Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Israil Mezaliminin Durdurulmasi Için Uluslararasi Camianin Sorumluluklari Ortadadir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Israil mezaliminin durdurulmasi ve Filistinli kardeslerimizin güvenliklerinin teminat altina alinmasinda uluslararasi camianin sorumluluklari ortadadir. Müttefikimiz Romanya’nin da bu konuda sürdürülen uluslararasi çabalara gereken katkilari verecegine inaniyorum" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Bugün imzaladigimiz ortak ortak bildiri ile Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik Is Birligi Konseyi’nin tesisini temin ettik. Bu sayede iliskilerimizde tarihî bir asama kaydettik. Karsilikli ticaret hacmimiz iki yil üst üste 10 milyar dolar seviyesini asti. 15 milyar dolar hedefimize emin adimlarla ilerliyoruz. Savunma sanayisi ve askerî alandaki is birligimiz Romanya’yla iliskilerimizin önemli sacayaklarindan birini teskil ediyor" dedi.

Romanya’yla gerek ikili düzeyde gerek NATO çatisi altinda ortak faaliyetlerde bulunarak bölgenin güvenlik ve istikrarina katki sagladiklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’dan beklentilerimizi Sayin Basbakan’la paylastim. Romanya’da yasayan Türk ve Türk Tatar toplumlarini aramizdaki dostluk köprüsü olarak görüyoruz" diye konustu.

Rumen vatandaslarinin Türkiye’ye kimlikle seyahatini mümkün kilacak düzenlemeyi hayata geçirdiklerini,

bu sekilde beseri münasebetlerin artacagina inandiklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Israil mezaliminin durdurulmasi ve Filistinli kardeslerimizin güvenliklerinin teminat altina alinmasinda uluslararasi camianin sorumluluklari ortadadir. Müttefikimiz Romanya’nin da bu konuda sürdürülen uluslararasi çabalara gereken katkilari verecegine inaniyorum" dedi.

Görüsmelerinde, Ukrayna’da üçüncü yilina giren savasin gidisatini da ele aldiklarini kaydeden Erdogan sunlari söyledi:

"Türkiye, savasin baslangicindan bu yana çatismalarin sona erdirilmesi, küresel gida güvenliginin temini ve Karadeniz’deki seyrüsefer emniyetinin saglanmasi konusunda önemli katkilar sundu, sunmaya da devam ediyor. NATO müttefikimiz, stratejik ortagimiz ve Karadeniz’den komsumuz Romanya’yla iliskilerimizi, ülkelerimizin menfaatleri dogrultusunda ileriye tasimak için çalismaya devam edecegiz."
Kaynak: İHA