Bitlis'te 'Türk Mutfagi Haftasi' Etkinlikleri

BITLIS – Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayesinde düzenlenen ‘Türk Mutfagi Haftasi’ çerçevesinde yapilan programda yöresel Bitlis yemekleri ikraminda bulunuldu.

Bitlis'te 'Türk Mutfagi Haftasi' Etkinlikleri
21-27 Mayis tarihleri arasinda tüm dünyada ve Türkiye’de kutlanan ‘Türk Mutfagi Haftasi’, Bitlis Eren Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesinin konferans salonunda düzenlenen programla kutlandi. Programda konusan Bitlis Valisi Erol Karaömeroglu, toplumlarin yemek ve beslenme aliskanliklarinin yasadiklari cografyaya bagli olarak sekillendigini, zaman içerisinde bir kültür olarak yerlestigini belirterek, “Türk mutfagimiz da Anadolu’daki yüzlerce yillik serüveni boyunca birçok medeniyetle etkilesime girmistir. Bugün pisirme teknikleri, sofra düzeni ve kendine has servis sekilleri ile Türk mutfagi, Fransiz ve Çin mutfaklari ile birlikte dünyanin sayili üç mutfagindan biridir. Genis bir cografyaya yayilan ve uzun bir tarihi geçmise sahip olan Türk toplumu, zengin bir kültür ve mutfak birikimine sahiptir. Bu zengin mutfak kültürü, Orta Asya’dan baslayip Anadolu’ya kadar süren göçlerin ve fethedilen ülkelerin mirasiyla olusmustur. Zengin mutfak kültürü, zengin bir kültürel birikim ve diger toplumlarla etkilesimlerin sonucudur. 2022 yilindan itibaren Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve esi Emine Erdogan Hanimefendinin himayelerinde 21-27 Mayis tarihleri arasinda çesitli etkinliklerle kutlanacak olan Türk Mutfagi Haftasi, unutulan yemek kültürünün ortaya çikarilarak, kültürel bellegin tazelenmesine katkida bulunmak adina önem arz etmektedir. Yapilacak etkinliklerle Türk mutfaginin beslendigi kaynaklar ögrenilecek, tarihi süreç içerisinde zamanla tamamen ve kismen unutulmus yemek ve mutfak uygulamalarinin yeniden canlandirilmasina da katki saglanmis olunacaktir” diye konustu.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas ise üniversitenin turizm alaninda ihtisas önceligine sahip oldugunu belirterek, gastronomi alanini da öne çikararak bölge turizmine büyük katki saglamak hedefinde olduklarini söyledi.

Elmastas, “Üniversite olarak kisa bir süre önce ihtisas üniversitesi olduk. Bu anlamda turizmde bazi projelerimiz var. Gastronomi bunlarin basini çekiyor. Bitlis hakikaten gastronomisi çok zengin ve güçlü bir mutfagi olan iller arasindadir. Bunu tanitmamiz ve öne çikarmamiz gerekiyor. Dolayisiyla bu anlamda bütün kurum ve kuruluslara basta valiligimiz ve üniversitemiz olmak üzere bizlere ciddi görevler düsüyor. Biz eger gastronomimizi tanitabilirsek, her yil çok sayida insanin dikkatini buraya çekebiliriz. Bu da önümüzdeki süreçte Bitlis’in kalkinmasinda önemli bir sektör olarak karsimiza çikacaktir. Bu tarz faaliyetlerin yogunlasmasi gerekiyor” dedi.

Programda, Bitlis Eren Üniversitesi Gastronomi Bölümü Ögretim Görevlisi Osman Keskin tarafindan bölgenin yemek kültürü konusunda bir sunum gerçeklestirildi.

Katilanlar daha sonra Bitlis Eren Üniversitesi Rahva Yerleskesi içerisinde bulunan Yahya Eren Konukevi önünde halkoyunlari gösterisini izledi.

Program, katilanlara daha sonra Bitlisli kadinlar tarafindan yapilan Bitlis yöresine ait yemeklerin ikram edilmesinin ardindan sona erdi.

Programa Bitlis Valisi Erol Karaömeroglu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, Cumhuriyet Bassavcisi Durmus Ali Kocakaya, Bitlis Belediye Baskan Yardimcisi Ibrahim Aslan, bazi kurum amirleri, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA