Tutuklu Sanik Ayhan Bora Kaplan Açiklamasi 'Bana 'Bakanlarla, Bürokratlarla Ilgili Ifade Ver' Dediler Vermedim'

Suç örgütü lideri oldugu ileri sürülen Ayhan Bora Kaplan ile suç örgütü süphelisi 20’si tutuklu 61 sanigin yargilanmasina devam edildi. Tutuklu yargilanan Ayhan Bora Kaplan, "Bir vatandasa devletin memurlarinin kumpas kurmamasi gerekir. Bana ‘bakanlarla, bürokratlarla ilgili ifade ver’ dediler vermedim” dedi.

Suç örgütü lideri oldugu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan’in da aralarinda bulundugu 20’si tutuklu 61 sanigin yargilanmasina Ankara 32. Agir Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Durusma baslamadan önce avukatlari Bora Kaplan’a firari gizli tanik Serdar Sertçelik’in Iletisim Tespit Tutanagi (Tape) kaydini dinletti. Edinilen bilgiye göre kayitta, Sertçelik’le görüsmeler yapan, tutuklanan emniyet müdürü Sevket Demircan’in Mahkeme Baskani’na iliskin ifadelerinin oldugu ögrenildi.

"Terörist kadar kiymetimiz yok"

Ardindan mahkeme baskanindan söz isteyen sanik Cemil Kumasçioglu, "Hücrede kaliyorum. Televizyon istiyoruz vermiyorlar. Abdullah Öcalan’a bile televizyon verdiler, bize vermiyorlar. Terörist kadar kiymetimiz yok. Psikolojim bozuldu” dedi.



“Paralari bölüstüklerine kadar biliyorum ama gündem olmasin”

Tutuklu sanik Muhammed Kaplan, “Bu isler olmadan önce ben herkesin ismini vermistim. Simdi hepsi gözaltinda. Daha çok sey biliyorum paralari nasil bölüstüklerine kadar ama gündem olmasin” ifadelerine yer verdi.

“Bana ‘bakanlarla, bürokratlarla ilgili ifade ver’ dediler vermedim”

Mahkeme heyetinden söz isteyen tutuklu sanik Ayhan Bora Kaplan, "Bir vatandasa devletin memurlarinin kumpas kurmamasi gerekir. Bana ‘bakanlarla, bürokratlarla ilgili ifade ver’ dediler vermedim. Bu bir kumpastir. Bunlarin basinda bir savci vardir. Mazlumlarin ahini aldilar. Allahtan korkmuyorlar. Kuldan utanmiyorlar” diye konustu.

Sanik avukatlari gizli tanik beyanlarinin dosya kapsami disina alinmasini ve "Ü5W1G8K6L3"in mahkeme salonuna getirilerek dinlenilmesini talep etti.

Mahkeme baskani taleplere iliskin ara karar kurmak üzere durusmaya ara verdi. Daha sonra mütalaasini açiklayan Cumhuriyet savcisi, gizli tanik Ü5 ve M7’nin beyanlarinin dosyadan çikarilmasi seklindeki talepler ile bir kisim kolluk görevlilerinin dinlenilmesi taleplerinin reddini istedi. Ara karari açiklayan mahkeme baskani da, gizli tanik M7’nin ifadelerinin dosyadan çikarilmasi yönündeki talep ile gizli tanik Ü5’in yeniden dinlenilmesi yönündeki talebin reddedildigini bildirdi. Haklarinda sorusturma yürütülen Ankara Emniyet Müdürlügü Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü’nde görevli polislerin tanik olarak dinlenilmesi seklindeki talep ile Ayhan Bora Kaplan davasinin sorusturma asamasinda operasyon yapan kolluk görevlilerinin tanik olarak dinlenilmesi seklindeki talepler de, yargilamanin esasina katki saglamayacagi gerekçesiyle reddedildi. Verilen 1 saatlik aranin ardindan mahkeme baskani tanik dinlenecegini bildirdi.

Mahfuz Tatar cinayeti çerçevesinde mahkemece dinlenen M.A. olaya iliskin su ifadelere yer verdi:

“Olay günü çok büyük bir tartisma oldu. Öldürülen kisi çok alkollüydü, küfürler etti. Küfürleri eden Mahfuz Tatar’di, kavganin sebebi içeri alinmamasiydi. Kapida bekleyen otoparkçilar çok uyardi, küfür etme dediler. Ayhan Bora’yi biz bilmeyiz. Orada ona benzeyen birini çok kisa bir süre gördüm. Oradaki otoparkçilar bile o kadar küfre ragmen bir sey yapmadilar. Iki bayan arkadasim daha vardi, yanimizda vurulunca hemen kaçtik.”

Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusma salonuna katilan tanik C.K., Murat Yanar’in vurulma olayi hakkinda bilgi sahibi oldugunu belirtti.

Murat Yanar’i Serdar Sertçelik’in vurdugunu söyleyen C.K., tüm konusmalara sahit oldugunu iddia etti.

“Murat Yanar’i, Bora Kaplan vurdurmustur”

Yasanan olayda Serdar Sertçelik’in, Murat Yanar’i tek basina vuramayacagini söyleyen tanik, “Abisi Ayhan Bora Kaplan yaptirmistir. Diger olaylara hakim degilim sadece duyumlarim var. Muhammed Kaplan’in da Cevheri Güven isimli yurtdisinda bulunan gazeteciyle mesajlastigini gördüm. Ses kayitlari ve somut deliller var kimseye güvenemedigim için veremedim” diye konustu.

Durusma müsteki ve tanik beyanlarin ardindan yarin devam edilmek üzere ertelendi.
Kaynak: İHA