Baskan Dinçer Açiklamasi 'Her Türlü Atigi Kaynaga Dönüstürüyoruz'

Aksaray Belediyesinin Atik Toplama Ayirma Tesisi (TAT) ile I. Sinif Atik Getirme Merkezinde toplanan geri dönüsebilen atiklar ayristirilarak hem çevreye verecegi zararlarin önüne geçiliyor hem de ayristirilan maddeler ekonomiye tekrar kazandiriliyor. Belediye Baskani Evren Dinçer, “Tesislerimizde her türlü atigi kaynaga dönüstürüyoruz” dedi.

Baskan Dinçer Açiklamasi 'Her Türlü Atigi Kaynaga Dönüstürüyoruz'
Sifir atik projesine destek vermek ve gelecek nesillere yasanabilir bir sehir insa etmek için hayata geçirilen Atik Toplama Ayirma Tesisi (TAT) ile I. Sinif Atik Getirme Merkezinde haftada 120 ton atigin ayristirilarak ekonomiye kazandirilmasi saglaniyor. Sürdürülebilir atik yönetimi amaci ile hayata geçirilen toplama ayirma tesisinde geri dönüsebilen cam, kagit, metal, plastik gibi atiklar ayristiriliyor. Ayristirilmak üzere isletmeye gelen hammadde miktari her gün artarak devam ediyor. Mevcutta günlük 18 ton atigin toplanip ayristirildigi tesis, tam kapasiteye ulasildiginda günlük 60 ton atigi ayristirilabilecek. Istihdam kaynagi da olusturulan tesiste kadin istihdaminin desteklenmesi için çalisanlarin yüzde 50’sinin kadinlardan olusmasina dikkat edildi. Üreten belediyecilik anlayisi ile hayata geçirilen projelerden biri olan Atik Toplama Ayirma Tesisi (TAT) ve I. Sinif Atik Getirme Merkezi’nde geri dönüsümden elde edilen mali gelirler halkin hizmetlerinde kullanilmak üzere belediye bütçesine ek bir getiri sagliyor. Ayrica cam, kagit, metal, plastik gibi toprakta uzun yillar yok olmayan ve dogaya zararli atiklar da ekonomiye tekrar kazandirilmis oluyor.

Toplama merkezde yapilan arastirmalara göre 1 ton atik kagit 17 agaci kesilmekten kurtariyor. Tesiste günlük toplanan toplam 18 Ton atik kagit ile yaklasik 250 agacin kesilmesinin önüne geçildi. Atiklarin dönüstürülerek ekonomiye kazandirilmasi ve çevre bilinci olusturulmasi konusunda toplumsal farkindalik olusturmak için çesitli egitim projeleri de düzenleyen Aksaray Belediyesi, ögrencilere ayristirma tesisini de gezdiriyor. Proje kapsaminda çevre bilinci ve sifir atik farkindaliginin olusturulmasi amaci ile tesiste gerçeklestirilen faaliyetler ögrencilere anlatiliyor. Tesis içerisinde cam, kagit, metal, plastik gibi atiklarin tekrar kullanilmasi için yapilan siniflandirma islemlerini çocuklar tek tek inceliyorlar. Çocuklara çevre kirliliginin dogaya verdigi zararlari ve bu durumun neden oldugu çevresel problemleri gözlemlemeleri için geri dönüsüm ve sifir atigin önemi anlatiliyor. Çocuklara günlük hayatlarinda kullandiklari ürünlerin kullanima hazir hale gelmesinin kolay olmadigi vurgusu yapiliyor.

Tesisi ziyaret eden çocuklarin çevre konusunda motivasyonunu ve duyarliligini artirmak adina Belediye Baskani Evren Dinçer’in imzaladigi tesekkür belgesi veriliyor. Atiklari hiçbir zaman çöp olarak görmediklerini belirten Baska Dinçer, “Dünyada hizla artan nüfus artisi ve tüketim sürdürülebilir atik yönetimlerini de zaruri hale getirdi. Bizler de ülke genelinde baslatilan sifir atik kampanyasina destek olmak için yenilikçi projeler ürettik. Sehrimizde hayata geçirdigimiz çevreci projelerle çevre kirliliginin önüne geçmenin yani sira toplanan ham maddelerle sehrimizin ekonomisine de destek olduk. Biz hiçbir atigi çöp olarak görmüyoruz. Her türlü atigi tesislerimizde bir kaynaga dönüstürüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA