Hopa Belediyesi'nden Sokak Hayvanlarina Kisirlastirma, Küpelenme Ve Mikroçip

Hopa Belediyesi Sokak köpeklerinin kisirlastirma, küpelenme ve mikroçip uygulamasina basladi.

Hopa Belediyesi'nden Sokak Hayvanlarina Kisirlastirma, Küpelenme Ve Mikroçip
Artvin’in Hopa ilçesinde Belediye Veteriner hekimleri ve gönüllülerle birlikte sokak köpeklerinin kisirlastirma islemlerine bugün itibariyle basladi.

Ilk olarak barinakta bulunan erkek köpeklerin kisirlastirilmasi, küpelenmesi ve mikroçip takilmasi islemleri gerçeklestirildi.

Hopa Belediyesi Baskani Utku Cihan sokak hayvanlarini kisirlastirarak kontrol altina alinabilecegini dile getirerek “Yaklasik 300 tane sokak köpegi oldugunu düsünüyoruz. Bu yaptigimiz çalismayla bir envantere de ulasmis olacagiz. Dolayisiyla bu çalismanin bir diger amaci da bu. Tam sayiyi tespit edecegiz. Sadece sokakta gezen degil bahçelerimizde olanlari da tespit edecegiz. Yari ev yari bahçede yasayan hayvanlarimiz var. Onlarin kisirlastirilmasi için de çagrilarimiz olacak. Ayni zamanda evdeki hayvanlarimizin da kisirlastirilmasina yönelik destek olmak istiyoruz. Bütün Hopa’da ki sokak hayvanlarinin, bahçedekilerin, evdekilerin tamaminin kisirlastirilmasi sayesinde ancak sayiyi kontrol altina alabiliriz. Hepsinin bir envantere girmesiyle sayiyi kontrol altina alabiliriz. Bu yüzden de bu süreci takip edecegiz. Bütün vatandaslarimiza da bu sürece katilmalari için çagrida bulunacagiz. Vatandaslarimizin da besledikleri hayvanlar varsa onlarin da kisirlastirilmasi için bizimle iletisime geçmesini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Sokak hayvanlarinin verdigi huzursuzlugu 6 ay içerisinde çözmeyi planladiklarini ifade eden Cihan “Bir yasa tasarisi var. Sokak hayvanlarinin barinaklarda 30 gün boyunca tutulmasi ve sahiplendirilmeye çalisilmasi. Sahiplendirilmezlerse uyutulmasi, diger anlamiyla öldürülmesi ile ilgili bir yasa tasarisi var. Biz bunun dogru olmadigini düsünüyoruz. Bunun alternatifleri var. Biraz ilgilenerek. Gönüllüler ile hayvan severlerle is birligi yapilarak sokak hayvanlari ile mücadele edilebilir. Dolayisiyla biz bunun örnegini burada gösteriyoruz. Sayiyi kontrol altina alma sansimiz var. Bakinca bu bir maliyet meselesi degil. Bütçe meselesi degil. Sadece bir yol haritasi yapilmasi lazim. 1910 yilinda da benzer bir köpeklerin toplanmasi ve öldürülmesi süreci olmustu. Gelin görün ki bir sonuç olmamis. Yine ayni sey yapilsa bile bir sonuç alinmayacaktir. Bunun en önemli çözümü gerekli kurumlarin gerekli is birliklerini yaparak bu sorunu devamli takip etmek. Biraz vatandaslarin egitilmesi, biraz kurumlarin görevlerini yerine getirmesi halinde gönüllülerin de destegi ile sorunu çözebiliriz. Biz bunu Hopa çevresine yapmaya çalisiyoruz. Bu sürecinin sonunda da sayilarini kontrol altina alarak sokaklarda yasanan huzursuzlugu 6 ay içerisinde çözmüs olacagimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.

Cihan sözlerinin devaminda, “Tarim ve Orman Bakanliginin tahsis ettigi ve isteyen her belediyeye olumlu olarak baktiklari bir süreç yasanmis. Burada bir tahsis var. Burada bizim yaptigimiz barinaklar var. Onun üzerine bizim yaptigimiz alanlar var. Bu alanlari biz dogayi fazla tahrip etmeden yapiyoruz. Bu alani biraz daha genisletmek istiyoruz. Sokak hayvanlarinin, sokak köpeklerinin serbest olarak gezdigi ve yine yapi yapmayacagimiz alanlar tahsis ettirmek istiyoruz. Sokak hayvanlarinin asilari yine Tarim ve Orman bakanligi tarafindan yapiliyor. Kurumlar aslinda is birligi yaptigi zaman bu isin çözümü çok kolay yapiliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA