Elektrikli Çitleri Asarak Kovalarini Parçalayan Ayiya 'Helal Olsun' Dedi

Artvin’in Borçka ilçesinde Kenan Merttürk’e ait ari kovanlarini ayi parçaladi. Merttürk, elektrikli çit dahil aldigi tüm önlemlere ragmen kovanlarini parçalayan ayiya "Helal olsun" diyerek ayi saldirilarina karsi çaresizligini anlatti.

Elektrikli Çitleri Asarak Kovalarini Parçalayan Ayiya 'Helal Olsun' Dedi
Artvin’in Borçka ilçesinde yasayan Kenan Merttürk kestane bali üretimi gerçeklestiriyor. Geçtigimiz yil ilçeye bagli Düzköy köyünde bulunan kovanlarina ayi saldirmisti. Merttürk, bu sefer bütün önlemini alarak ari kovanlarini ayni bölgeye yerlestirdi. Ayi, bu seferde elektrikli çitleri de geçerek kovanlari parçalayarak ballari yedi. Sabah saatlerinde bölgeye giden Merttürk, 25 kovaninin da yine ayi tarafindan parçalandigi ile karsilasti. Ayilarin kovanlarina saldirmasina alisan Merttürk, ayiya yedigi ballar için "Helal olsun" dedi.

Daha önceleri de toplamda 4 kez kovanlarina ayinin saldirdigini belirten Merttürk, 300 bin TL gibi bir zararinin oldugunu ifade etti.



“Benim en iyi müsterim ayi oldu”

Kendisinin en iyi müsterisinin artik ayi oldugunu belirten Kenan Merttürk, “Burada kestane bali üretimi gerçeklestiriyorum ama nedense bu ayi benim pesimi birakmiyor. Kaç sefer arilarimi yedi. Yukari götürüyorum oraya geliyor. Buraya getirdim. Burada da pesimi birakmadi. Sadece ben aricilik yapmiyorum. Diger arkadaslara da gitmiyor. Ayi oglu ayi bana kafayi takti. Kestanenin açacagi tam dönemi ama maalesef bize saldirdi. Önlemimizi de aldik. Elektrikli çit çektik. Yanan sönen lambalarimiz var. Hiçbir sekilde olmuyor. Benim bali herhalde çok sevdi. Benim en iyi müsterim ayi oldu. Beni birakmiyor. 25 tane kovan bu seneki kaybim. Önceki seneleri saymiyorum. Kovan basi normalde bugün en az 15-20 kilo çikardi. Ayi da nasibini alacak. O da alacagini aldi. Benim 4. kere kovanlarima saldiriyorlar. Bu dördüncü oldu. Bugün benim maddi olarak en az 300 bin TL zararim var. Bu hayvana bir sey yapmiyoruz. Iyi önlem aliyoruz. Onu da nasil çözüyorsa en zaaf noktayi bulup bir sey yapiyor. Kaç kere önlem aldim. Elektrikli çite çarpilmis ama disari kosacagina içeri dogru kosmus. Ben bundan vazgeçmiyorum. Bu ariyi seviyorum. Yine devam edecegiz. Bu yöre ariciliga uygun ama ayi konusunda daha iyi önlem almamiz gerekiyor. Akilli bir hayvan. Ona karsi bir sey üretiyorsun oda kendine göre bir sey üretiyor. Yedi, ’Helal olsun’ diyeyim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA