Gezgin Aricilar Zengin Florali Bozok Yaylasi'ni Tercih Ediyor

Gezgin aricilarin en çok tercih ettigi iller arasinda yer alan Yozgat, onlarca ariciya ev sahipligi yapiyor. Yüzlerce endemik bitki türü ve zengin çiçek florasina sahip Bozok Yaylasi’nda gezgin aricilar, kaliteli bal üretmek için mesaiye basladi.

Gezgin Aricilar Zengin Florali Bozok Yaylasi'ni Tercih Ediyor
Türkiye’nin önemli tarim merkezlerinden Yozgat’ta ilkbahar mevsimi ile birlikte Türkiye’nin çesitli illerinden Bozok Yaylasi’na gelen gezgin aricilarin bal mesaisi basladi.

Tabiatin canlanmasiyla çiçeklerin açtigi yüksek rakimli Bozok Yaylasi’na kovanlarini yerlestiren üreticiler, en kaliteli bali elde etmek için çaba gösteriyor. Bozok Yaylasi’nda konaklayan aricilar, günün büyük bölümünde kovanlarin ve arilarinin bakimini yapiyor. Özenle dizdikleri ari kovanlarinin arasinda özel kiyafetleriyle dolasan aricilar, dumanli körük yardimiyla arilari uzaklastirip kovanlardaki petekleri kontrol ediyor. Evlerinden yüzlerce kilometre uzakta gezgin bir hayat yasayan aricilar, emeklerinin karsiligini en iyi sekilde alabilmek için mesailerini sürdürüyor. Mayis ayinda daha çok Ordu, Samsun gibi Karadeniz illerinden gelen gezgin aricilar eylül ayina kadar Yozgat’ta konakliyor.

"12 ton bal üretmeyi hedefliyorum"

Yozgat merkeze bagli Kiziltepe köyünde 20 yildir 300 kovan ari ile bal ürettigini söyleyen Ordulu arici Kayhan Karaca, Bozok Yaylasi’ni bitki çesitliliginin fazla olmasi dolayisiyla tercih ettiklerini söyledi.

Karaca, "Ordu’nun bitki örtüsü daha yesil daha iyi ama nemli ortam oldugu için hava sartlari bal üretimine müsait degil. Yozgat’ta daha kurak hava oldugu için bal üretimi uygun, bitki örtüsünün yani sira zengin florasi var. Burada geven var, sögüt var her tür bitki bal için burada var. Bozok Yaylasi’nin balin kalitesi ve verimi de güzel. Benim su an 300 kovanim var, nisan ayindan itibaren buradayim. 20 yildir Yozgat’ta aricilikla ugrasiyorum, bu yil 12 ton bal elde etmeyi planliyorum” dedi.

Türkiye genelinde geçen yillara oranla gezgin aricilarin sayisinin azaldigini da belirten Karaca, "Bizim maliyetlerimiz çok yüksek, mum, çita pahali ariyi beslemek için kullandigimiz seker pahali. Aricilik artik cazibe olmaktan çikti" seklinde konustu.



"Bozok Yaylasi’nda kaliteli bal üretiyoruz"

Ordulu arici Kayhan Karaca ile 17 yildir Yozgat’ta bal üreticiligi yapan yerli arici Ekrem Baykal ise, "Yozgat’ta Ordulu arkadaslarla beraber 17 yildir aricilik yapiyorum. Burada rakim çok yüksek hava kuru oldugu için kaliteli bal elde ediyoruz. Bitki örtüsü flora olarak fazla. Burada keven var, seker tikeni var, kekik var. Bazi yerlerde ihlamur var. Bozok Yaylasi’nda kaliteli bal elde ediyoruz. Yozgat gezgin aricilar için bulunmaz bir yer. Halkimizin kaliteli bala ulasmasi için gezgin ve yerel aricilari tercih etmelerini istiyorum. Vatandaslarimiz Yozgat’in her köyüne gittiklerinde aricilar var. Kislik ballarini kendileri yerinde alsinlar. Ailesine kaliteli bal yedirsinler istiyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA