CHP Genel Baskani Özel Açiklamasi 'Sayin Demirtas, Yüksekdag Ve Bazilarina Çok Agir Cezalar Verdiler'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, 6-8 Ekim olaylarinin karar durusmasina iliskin, “Sayin Demirtas, Yüksekdag ve bazilarina çok agir cezalar verdiler” dedi.

Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçeklestirilen grup toplantisinda konustu.

Özel, ‘Cumartesi Anneleri’ olarak bilinen ve çocuklari faili meçhul cinayetlere kurban giden annelere iliskin, “Dönemin Basbakani Erdogan, Dolmabahçe ofisinde anneleri kabul etti. Hepimizin gözü önünde annelere bir devlet sözü verdi. Berfo Ana’ya bir devlet sözü verdi. Evladini bulmak, hiç degilse evladinin kemiklerini Berfo Ana’ya teslim etmenin sözünü verdi. Berfo Ana bu görüsmeden iki yil sonra 106 yasinda evladinin mezarina, kemigine kavusamadan gözleri açik gitti” ifadelerini kullandi.

“Ali Yerlikaya’nin hakkini teslim etmek lazim”

Eski Içisleri Bakani Süleyman Soylu’yu Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kriminal, karanlik bakanlarindan bir tanesi olarak nitelendiren Özel, “Soylu, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü eylemine, verdigi kanunsuz emirle saldirdi. Uygulattigi orantisiz güçle o eylemi dagitti.

Oradaki analari, evlatlari ve destekçileri perisan etti. O tarihten bu tarihe marifetmis gibi Galatasaray Meydani annelere kapali ve her hafta anneleri tutukladilar, aksam saldilar. Anneler pasif direnisi sürdürdü. Süleyman Soylu yilmadi, anneler yilmadi. Süleyman Soylu utanmadi, anneler bir adim geri durmadi. Bugüne kadar gelindi. Son haftalarda Ali Yerlikaya’nin hakkini teslim etmek lazim. Yeterli degil ama belli sayida annenin oraya ulasmasina izin veriyor ama etraflarina utanç bariyerleri çekiliyor” degerlendirmesinde bulundu.

Özel, CHP milletvekilleri, örgütü ve yöneticilerinin bu hafta bininci hafta dolayisiyla Cumartesi Anneleri’nin yaninda olacaklarini da kaydetti.



“Ne Demirtas ne bir baskasi ne de bir siyasetçi, Yasin Börü’nün ölümüyle baglantili bulunmadi”

Geçtigimiz hafta görülen 6-8 Ekim olaylari karar durusmasina deginen Özel, 11 kisilik vekil heyetinin durusmayi takip ettigini dile getirerek, “Davanin iddianamesi uzun yillar siyasilerin kürsüden savcilara dikte ettirilmesi sonucu yazilmisti. Olaylar yasandiktan 5 yil sonra dava açildi ve 6-8 Ekim olaylarinda hayatini kaybeden 16 yasindaki evladimiz Yasin Börü’nün öldürülmesinden sorumlu tutuluyorlardi. Yargilama yapildi ve bitti. Ne Demirtas ne bir baskasi ne de bir siyasetçi, Yasin Börü’nün ölümüyle baglantili bulunmadi. Hiç birisi insanlarin hayatini kaybetmesine söz konusu olan o süreçle ilgili ceza almadilar. Attiklari paylasimdan ve baska zamanlarda kullandiklari ifadelerden dolayi ceza aldilar” dedi.

“Sayin Demirtas, Yüksekdag ve bazilarina da çok agir cezalar verdiler” diyen Özel, sözlerine söyle devam etti:

“Bu cezalar aslinda Erdogan’in siyasi adreslemesiyle uyumlu ve Erdogan’in ‘yatsin’ dediklerini yatiran, Erdogan’in kendi vicdaninda mahkum ettiklerine ceza veren ama cezalari konusmalardan veren; Istinaf, Yargitay ve Anayasa Mahkesi’nin bal gibi bozacagi bir karari mahkeme heyeti verdi. Sorumlulugu da siyasilerin sirtina birakti.”

“Bu davadaki kararlarin hiçbirisini hukuki kararlar olarak degerlendirmiyoruz”

Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag’in esini aradigini belirten Özel, “Bu kararlari nasil yorumladigimizi ve kendileriyle ilgili dayanisma duygularimizi ifade ettim. Bundan sonraki hukuki süreçte de yargilananin kim olduguna, hangi parti olduguna, Erdogan’in kimi neyle suçladigina degil; siyasilesmis bir davanin ülkenin siyasi hayatina ne kadar zarar verecegine olan inancimizla, vicdanimizla karar veriyoruz. Bu davadaki kararlarin hiçbirisini hukuki kararlar olarak degerlendirmiyoruz” açiklamasinda bulundu.

MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’nin kendi grup toplantisinda yaptigi konusma sonrasi sahsina yönelik 4 soru yönelttigini ifade eden Özel, “4 tane soruyu okumaya utanirim. Sorular, CHP’nin Genel Baskani’na sorulacak sorular degil. Ben bu sorularin kime sorulacagini biliyorum da ben bu seviyeye inmek istemiyorum” ifadelerini kullandi.

Özel’den MHP’ye 4 soru

Bahçeli’nin kendisine yönelttigi sorularin kim tarafindan hazirlandigini bildigini kaydeden Özel, “O meshur ikili var. MHP örgütünün illallah dedigi ikili. Gerçek MHP’lilerin tüylerini diken diken yapan ikili. MHP’de metinleri yazan o birisiyle, o ‘Meclis’in uzman çavusuyum’ deyip de uzman çavusa bile verdigi sözleri tutmayan birisi var. O ikisi 4 tane soru yazmislar, Özgür Özel cevap versin. Ben o 4 soruyu okumam. Sayin Bahçeli, size bu sorulari yazan o arsiz metin yazarlari su 4 soruya cevap versinler; bu iki kisinin isimleri Sinan Ates cinayeti iddianamesinden nasil ve kimler tarafindan iddianameden ayiklanmistir? Ülkü Ocaklari Genel Baskanligi yapmis bir ismin sokak ortasinda ölümünden sonra kimse paylasim yapmayacak, cenazeye gitmeyecek, taziye bildirmeyecek diyen hangi ikisidir? Bu talimati bütün partiye hangi ikisi yaymistir? Tetikçiyi kaçiran aracin fotograflari açiga çikip, Ülkü Ocaklari Genel Baskani’na bu aracin ceza yemeyecek, trafikte durdurulmayacak statüye kavusturulmasina hangi ikili ya da ikisinden hangisi katki saglamistir? Iran Cumhurbaskani’nin ölümünün üzerindeki sis perdesi aralanmalidir diye yazanlar, Sinan Ates davasinin üzerine sis çöktürürken bu ikisinin bu sisteki payi nedir yoksa bu sisin kendisi bizatihi bu ikisi midir? Bu 4 soruyu cevaplayin benim 4 soruya bakariz” seklinde konustu.

Türkiye’nin normallesmesi ve MHP’nin normal bir çizgide kalabilmesi için hiçbir siyasinin cinayetlere sahip çikmamasi gerektigine dikkati çeken Özel, “Bu ayiptan MHP de kurtulacak, Türkiye de kurtulacak” dedi.

Özel, emekliler ile yüz yüze gelmenin zamaninin geldigini de vurgulayarak, “26 Mayis günü saat 14.00’te Tandogan Meydani’na Türkiye’nin dört bir yanindan emekliler geliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA