Denizli Ihracati Nisan Ayinda 306 Milyon Dolar Oldu

Türkiye Ihracatçilar Birligi Nisan ayi ihracat rakamlarini açikladi. Denizli ihracati yüzde 1 azalisla 306 milyon dolar seviyesinde seyrederken, Denizli Ihracatçilar Birligi’nce kayda alinan ihracat yüzde 1,4 artisla 246 milyon dolar oldu.

Denizli Ihracati Nisan Ayinda 306 Milyon Dolar Oldu


TIM tarafindan açiklanan ihracat rakamlarina göre Türkiye ihracati yüzde 0,1 artisla 19 milyar 270 milyon dolar olarak gerçeklesti. Yine TIM verilerine göre Denizli ihracati yüzde 1 azalisla 306 milyon dolar seviyesinde seyrederken, Denizli Ihracatçilar Birligi’nce kayda alinan ihracat yüzde 1,4 artisla 246 milyon dolar oldu. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, “Ocak-Nisan döneminde ise Denizli ihracati yüzde 0,6 oraninda artisla 1 milyar 380 milyon dolar seviyesinde kaydedildi. Küresel ticarette yasanan jeopolitik gerilimler ve hala süregelen yüksek enflasyon, ihracatimiz üzerinde baski olusturmaya devam ediyor. Ancak geçen senenin ayni dönemine kiyasla basa bas noktasindayiz, hatta az da olsa artidayiz” dedi.



“5 Nisan’da Denizli’den günlük 40 milyon dolar degerinde ihracat”

Mart ayinda dikkat çeken bir veri ile karsilastiklarini ifade eden Baskan Memisoglu, “Mart ayinda dikkate deger bir veri karsimiza çikmisti. 29 Mart 2024 Cuma günü, Denizli’den 37,6 milyon dolarlik ihracat yapildigini, bu degerin 2024 yilinin en yüksek günlük degeri oldugunu ve 23 Haziran 2023’ten bu yana ulasilan en yüksek deger olarak kayitlara geçtigini ifade etmistim. Bu defa, 5 Nisan Cuma günü Denizli’den bir günde tam 40 milyon dolarlik ihracata imza atildi. Nisan ayinda Denizli ihracatini sektörel olarak degerlendirdigimizde; tekstil-konfeksiyon ihracatinin yüzde 9,4 azalisla 101 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatinin yüzde 3,8 artisla 57 milyon dolar, demir-demir disi metaller ihracatinin yüzde 8,2 azalisla 44 milyon dolar, tarim ihracatinin yüzde 7,4 artisla 28 milyon dolar, madencilik ihracatinin ise yüzde 9 azalisla 18 milyon dolar oldugunu görüyoruz” ifadelerini kullandi.

Denizli makine ve aksamlari sektörü sürdürülebilir ihracat artisiyla Denizli’nin ekonomisine katki saglamaya devam ediyor. Nisan ayinda sektör ihracati yüzde 25 artisla 7 milyon dolar, Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 27 artisla 30 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Zirvedeki ülke degismedi

Denizli’nin en fazla ihracat yaptigi ülke olan Ingiltere’nin degismedigini ifade eden Memisoglu, “Denizli’nin nisan ayi ihracatini ülke bazinda degerlendirdigimizde zirvede bulunan Ingiltere’ye ihracatimiz yüzde 11,5 artisla 40 milyon dolar olarak kaydedildi. Ardindan gelen Almanya’ya ihracatimiz yüzde 0,1 artisla 30 milyon dolar, ABD’ye ihracatimiz yüzde 3,3 azalisla 23 milyon dolar olarak gerçeklesti. Nisan ayinda Denizli’den Fas’a yapilan ihracat yüzde 126, Ispanya’ya yapilan ihracat yüzde 41 oraninda artisla dikkat çekti” seklinde konustu.



“21-25 Mayista Hometex Fuari’nda yerimizi alacagiz”

Hometex Fuari’nda bu yilda yer alacaklarini vurgulayan Baskan Memisoglu, “Bilindigi gibi, Hometex Fuari dünyanin en önemli ev tekstili organizasyonlarindan biri olarak kabul ediliyor. Denizli’den de 100’ün üzerinde firma fuarda katilimci olarak yer alarak ürünlerini alicilarin begenisine sunuyor. Biz de Denizli Ihracatçilar Birligi olarak Hometex Fuari’nda 60 metrekarelik stant alanimizla yer alacagiz. Üyelerimiz toplanti organizasyonlarini standimizda gerçeklestirebilirler. Ev tekstili sektörünün bütün paydaslarina simdiden basarili ve bereketli bir fuar dönemi diliyorum” dedi.



“Metamorphosis Projesi’nin bilgilendirme toplantisina ev sahipligi yapacagiz”

“Metamorphosis Projesi hakkinda bilgiler veren Memisoglu, “Metamorphosis dijital dönüsüm, uluslararasi uygulamalara uyum ve çevre dostu çözümler önererek Türkiye’deki hazir giyim ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren KOBI’lerin rekabet gücünü artirmayi hedefleyen ve 2022 yilindan bu yana devam eden önemli bir proje. “Tasarimdan Üretime: Türkiye’de Hazir Giyim Sektöründe Dijital Dönüsüm” temasiyla yürütülen proje kapsaminda 9 Mayis 2024 Persembe günü Denizli Ihracatçilar Birligi Hizmet Binasinda bilgilendirme toplantisina ev sahipligi yapacagiz. Özellikle dijital dönüsüm konusunun her geçen gün daha da önem kazandigi son dönemde, bu toplantiyi önemli gördügümüzü ve sektör oyuncularimizi bu toplantiya davet etmek istedigimizi belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA