmaktayiz. Bu pirinç ekimi tamamen makinesiz, el yapimi, insan gücüyle yapilan ve insan gücüyle beraber imece usulü yaptigimiz bir ekim sistemidir. Burada pirinç ekimi yapmaktayiz. Yaklasik pirinç ekme süremiz 20 gün sürüyor. Daha sonra 4 ay bekliyoruz. Daha sonra hasat zamani geliyor. Biçtikten sonra degirmene götürüyoruz. Buranin pirinci tamamen yerli üretim oldugu için katki maddesi yoktur. Ayni zamanda hastaliklara karsi da özellikle seker hastasi olan insanlara da iyi geldigini biliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA