Soydan Açiklamasi 'Findikta Açiklanan Rekolte Tahminleri Gerçegi Yansitmiyor'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2024 yili için açiklanan findik rekolte tahminlerinin gerçegi yansitmadigini belirterek, “Bu zamanlarda açiklanan rekoltelere ne üreticilerimiz, ne de kamuoyu itibar etmesin, bunlar gerçege yakin rekolteler degildir. Bunlar maalesef findik fiyatlari üzerinde bazi spekülasyonlar, fiyatlar üzerinde algi olusturma, fiyatlarin olusmasinda olumsuz yönde üreticilerimizin maalesef moralini bozmak ve üreticilerimizi zor durumda birakmak için oynanan oyunlar diyebiliriz” dedi.

Soydan Açiklamasi 'Findikta Açiklanan Rekolte Tahminleri Gerçegi Yansitmiyor'
Geçen haftalarda Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (INC) yapilan açiklamada, 2024-2025 sezonu için dünya genelinde 1 milyon 349 bin 200 ton findik rekoltesi beklendigi, bunun yüzde 785 bin tonunun Türkiye’den gelecegi belirtilmisti. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) ise 2024 yilinda findik üretiminde yüzde 5,4 artis bekledigini belirterek, toplam rekoltenin 770 bin ton olacagini duyurdu. Ancak açiklanan tahmini rekoltelerin gerçegi yansitmadigi, tahminler için su an erken oldugu belirtildi.

“Gerçegi yansitmiyor”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, açiklanan bu rekoltelerin gerçegi yansitmadigini söyledi.

Soydan, “Bölgemizin en önemli geçim kaynagi olan findikta hasat zamanina dogru giderken mayis ayi geldiginde bazi kurumlar tarafindan rekolteler açiklaniyor. Bir kurum tarafindan 785 bin ton, diger kurum tarafindan açiklanan 770 bin tonluk bir rekolte var. Maalesef stok ile beraber 900 bin tonun üzerinde Türkiye’de findik olacagi söyleniyor. Bakildiginda mayis ayinda açiklanan bu rekolteler gerçekten findik daha yeni dogmus, çotanaklarini ayirirken, kahverengi kokarca zararlisinin, findik kurdu zararlilarinin, külleme zararlilarinin ve hasarlarin basladigi süreçlerde hiç bahçeler gezilmeden ve çotanaklar sayilmadan açiklanan rekoltelere itibar etmiyoruz çünkü rekolte bu tarihlerde açiklanmaz” diye konustu.



“Gerçek rekolte tahmini temmuz ayinda belli olacaktir”

Rekolte çalismalarinin bahçeler gezilip, çotanaklarin sayilmasi ile yapilacagini ifade eden Soydan, “Bölgenin sahil, orta ve yüksek kesimli rakimlarina göre tespitler yapilarak rekolte çalismasi yapilir. Bu çalismalar da haziran ayinin sonlarinda baslar, temmuz ayinin ortalarinda bitirilir. Bu çalismalar bakanligin baskanliginda, tarim il müdürlüklerinin koordinesinde, en az 10 tane sektör temsilcisi kurumlarin teknik ekipleriyle olusturulan komisyonlarin marifetiyle çalismalar yapilir, gerçege en yakin rekolte olarak da açiklanir” ifadelerine yer verdi.

“Findik fiyatlarinda olumsuz algi olusturmak için yapiliyor diyebiliriz”

Ne üreticilerin, ne de kamuoyunun bu zamanda açiklanan rekolte tahminlerine itibar etmemeleri gerektigine deginen Soydan, “Bunlar maalesef findik fiyatlari üzerinde bazi spekülasyonlar, fiyatlar üzerinde algi olusturma, fiyatlarin olusmasinda olumsuz yönde üreticilerimizin maalesef moralini bozmak ve üreticilerimizi zor durumda birakmak için oynan oyunlar diyebiliriz. Üreticilerimiz bunlara itibar etmeyecektir. Itibar edilecek olan rekolte bakanligin mevzuatlarina göre bitirilen ve çalisilan rekolte tahminleridir. Bunlarin haricindeki rekolte tahminlerinin gerçege yakin olmasi mümkün degildir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA