TBMM'de 6-8 Ekim Olaylari Tartismasi Yasandi

TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti grup önerisi görüsmeleri sirasinda 6-8 Ekim olaylari tartismasi yasandi.

TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti, 6-8 Ekim olaylarinin arastirilmasi için grup önerisi verdi. Grup önerisi üzerine DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danis Bestas konustu.

Bestas, 6-8 Ekim olaylarini hatirlatarak, “Kobani’de ne oldu? 15 Eylül’de ISID, Kobani’yi kusatti ve Salih Müslim acil yardim talebinde bulundu, yüz binlerce insanin, 400 bin Kobanilinin ölüm tehdidi altinda oldugunu ifade etti.

Birlesmis Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura 7 Ekim’de açiklama yapti ve katliam riskine dikkat çekti, ’Kobani halkini koruyalim’ çagrisinda bulundu. Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiseri de ayni çagriyi yapti. Bütün dünyada bu çagrilar çig gibi büyüdü ve 25 Eylülden sonra bütün dünyada, bütün kitalarda Kobani halkiyla dayanisma eylemleri yapildi ve ISID protesto edildi. Bu protestolar 25 Eylül’de basladi, neden 6 Ekim geçiyor; onu da bir soru olarak koyuyorum. 6-8 Ekim’de genel kabul gören veri -çünkü iktidar sorusturmuyor, kovusturmuyor, failleri bulmuyor, yakalamiyor, ceza vermiyor- 54 ölüm ve bunlarin 47’si partimizden, HDP’li, partimizin üyeleri, yöneticileri” ifadelerini kullandi.

Saadet Partisi Grup Baskanvekili Bülent Kaya, 2 bin 700 müstekinin bütün suçlardan beraatine karar verildigini aktardi.

IYI Parti Antalya Milletvekili Ugur Poyraz da, 6-8 Ekim olaylarina gelene kadar yasananlari anlatti.

CHP Istanbul Milletvekili Zeynel Emre ise, 6-8 Ekim olaylarina iliskin davayla ilgili olarak, "Bu dosyadaki ana kurgu sunun üzerine kurulmus, iddianamede ’Abdullah Öcalan’dan aldiklari talimat üzerine sosyal medya paylasimlariyla, demeçlerle halk sokaga çagirildi ve onlarca insanin ölümü, yaralanmasi, maddi, manevi zararlar ortaya çikti, bundan ötürü bu insanlar cezalandirilmalidir’ deniliyor degil mi? Burasi net. Peki, degerli arkadaslar, öyleyse Abdullah Öcalan niye bu dosyada sanik degil? Bakin, çok net bir soru soruyorum size. Öyleyse Abdullah Öcalan niye bu dosyada sanik degil? Niye biliyor musunuz? Cezaevinde olmasi engel degil yani bunu da mi biz söyleyelim. Çünkü yarginin bir siyasi operasyon olarak kullanildiginin onlarca delilinden biri. Bakin, size bir sey daha söyleyecegim; bunun cevabini veremeyeceksiniz, biliyorum, bir sey daha söyleyecegim: Degerli arkadaslar, bu dosyaya iliskin kamuoyunca çok tartisma oldu ve bütün tartismalarda ’Yasin Börü’nün katilleri, katilleri’ dendi. Bakiyorsunuz, o, 40’a yakin ilde o kadar vatandasimiz hayatini kaybetti, yaralandi, postaneler yakildi, okullar yakildi; bunlara iliskin kurulan bir hüküm yok. Demokratik bir ülkede ne olmasi lazim? Bütün bunlari yapanlarin faillerinin cezalandirilmasi lazim. nerede? Suçun islendigi yerde. Öyle degil mi? Yani demokratik bir ülkede olmasi gereken bu degil midir? Peki, degerli arkadaslar, bunu da geçtik” dedi.

DEM Parti Grup Baskanvekili Gülistan Kiliç Koçyigit, ISID’in bir kenti yok etme tehdidi oldugu için demokratik çagri yapildigini iddia etti. Bestas da, 6-8 Ekim olaylarinda Kürt düsmanligi yapildigini ve ISID tarafindan Kürt kökenli insanlarin yok edilmek istendigini öne sürdü.

AK Parti Grup Baskanvekili Özlem Zengin de, Kobani’de yapilan konusunda herkesin destek verecegini belirterek, "Ama siz kendi içinde yasadiginiz sehirleri altüst etmeye davet ediyorsunuz. PKK’nin yaptigi davete icabet ediyorsunuz, üstelik el yükseltiyorsunuz. Sizin birinci meseleniz asla ve asla bu ülke degil, sizin meseleniz bu ülke degil. Siz Meclisi bir araç olarak kullaniyorsunuz, bir daha söylüyorum” dedi.

AK Parti Diyarbakir Milletvekili Mehmet Galip Ensarioglu, çözüm sürecinde toplumu ikna için hükümetin, devletin yürüttügü bir süreç oldugunu hatirlatarak, o süreçte kendilerinin de bunun niçin gerekli oldugunu anlatmaya çalistiklarini söyledi.

Kaynak: İHA