YÖK Baskani Özvar ASÜ'de Ögrencilerle Bulustu

Aksaray Üniversitesi’ni (ASÜ) ziyaret eden Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, senato üyeleri ve ögrencilerle bir araya geldi.

YÖK Baskani Özvar ASÜ'de Ögrencilerle Bulustu
Gelisimini istikrarli biçimde sürdüren ASÜ’yü Ankara’da sürekli takip ettiklerini ve yakindan izlediklerini ifade eden YÖK Baskani Özvar, ASÜ’nün dogustan sansli bir yüksekögretim kurumu oldugunu belirtti.

Insanlarin bir kisminin sansli biçimde dogdugunu söyleyen ve bu anlamda üniversitelerle insanlarin birbirlerine benzediklerini kaydeden YÖK Baskani, ASÜ’nün kadim bir sehir olan Aksaray’da kurulmasinin en temel sanslarindan birisi olduguna dikkat çekti. Sehrin konumunun, geçmisinin, tarihinin ve insan dokusunun üniversiteye deger kattiginin altini çizen Özvar, “Tipki bazi insanlar gibi üniversiteler de dogustan sanslidir. Aksaray Üniversitesi çok fazla sayida üniversitenin bulundugu bir sehirde dogabilirdi ve adi sani bu kadar bilinmeyebilirdi. Bazen bir sehirde bir üniversitenin olmasi dezavantaj gibi görünse de uzun vadede bakildiginda önemli bir avantaj oldugu söylenebilir. Bu bakimdan ASÜ sansli bir üniversite” dedi.



“Üniversite siralamalari ilgi çeken konular arasinda”

YÖK Baskani Özvar konusmasinin devaminda, Türk üniversitelerinin uluslararasi görünürlügü ve uluslararasi siralamalar hakkindaki görüslerini paylasti. Son yillarda üniversite siralamalarinin bütün dünyada oldugu gibi Türkiye’de de çok ilgi uyandiran konularin basinda geldigini söyleyen Özvar, bu siralamalarin 1960’li yillara kadar giden bir tarihinin oldugunu, konunun 1980’lerde ve 1990’larda daha fazla önem kazanmaya basladigini belirtti.

Uluslararasi egitim kurumlarinda ögrenim yahut egitim görmek isteyen ögrenci sayilarinda ciddi artislarin yasanmis olmasinin konuya ehemmiyet kazandirdigini anlatan YÖK Baskani Özvar, “Bu tür degerlendirmelerin ve bu tür liglerin ortaya çikmasinda bunun önemli bir yeri var. Fakat hakli olarak sizler de ‘Uluslararasi ögrenci hareketliligi son yillara mahsus bir sey midir?’ diye sorabilirsiniz. Hayir, elbette degil. Ilim için yolculuk çok eski asirlara, kadim çaglara kadar gidiyor” diye konustu.



“Türkiye uluslararasi ögrencilere ev sahipligi yapiyor”

Ilim için hareketlenen ögrenci sayilarinin dünya nüfusunun da artisiyla 20’nci ve 21’inci yüzyillarda ciddi biçimde yükseldigini dile getiren Özvar, söyle devam etti: “19’uncu yüzyilin ilk çeyreginden itibaren biz Avrupa üniversitelerine ögrenci göndermeye baslamisiz. Çünkü orada ilgili alanlarda ilim oldugunu fark etmisiz, görmüsüz. Cumhuriyet döneminde de Milli Egitim Bakanligina bagli bir kanun ile konuyu düzenlemisiz. Bu kanun Cumhuriyetin ilk yillarindan beri hizmet ediyor. Biz de hâlâ yurt disina ögrenci gönderiyoruz. Fakat bizim son yillardaki farkimiz, artik sadece ögrenci gönderen degil çok sayida uluslararasi ögrenciye ev sahipligi yapan bir ülke haline gelmemizdir. Bunu iftiharla paylasabiliriz. Bugün dünyada 6 milyon civarinda uluslararasi ögrenci hareketliligi var. Bu muazzam bir rakamdir. Bu rakamin 2030’lu yillarin basinda -olaganüstü uluslararasi küresel tehditler ortaya çikmazsa- 10 milyona ulasacagi tahmin ediliyor.”

“Önemli olan büyük üniversitelere benzemek degil”

Özvar, senato üyeleriyle yaptigi toplantinin son kisminda ASÜ’nün spor ve saglik alanindaki ihtisaslasma çalismalarina dikkat çekti. Yaptiklari bir görüsmede Rektör Alpay Aribas’in bes önemli projeden söz ettigini, bu projelerin hizlanmasi adina konustuklarini ileten Prof. Dr. Özvar, “Bugün yapilacak en iyi islerden birisi büyük üniversitelere benzemek degil, tam aksine kendimizi büyük üniversitelerden farklilastiracak hususlari öne çikarmaktir. Üniversitemizin nispi rekabet üretecegi alanlarin ne oldugunu tespit etmemiz lazim. Ögrencilere yönelik ciddi bir anket çalismasi yapmak suretiyle, ASÜ’nün en fazla memnuniyet veren taraflarini ortaya çikarmak lazim. Hiç ummadiginiz bir özellik üniversiteyi ögrenciler nezdinde daha sempatik hale getirebilir. Iste bunlar ASÜ’yü farklilastiracak hususlardir. Farklilastirma üzerinde çalismak zorundayiz. Bir anket çalismasi yapmakta çok büyük fayda var. Çünkü ögrenci yanilmaz” ifadelerini kullandi.

“Yüksekögretime erismek isteyen aday sayisi artiyor”

Senato üyeleriyle yapilan görüsmenin hemen ardindan YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, farkli akademik birimlerde egitim-ögretim gören ASÜ’lü ögrencilerle Rektörlük Toplanti Salonunda bir araya geldi. Son yillarda Türkiye’de yüksekögretime ulasmak isteyen aday sayisinda önemli bir artis oldugunu ve aslinda bu talebin sadece Türkiye’de degil bütün dünyada da arttigini kaydeden Prof. Dr. Erol Özvar, bunun temel sebeplerine iliskin kanaatlerini izah etti. Bütün dünyada okuryazarligin arttigini ve bilhassa ortaögretimde çok ciddi sayida mezun verildigini anlatan Özvar, “Demografik gelismeler, nüfus artisi ve okullasma oraninin yükselmesi üniversitelere ulasmak isteyen ögrenci sayilarini arttirmaktadir. Bu, tüm dünyada son yarim asirda gördügümüz en önemli degisikliklerden birisidir. Yani okullasma orani arttikça daha yukariya dogru okumak isteyen ögrenci sayilarinda da artis meydana geliyor” diye konustu.



“Erisim talebinin sebeplerinden birisi refah beklentisi”

Nüfus artisi ve okullasma oranlarinin genislemesiyle farkli gelismelerin de ortaya çiktigina temas eden YÖK Baskani Özvar, su degerlendirmede bulundu: “Gençlerin mezuniyet sonrasinda daha müreffeh bir hayata kavusma arzusu ve beklentisi var. Müreffeh bir hayat beklentisi ve saygin bir toplumsal statüye kavusma istegi yüksekögretime erismeyi ve talebi arttiriyor. Bu da çok normaldir. Üniversitede okumak istemenin önemli sebeplerinden birisinin de toplumsal statünün yani sira refah beklentisi oldugu da söylenebilir. Bu iki beklenti, bundan yarim asir öncesine nispetle ögrencilerimizi daha fazla ölçüde üniversiteye yaklastirmaktadir. Bu beklenti ve erisim arzusu tüm dünyada görülen, karsilasilan bir durum. Hamdolsun Türkiye, basta Cumhurbaskanimizin son 20 yilda yüksekögretim alanina yapmis oldugu büyük katki, verdigi önem ve yatirimlar neticesinde olmustur ve bu talebe karsilik veren üniversiteler ortaya çikmistir.”

“Türkiye yüzyilinda gençlerden beklentimiz büyük”

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Aribas ise içinde bulunulan yüzyilda Türkiye’nin daha fazla yükselen ve dünyada varligini daha yüksek biçimde duyuran bir noktaya gelecegini belirtti.

Bu noktada ögrencilere ve gençlere çok is düstügünü dile getiren Rektör Aribas, gençlerden beklentilerinin çok büyük oldugunu kaydetti.

Ögrencilerle kendilerini daha iyi biçimde gelistirebilmeleri için siklikla bir araya geldiklerini, çesitli etkinlikler düzenlediklerini ve imkânlar ölçüsünde destek vermeye çalistiklarini ileten Prof. Alpay Aribas, “Sadece üniversite veya rektörlük degil, ayni zamanda Yüksekögretim Kurulu da gençlerin gelecege hazirlanabilmesine destek veriyor. Hep birlikte gençlerin Türkiye Yüzyilini insa edebilmesi için çaba sarf ediyor, önemli çalismalar gerçeklestiriyoruz” dedi.

Rektör Aribas açiklamasinin son kisminda bir dizi etkinlik için ASÜ’ye gelen YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine tesekkürlerini iletti.

Etkinlikte ögrenciler YÖK Baskani Özvar’a merak ettikleri sorulari yöneltti, görüs ve beklentilerini aktardi.
Kaynak: İHA