Ordu'da Karabugday Üretimi Için Ekim Yapildi

Ordu Büyüksehir Belediyesi, gluten hassasiyeti olanlar için önemli bir ürün olan ve Türkiye’de talebin 40 bin tonu astigi karabugday üretimi için harekete geçti. 40 bin tonluk talebin yalnizca 2 bin tonunun üretildigi Türkiye’de, Büyüksehir Belediyesi öncülügünde Ordu’da ilk kez hem üreticilere alternatif bir gelir kaynagi olusturmak, hem de iç piyasadaki üretime katki vermek amaciyla karabugday deneme ekimi yapildi.

Ordu'da Karabugday Üretimi Için Ekim Yapildi
Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten sehir’ sloganiyla atil tarim arazilerini tarima kazandirmak, kirsal kesimdeki üreticilerin gelir kaynaklarinin arttirmasini saglamak, ürün çesitliligini desteklemek ve birim alandan daha fazla gelir elde edilmesi hedefiyle baslattigi tarim yatirimlari giderek büyüyor.

Ilde tarimsal alanlardan üreticinin daha fazla gelir elde etmesi ve tarim alanlarinin ekonomiye daha fazla girdi saglamasi için Ordu Büyüksehir Belediyesi ve Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birligi ile baslatilan projelere bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda yapisal özellikleri bakimindan üretiminin daha verimli olmasi düsünülen, Ordu’nun iklim sartlarina uygun ve pazar degeri yüksek olan karabugdayin deneme ekimi Mesudiye ilçesinde gerçeklestirildi.



Alim garantili olacak

Karabugday yetistiriciliginin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi amaciyla Konacik, Üçyol ve Yagmurlar Mahallesi’ndeki üreticilere ilk etapta bin 200 kilogram karabugday tohumu dagitildi. Karabugdayin ekimi yine Büyüksehir Belediyesi’nin Tarim Makineleri Parkinda bulunan kombine ekim mibzeri ile yapildi. Öte yandan üreticilere alim garantisi verilerek dagitilan tohumlardan hasat edilen ürünler ise birçok tarimsal projede oldugu gibi yine Büyüksehir Belediyesi tarafindan alinacak.

Büyüksehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Ordu’ya gelen Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügüne bagli olarak Konya’da hizmet veren Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirmalar Enstitüsü Müdürlügü’nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Günes Mesudiye’de karabugday denemesi yapacak olan üreticilere karabugday hakkinda önemli bilgiler verdi.

“Ordu’nun karabugdayda lokomotif olacagini düsünüyoruz”

Karabugday hakkinda hem teknik bilgiler hem de üretimi ile ilgili açiklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Ahmet Günes, “Ordu’da ilk defa karabugday ekimi yapiyoruz. 3 aylik bir ürün. Insallah 3 ay sonra bu ürünün hasadini yapacagiz. Bu ürün dünyada 3,5 milyon hektarlik bir alanda ekiliyor. En büyük üreticiler Çin, Rusya ve Kazakistan. Bunlarin yillik 200 bin ton ihracat rakamlari var. Bu üründen ortalama 40 bin ton ülkemize girisi var. Su anda ülkemizdeki ekim alani 50 bin dekar civarinda. Biz istiyoruz ki ülkemizde bu 40 bin tonluk ihtiyaci hem kendimiz karsilayalim hem de ihracatta bir paya sahip olalim. Ordu’nun, Büyüksehir Belediyesinin öncülügünde glutensiz ürünlerde ve karabugdayda lokomotif olacagini düsünüyoruz. Buradan çikan ürünleri de degerlendirecek olan Büyüksehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesinde öncülük yapmis olacak” ifadelerine yer verdi.

“Ilçemizin atil arazileri her geçen gün tarima kazandiriliyor”

Ordu Büyüksehir Belediyesi’nin destekleri ile Mesudiye’nin tarim ve hayvancilikta önemli bir noktaya geldigini aktaran Mesudiye Ziraat Odasi Baskani Mustafa Basarslan, ilçenin atil arazilerinin tarima kazandirildigini söyledi.



Ordu Büyüksehir Belediyesi Tarim ve Hayvancilik Hizmetleri Dairesi Baskani Ethem Gözkonan da dagitimi yapilan bin 200 kilogramlik tohumdan elde edilecek tüm ürünleri Büyüksehir Belediyesi’nin satin alacagini belirtti.

Gelecek sezonda yapilacak olan üretimlerde de önemli bir hususa dikkat çeken Gözkonan, bugday borsalarinda açiklanan fiyatin en az iki kati fiyatla Büyüksehir Belediyesi’nin ürünü alacagina dikkat çekti.

Arazisinde karabugday denemesi yapan Mesudiyeli üreticiler ise memnuniyetlerini dile getirdiler.
Kaynak: İHA