Dünyanin Ikinci Büyük Krateri Olan Nemrut, Zirveden Görüntülendi

BITLIS – Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan dünyanin ikinci büyük krater gölü olma özelligine sahip Nemrut Krater Gölü ve Nemrut Kalderasi, yaklasik 2 bin 700 rakim yükseklikteki zirveden görüntülendi.

Dünyanin Ikinci Büyük Krateri Olan Nemrut, Zirveden Görüntülendi
Avrupa Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesinde ’Mükemmeliyet Ödülü’ alan Nemrut Krater Gölü, dogal güzelligiyle kendine hayran birakiyor. Yazi ayri kisi ayri güzel olan Nemrut Kalderasi, her yil binlerce yerli ve yabanci turisti agirliyor. Bitlis’in en önemli turizm destinasyonlarinin basinda gelen Nemrut Krateri, büyüleyici dogal görüntüsüyle bölgeye gelen ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Doga fotografçilarinin da özel ilgisini çeken krater gölü, 2 bin 700 rakim yükseklikteki zirveden görüntülendi. Kendine hayran birakan dogal güzelligi fotograflamak isteyen doga fotografçilari, 2 bin 700 rakim yükseklikteki zirveye tirmanarak Nemrut Krater Gölü ve Nemrut Kalderasi’nin dogal güzelligini fotografladi. Bir tarafinda yaz, diger tarafinda kis mevsiminin halen devam ettigi Nemrut, zirve görüntüsüyle adeta kendine hayran birakti. Yaklasik iki saatlik karli zirve yürüyüsü sonrasi Nemrut’un 2 bin 700 rakim yükseklikteki zirvesine ulasmayi basaran doga fotografçilari bol bol Nemrut’u fotografladi.

“Zirvedeki güzellik tüm yorgunlugumuzu aldi”

Nemrut’u zirveden fotograflamak için yaklasik iki saatlik zorlu bir zirve yürüyüsü gerçeklestirdiklerini belirten Doga Fotografçisi Oktay Subasi, zirvede gördükleri güzel görüntünün tüm yorgunluklarini aldigini söyledi.

Nemrut Kalderasi’nin kendine hayran birakan bir güzelliginin olduguna dikkat çeken Subasi, “Bugün Türkiye’de görülmesi gereken en güzel yerlerden biri olan Nemrut Kalderasi’nin zirvesindeyiz. Bu doga güzelligi zirveden fotograflamak için fotografçi arkadaslarimizla birlikte sabahin erken saatlerinde zirve yürüyüsü yaptik. Yaklasik iki saatlik bir zirve yürüyüsünün ardindan zirveye vardik. Zirveye vardigimizda Nemrut Kalderasi’nin muhtesem güzelligi bizleri karsiladi. Kraterin gerek içi gerekse disi birçok endemik bitki türü barindiriyor. Bunun yani sira çesitli yaban hayvanlari, kuslar ve kelebekler açisindan son derece zengin bir fauna ve floraya sahip bir yer. Bunun disinda manzara olarak da çok güzel bir yer ve bizler bugün en güzel görülebilen zirve noktasindayiz. Çok yorucu bir yürüyüsün ardindan zirveye ulasip bu manzarayi görünce tüm yorgunlugumuz gitti. Bu kraterin zirveden görüntüsü gerçekten herkesin görmesi gereken güzelliklerden biri diyebilirim” diye konustu.

Zirve yürüyüsünün yorucu ancak bir o kadar keyifli geçtigini anlatan Doga Fotografçisi Iskender Selçuk da, gördükleri manzaraya adeta hayran kaldiklarini ifade etti.

Nemrut kraterinin kendine hayran birakan bir yönünün oldugunu dile getiren Selçuk, herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer olduguna vurgu yapti.

“Kesfedilmeyi bekleyen bir hazine”

Dron Pilotu ve Doga Fotografçisi Hakan Okay da, gerçeklestirdikleri zirve yürüyüsü ile ilk defa Nemrut Kalderasi’ni 2 bin 700 rakim yükseklikten görme imkani buldugunu anlatti. Nemrut Krater Gölü ve Kalderasi’nin, Türkiye’nin kesfedilmeyi bekleyen dogal hazinelerinden biri olduguna dikkat çeken Okay, “Nemrut Kalderasi hem dogal güzellikleri hem de turistik cazibesiyle öne çikmaktadir. Nemrut Kalderasi, dört mevsim farkli güzellikler sunan bir yer. Gölün berrak sulari ve etrafini saran yesillikler, doga severler için bulunmaz bir mekandir. Kis aylarinda ise karla kaplanan bölge, beyaz örtüsüyle masalsi bir görünüme bürünürken, özellikle fotografçilar için essiz kareler sunuyor. Nemrut Kalderasi, biyolojik çesitlilik açisindan da zengindir. Bölgede çesitli bitki türleri ve yaban hayati bulunmaktadir. Bu durum, doga gözlemcileri ve ekoturizm meraklilari için de bölgeyi cazip hale getirmektedir. Ayrica, kraterin etrafinda yer alan sicak su kaynaklari ve buhar bacalari, bölgeye özgü dogal olusumlardandir. Turistik açidan, Nemrut Krater Gölü ve Kalderasi, hem macera hem de huzur arayan ziyaretçiler için idealdir. Dogayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için ise mükemmel imkanlar sunar. Sonuç olarak, Nemrut Krater Gölü ve Kalderasi, Türkiye’nin kesfedilmeyi bekleyen dogal hazinelerinden biridir. Hem dogal güzellikleri hem de sundugu çesitli aktivitelerle ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler yasatir. Bu essiz bölge, Bitlis’in turizm potansiyelini artiran ve bölgenin tanitimina büyük katki saglayan önemli bir destinasyondur. Bizlerde bugün tüm bu dogal güzellikleri içerisinde barindan bu kalderayi fotograflamak için zirvedeyiz. Karsimizda kendisine hayran birakan bir kaldera ve göl var. Gördügümüz manzara bizleri adeta mest etti. Herkesin mutlaka burayi gelip görmesini tavsiye ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA