Bakan Göktas Açiklamasi 'Binlerce Insanin Sigindigi Refah, Israil'in Acimasizca Saldirilarina Maruz Kaliyor'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, “Binlerce insanin sigindigi Refah, Israil’in acimasizca saldirilarina maruz kaliyor. Bugün güçlü bir direnis sergileyen Filistinli kardeslerimiz önü alinamayan bir vahsete ve soykirima maruz kaliyor” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Türkiye’de Kadin-Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçelemenin Uygulanmasi Projesi Uluslararasi Konferansi’na katildi.

Ankara’da özel bir otelde gerçeklestirilen konferansta konusan Bakan Göktas, kadin erkek esitligine duyarli planlama ve bütçelemeye yönelik birçok proje gelistirdiklerini ve bunun neticesinde Türkiye’nin kadin erkek esitligine duyarli bütçelemeyi aktif olarak uygulayan OECD ülkeleri arasinda 23’üncü sirada yer aldigini söyledi.

Refah’ta yasanan soykirim hakkinda da konusan Bakan Göktas, binlerce insanin soykirima ugradigini söyledi.



“Her alanda kadini güçlendiren bir siyaset anlayisiyla hareket ettik”

Kadin erkek esitligine duyarli bütçelerle toplumda adalet duygusunun güçlenecegine inandiklarini söyleyen Bakan Göktas, “Kadina yönelik ayrimcilik ve siddete karsi saglam tedbirler alan ülkemiz, her alanda kadini güçlendiren bir siyaset anlayisiyla hareket etti. Türkiye’de bütün siyasi ve idari birimler, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluslari ve özel sektörün katilimiyla kadinlarin temsil alani genisletildi. Kadinlarin güçlenmesine yönelik düzenlemeler, uluslararasi standartlarda belirlenen yasalar ile güvence altina alindi. Biz de bakanlik olarak bu yasalar çerçevesinde kadin ve erkek için firsat esitligi saglamaya yönelik sosyal politikalar gelistiriyor ve uyguluyoruz. Kadin erkek esitligine duyarli planlama ve bütçeleme çalismalarini da bu sürecin en belirleyici unsurlarindan biri olarak degerlendiriyoruz” diye konustu.



“Bakanlik olarak ilgili tüm paydaslarimizla birlikte harekete geçtik”

Türkiye’de kadin erkek esitligine duyarli planlama ve bütçeleme ile ilgili ilk sistematik çalismalarin 2012 yilinda baslatildigini belirterek, bu konuda yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Bakan Göktas, “Bu çalismalarda özellikle yerel yönetimlerin kent konseyleri ve kadin sivil toplum kuruluslariyla birlikte katilimci bir model olusturulmasi hedeflendi. Bu model ile yerel hizmet sunumlarinin kadin erkek esitligine duyarli bütçeleme prensipleri çerçevesinde gerçeklestirilmesi planlandi. Es zamanli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu’nda bu konuyla ilgili bir alt komisyon olusturuldu. Komisyonun 2014 yilinda yayimladigi rapor, kadin erkek esitligine duyarli bütçeleme için güçlü bir çagri niteligindedir. Bu çagriyla birlikte bakanlik olarak, ilgili tüm paydaslarimizla birlikte harekete geçtik. Konuya verilen önem dolayisiyla bu çalismayi Cumhurbaskanligi Strateji Baskanligi bizzat titizlikle takip ediyor. Ayni zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonunun da kiymetli desteklerini aldik. Ayrica Birlesmis Milletler Kadin Birimi ile uygulama ortagi olarak birlikte çalistik. 2021 yilinda hazirlik süremizi tamamladik ve ‘Türkiye’de Kadin Erkek Esitligine Duyarli Planlama ve Bütçelemenin Uygulanmasi Projesi’ni baslattik” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye, kadin erkek esitligine duyarli bütçelemeyi aktif olarak uygulayan OECD ülkeleri arasinda 23. sirada yer aliyor”

Kadin erkek esitligine duyarli planlama ve bütçelemeye yönelik çalismalarin sonuç verdiginin altini çizen Bakan Göktas, “Bu süreçte bütçe rehberlerimiz, projeye uygun sekilde güncellendi. Bütçe programlarindaki kadin erkek esitligine duyarli gösterge sayilari artirildi. Ayni zamanda üst politika metinlerinde ve stratejik planlarda kadinlarin güçlenmesi konusuna genis yer verildi.

Bugün, uluslararasi kuruluslarin Türkiye’yi kadin erkek esitligine duyarli bütçe uygulayan ülkeler arasinda göstermesi, kat ettigimiz bu mesafenin en önemli kanitlarindan biridir. Bu kapsamda Türkiye, kadin erkek esitligine duyarli bütçelemeyi aktif olarak uygulayan OECD ülkeleri arasinda 23. sirada yer aliyor” ifadelerini kullandi.

“Binlerce insanin sigindigi Refah, Israil’in acimasizca saldirilarina maruz kaliyor”

Esitlik gibi evrensel bir konuda uluslararasi katilimla olusan sinerjinin insanligin ortak problemlerine çözüm olabilecegine inandigini ifade eden Bakan Göktas, “Bugün bu problemlerin en büyügü Gazze’de, Refah Kapisi’nda yasaniyor. Binlerce insanin sigindigi Refah, Israil’in acimasizca saldirilarina maruz kaliyor. Bugün güçlü bir direnis sergileyen Filistinli kardeslerimiz önü alinamayan bir vahsete ve soykirima maruz kaliyor. Insan Haklari Evrensel Bildirgesi’nin yayinlandigi yildan bugüne isgal altinda olan Filistin topraklarinda kadin erkek bütün Filistinliler için huzur ve baris diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA