AK Parti Grup Baskani Güler'den 'TSK Kanun Teklifi' Açiklamasi

AK Parti Grup Baskani Abdullah Güler, “Teklifimizle Milli Savunma Bakanliginin kadro ve kurulusunda görev yapan uzman erbas, er ve sözlesmeli erbas, erlerin basta görevde basarisiz olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe halleri olmak üzere sözlesmenin fesih edenlere ve bu hallerde uygulanacak yaptirimlarin neler oldugunun kanunla düzenlenmesini içermektedir” dedi.

AK Parti Grup Baskani Abdullah Güler, AK Parti milletvekilleriyle birlikte AK Parti Grubunda açiklama yapti. Güler, Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifini TBMM Baskanligi’na sunduklarini belirterek, teklifin 60 madde oldugunu ifade etti.

Güler, “Teklifimiz ile Milli Savunma Bakanliginin kadro ve kurulusunda görev yapan uzman erbas, er ve sözlesmeli erbas, erlerin görevde basarisiz olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe halleri olmak üzere sözlesmenin fesih edilenlere ve bu hallerde uygulanacak yaptirimlarin neler oldugunun kanunla düzenlenmesini içermektedir. Askeri kaynaktan müfettis alimina iliskin usul ve esaslariyla, adaylarda aranacak niteliklerin kanunda belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrica uyarma, kinama, hizmete kismi süreli devam, disiplin cezalarinin ilisik kesme islemine esas teskil etmesi durumlarinda anilan cezalarin mahkemelerce denetlenmesinin yolu açilmaktadir. Diger yandan riskli ve güç sartlarda görev yapan amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanliginda görevli sözlesmeli erbas ve erlere ödenen ayliklarla ilgili de yeni düzenlemeler getirilmektedir. Ayrica 221 sayili amir hükmü sahislari veya müesseseleri tarafindan fiilen amme hizmetlerine tahsis edilmis bulunan gayrimenkul hakkinda kanunun Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilen maddelerle olusan boslugunda yeniden düzenlemeyle beraber doldurulmasi hedeflenmektedir. Diger yandan Genelkurmay Baskani, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlariyla general ve amirallerin isledigi iddia edilen askeri suçlarda sorusturma izni vermeye yetkili mercilerin belirlenmesinde, son rütbeleri ve görevlerinin esas alinmasi öngörülüyor. Seferberlik tatbikatiyla ferdi seferberlik egitimlerine katilan ve herhangi bir ödeme alamayan isçi, issiz, isveren kendi namina çalisan ve serbest meslek mensubu yedek personele ödeme yapilabilmesi hususlari da bu kanun teklifimizde yer almaktadir. Teklifimizle Anayasa Mahkemesi’nin yakin zamanda vermis oldugu iptal kararlari kapsaminda bu maddelerin düzenlenmesi ve muhtemel bundan sonra da herhangi bir iptalle karsilasmamasi için de bu kanunlarimiz yeniden detayli bir sekilde hazirlanmistir. Yüksek Asgari Sura karariyla kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen ve yas sarti nedeniyle emekli ayligi baglanamayan personelin emekli ayligi baglanmasi da yeniden düzenlenmis ve teklif haline getirilmistir. Ayrica Milli Savunma Bakanligimizin teskilat yapisinda meydana gelen degisiklikler kapsaminda uyum düzenlemeleri de bu kanun teklifimizde yer almaktadir” dedi.

Güler, televizyon programlarina çikan emekli askerlere yönelik düzenleme olup olmadigina iliskin, "Hiyerarsik disiplin içerisinde bu tür programlar öncesinde zaten mevzuatta var. Bir ilgili komutanligina bilgi verilmesi hususunda bir düzenleme yer aliyor. Yani bilgi verilmesi hususu burada düzenleniyor. Tabii izin ve diger yaptirimlarla ilgili herhangi bir düzenleme yok” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA