'Kumral'in Hayati Film Oluyor

Gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek beyaz perdeye aktarilacak olan “Pembe Kimlik” sinema filmi için çalismalar basladi.

'Kumral'in Hayati Film Oluyor
Giresun’da nüfus memurunun yaptigi hatadan dolayi pembe kimlik verilen ve 38 yil boyunca erkek oldugunu ispatlamaya çalisan 52 yasindaki Kumral Bodur’un hayati beyaz perdeye ilham kaynagi oldu.

Yazar Aziz Nesin’in filmlere de konu olan “Yasar Ne Yasar Ne Yasamaz” romaninin ardindan, nüfus müdürünün hatasi nedeniyle nüfusa kadin olarak kaydedilen Kumral Bodur’un 38 yil boyunca erkek oldugunu ispatlamaya çalistigi hayat hikayesi de film oluyor.

Trajikomik bir sinema filminin çekimlerine yakin zamanda baslayacaklarini belirten filmin yönetmenligini üstlenen Abbas Karatekin, “Senaryosu tamamlanmis olan filmin yönetmenligini yapacak oldugum film için oyuncu arkadaslarimizla Bulancak ilçesine geldik. Aziz Nesin’in romanindan esinlenerek sinemaya uyarlanan ’Yasar Ne Yasar Ne Yasamaz’ filminden sonra iddiali bir film olacagini söyleyebilirim. Güçlü bir hikayesi var. Izahi olmayan seylerin mizahi olur ya tam da öyle bir hikaye. Görülüyor ki günümüzde de hala kamu kurumlarinda bürokrasi Aziz Nesin’in biraktigi gibi” dedi.

Filmin kahramani olan Kumral Bodur ise “Ben yasadigim pembe kimlikle çok çileler çektim ama izleyenlerin eglenecegini düsünüyorum. Çünkü yasadiklarim tam bir komedi. Evlendigim halde esimle ikimizin de kadin görünmemiz, aldigim disiplin cezasi sonucu kadin olarak erkekler kogusuna atamamalari, yillarca kardesimin kimlik fotokopisiyle yasamis olmam,38 yil boyunca erkek oldugumu ispat etmeye çalismam hepsi ayri bir dram ayri bir komedi. Ben çile çektim ama umarim izleyenler gülecektir” diye konustu.

Filmin yapimcisi Ulas Karadeniz de böyle bir projenin kendisini heyecanlandirdigini ifade ederek böyle bir projede yer almaktan mutlu oldugunu söyledi.



38 yil pembe kimlikle yasamisti

Giresun’un Bulancak ilçesinde yasayan 52 yasindaki Kumral Bodur nüfus memurunun yaptigi hatadan dolayi nüfusa kadin olarak yazilmis ve pembe kimlik verilmisti. Ancak yapilan hatanin düzeltilmesi ise tam 38 yil sürmüs bu süre içerisinde evlenip çocuk sahibi olmasina ragmen ne resmi evlilik yapabilmis ne de çocuklarini nüfusuna yazdirabilmisti. Çocuklarini kardeslerinin nüfusuna yazdiran Kumral Bodur, sigortali bir ise girip çalisamamis ve askerlik görevini de yapamamisti. 15 hakim, 19 savcinin degistigi hukuk mücadelesi ise tam 38 yil sürmüstü. Kumral, mahkeme sürecinde yasadigi psikoloji sorunlar nedeniyle aldigi hapis cezasini da, kadin kimligiyle, erkek cezaevine girdiginde ise yanlisligin fark edilmesi sonucu cezaevinden disari çikartilmisti.
Kaynak: İHA