Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir Açiklamasi 'DOKA Ve DOKAP Eliyle 10 Projenin Açilisini Gerçeklestiriyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, “DOKA ve DOKAP eliyle sehrimize kazandirdigimiz toplam proje büyüklügü 84 milyon liraya ulasan 10 projenin açilisini gerçeklestiriyoruz” dedi.

Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir Açiklamasi 'DOKA Ve DOKAP Eliyle 10 Projenin Açilisini Gerçeklestiriyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, bir dizi etkinlik ve programa katilmak için Rize’ye geldi. Ilk olarak Rize Valiligini ziyaret eden Bakan Kacir, ardindan Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) tarafindan düzenlenen ‘Gençlik Bulusmasi’ programina katildi.

Programda kendisine Türkiye’nin ilk Astronotu Alper Gezeravci eslik etti. Bakan Kacir programin ardindan Rize Ticaret Borsasi’nda düzenlenen ‘DOKA DOKAP Projeleri Imza ve Açilis Töreni’ programina katildi.

Burada konusan Kacir, Rize’ye 162 projede 671 bilim insanina 408 milyar destekte bulunuldugunun altini çizerek, "22 yil öncesine kadar sehrimizde sadece iki elin parmagi kadar KOBI’miz KOSGEB desteklerinden yararlaniyordu. KOSGEB eliyle bugüne kadar 6 bin 700’den fazla KOBI’mize 777 milyon lira destek sagladik. Özellikle sel felaketi basta olmak üzere dogal afetlerden etkilenen KOBI’lerimizin yaralarini hizla sardik. 186 KOBI’mize 207 milyon 924 bin 526 lira finansmani ilk 12 ayi geri ödemesiz olmak üzere 36 ay vadeli olarak kullandirdik. Sehrimizi Bilim, Ar-Ge ve inovasyonda daha ileriye tasimak için teknopark kurduk. TÜBITAK akademik, bilim insani ve özel sektör Ar-Ge destek programlari kapsaminda 162 projeye ve 671 bilim insanina 408 milyon lira destekte bulunduk” ifadelerini kullandi.

Rize’ye yapilacak bilim merkezi hakkinda da bilgi veren Kacir, Rizeli gençlerin bilim yeteneklerini pekistirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, “Önümüzdeki dönemde Rize’mize insallah bilim merkezini kazandiracagiz. Rize Belediyesi ve TÜBITAK is birliginde hayata geçirecegimiz bilim merkezimiz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artiracak. Merkezimiz; doga bilimleri, matematik, teknoloji, tasarim, astronomi, uzay ve havacilik alanlarinda gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratige dökme ve kendi projelerini gelistirme imkani sunacak. 1700 metrekarelik sergi, 500 metrekarelik atölye ile birlikte planetaryum alanlari olacak olan bilim merkezimizi gençlerimizin ve Rizeli hemsehrilerimizin hizmetine sunacagiz. Rizeli usaklarin, kiz-erkek, Rizeli gençlerin bilim ve teknoloji yolculugunda takim çalismasi ve liderlik yeteneklerini de pekistiriyoruz” dedi.



“DOKA ve DOKAP eliyle büyüklügü 84 milyon liraya ulasan 10 projenin açilisini gerçeklestiriyoruz”

DOKA eliyle 181 projeye katki sagladiklarini kaydeden Bakan Kacir, "Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi’miz eliyle Rize’mizde, kamu kurumlarimizin, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluslarimizin 181 projesine 433 milyon lira destek sagladik. DOKAP Bölge Kalkinma Idaremiz ile son 10 yilda kamu kurumlarimizin, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin toplam 98 projesine 1,3 milyar lira destek sagladik. Bugün de DOKA ve DOKAP eliyle sehrimize kazandirdigimiz toplam proje büyüklügü 84 milyon liraya ulasan 10 projenin açilisini gerçeklestiriyoruz. Açilisini gerçeklestirdigimiz bu projelerle genç istihdamini tesvik ediyoruz. Gençlerimizi dijital yetkinliklerle bulusturuyoruz. Engel tanimayan bireylerimizin sosyal hayata ve istihdama katilimini sagliyoruz. Ardesen’de kurdugumuz soguk hava deposuyla kivi ve üzümsü meyveler basta olmak üzere ilimizde üretilen tarim ürünlerinin uzun süre muhafazasini sagliyoruz. Çiftçilerimizin rekabet gücünü artiriyoruz. Sehrimizin turizm altyapisini güçlendiren projelerle Firtina Vadisi ve Hemsin Göletinin turizm potansiyelini açiga çikariyoruz. Açilisini gerçeklestirdigimiz Rize’ye deger katan 10 projenin yaninda, 2024 yili Yatirim Programi kapsaminda Rize’de hayata geçirecegimiz proje büyüklügü 109 milyon liraya ulasan 11 proje için de ilgili kuruluslarla protokol imzalayacagiz. Sehrimizde heyelan riskini azaltarak güvenli ulasimi tesis edecek, Tarim, hayvancilik ve turizmi destekleyecek, gençlerimizi bilim ve teknolojiyle bulusturacak, firsat esitligini temin edecek bu projelerle sehrimizin kalkinma yolculuguna ivme kazandiracagiz” seklinde konustu.

Programda konusan DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpinar ise, “Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi olarak bölgenin kalkinma potansiyelini ortaya çikarmak için çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu faaliyetlerin etkisiyle Rize ilimizde turizm olarak birçok alanda önemli çiktilar elde ettik. Bölgemizin genel kalkinma hamlesini ve hikayesini desteklemek amaciyla ajansimiz çesitli projelerle çalismalarini sürdürmektedir. Bugün bu kapsamda ajansimiz tarafindan desteklenen projelerimiz için sayin bakanimizin tesrifleriyle açilisi yapacagiz” dedi.

DOKAP Baskani Hakan Gültekin de, “Proje, toplam miktari da yüz yirmi milyon yedi yüz bin liralik projelerin imza törenini gerçeklestirecegiz. Bununla birlikte 7 adet projemizin de açilis törenini yapacagiz. Özellikle turizm, tarim, hayvancilik, egitim, kültür basliklarinda yesil yolla birlikte bölgenin kalkinmasini, gelismisligini saglamak için kamu kurumlari üzerinden projelere destek veren önemli bir bakandir. Tabii Cumhurbaskanimizin çizdigi hedefler dogrultusunda misyon veren misyonumuzu göz önünde bulundurarak Sayin Bakanimizin da himayelerinde özellikle vurgulamak istiyorum. Bu projelerin desteklenmesinde, onaylanmasinda sayin bakanimizin ciddi katkilari var. Çünkü kaynaklari almak, yer ele geçirmek çok kolay degil. Özellikle bu konuda bakanimizin bugüne sonsuz oldu. Tabii ucu açik degil. Harcadigimiz kaynaklarin mutlaka bilinci var. Bize tahsil edilen limitler dahilinde Rize’mize yüz yirmi milyon yedi yüz bin liralik aldigimiz kaynak 11 il arasinda bir numarada. Insallah bugün ve bundan sonra bu desteklerini devam edecektir. Özellikle Rize merkezdeki islerimizde toplantilarimizda ilimizle ilgili ne hedef koyduysak bununla ilgili hedefleri projelendirmesinde önümüze gelmesinde ciddi bir mutfak çalismasi yapiyorlar. Tabii mutfak çalismasinda özel evlerimiz var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA