Bitlis'teki Ögrenciler Tiyatro Yarismasinda Türkiye Birincisi Oldu

Bitlis Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri, İçel Il Milli Egitim Müdürlügünün düzenlemis oldugu tiyatro yarismasinda Türkiye birincisi oldu.

Bitlis'teki Ögrenciler Tiyatro Yarismasinda Türkiye Birincisi Oldu
7 ay önce okulun Müzik Ögretmeni Ömer Erzurum öncülügünde kurulan tiyatro kulübü, Türkiye geneli düzenlenen yarismada Türkiye birinciligi dahil 4 ödüle layik görüldü.

Kendi yazdiklari “Ölüm Konçertosu” adli oyunla yarismaya katilan 10 kisiden olusan ekip; ayni zamanda en iyi yönetmen, en iyi oyun, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yardimci kadin oyuncu ödülünü aldi. 10 ögrenci ile kurulan tiyatro kulübünde aralarinda hiç tiyatro izlemeyenlerin dahi bulunmasi, alinan basarinin ne denli önemli oldugunu göz önüne seriyor.

Müzik Ögretmeni Ömer Erzurum, gelen basarinin 7 aylik gibi kisa bir sürede geldigini belirtti.

Erzurum, “Benim için en büyük kazanim Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri artik bir tiyatro kültürüne sahipler” dedi.

Hedeflerinin daha profesyonel oyunlar hazirlamak oldugunu ifade eden Erzurum, “Bitlis Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi Tiyatro Kulübü olarak geçtigimiz ekim ayinda çalismalara basladik. 10 ögrencimizle birlikte bir oyun hazirladik. Oyunumuz çocuk oyunu degil, yetiskin oyunudur. Ögrencilerimizdeki yetenegi görmemek mümkün degildi. Hedefimizi biraz daha yukariya koymaya, biraz daha profesyonel bir oyun hazirlamaya gayret gösterdik. Bu süreç içinde sadece sahne ekibi degil, arka ekipte ögrencilerin isi oldu. 6-7 ayda bu ögrenciler nasil bir oyun hazirlanacagini basindan sonuna kadar ögrendiler. İçel Il Milli Egitim Müdürlügünün düzenledigi Türkiye Geneli Liseler Arasi Tiyatro Yarismasina katildilar ve orada gösterdikleri performansla gerçekten jürinin ve izleyicilerin begenilerini kazandilar. En önemlisi bütün süreci kendileri yönettiler. Yani sahneye çiktigimizda bütün dekoru, kostümleri, isigi, makyaji ve sesi her seyi kendileri hallettiler. Benin için en büyük kazanimda bu oldu. Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri artik bir tiyatro kültürüne sahipler. Bu kültür, bizler burada olmasak da onlarin içinde yasamaya devam edecek” diye konustu.

“Bu kulübü ilk kurdugumuzda ögrencilerimiz arasinda hayatlarinda henüz tiyatro izlememis ögrencilerimiz bulunmaktaydi” diyen Ömer Erzurum, konusmasina söyle devam etti:

“Tabi ki biz kulüp olarak birçok oyuna gittik. Fakat sunu belirtmek isterim ki hayatinda hiç tiyatro izlememis olan bu ögrenciler, bugün liseler arasi bir yarismada Türkiye birincisi ödülüne layik görüldüler. Bununla birlikte en iyi yönetmen, en iyi oyun, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yardimci kadin oyuncu ödülünü aldilar. Yani 11 dalda 4 ödülü ilimize ve okulumuza kazandirdilar. Düzenlenen yarismaya 26 okul basvuru yapti. Bu okullar arasindan en iyi 4 ödüle layik görüldük. Bundan sonraki hedefimiz Gençlik ve Spor Bakanliginin düzenledigi tiyatro yarismasina katilmak ve bu tarz yarismalarda ilimize ve okulumuza bu tarz ödülleri kazandirmaktir. En büyük kazanim, ögrencilerimizin bu kültürü edinmesi ve bunu yasatmasi olacaktir.”

Tiyatro kulübü ögrencilerinden Sefa Ayaz ise yarismada en iyi erkek oyuncu ödülüne layik görülmenin kendisi için gurur verici oldugunu belirterek, “Bir güzel sanatlar lisesi ögrencisi olarak sanatin bir ayricaligi olan tiyatroda yetenegimi kesfedip hem de bu konu hakkinda kültürlenmek benim için büyük bir sansti. Ilk bastaki halimize göre ilerledigimizi fark ettik ve bu konuda bilgili kisiler tarafindan belirli ödüllere layik görülmek güzeldir. Bizim için onurdu. Ilk oynadigim oyunda en iyi erkek oyuncu ödülünü almak benim için çok iyiydi. Bu oyundan önce benim bir tiyatro geçmisim yoktu, çok bir ilgim de yoktu. Ilk oyunumda en iyi erkek oyuncu dalinda ödül almak benim için büyük bir onurdu. Uzman kisiler tarafindan begenilmesini bu da bizim için ayri bir gurur kaynagi oldu. Oyunumuz aslinda sunu anlatmaktadir, ailenin psikolojisi üzerinde ne denli büyük bir etki olusturdugunu, çocuklugun ilerleyen zamanlarda insanin kimligini olusturmasinda ne denli büyük bir etki olusturdugunu gösterdi” dedi.

Kaynak: İHA