Bakan Güler Açiklamasi 'Ilk Görsel Temas 02.36'Da Saglandi, Iran Makamlariyla Paylasildi'

Millî Savunma Bakani Yasar Güler baskanliginda Genelkurmay Baskani Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Ziya Cemal Kadioglu, Bakan Yardimcilari Suay Alpay ve Alpaslan Kavaklioglu ile yurt içindeki ve sinir ötesindeki birliklerin komutanlarinin katilimiyla video telekonferans toplantisi gerçeklestirildi.

Terörle mücadele basta olmak üzere devam eden faaliyetlere iliskin bilgi alan Bakan Yasar Güler, yapilacak çalismalara iliskin talimatlar verdi. Bakan Yasar Güler, toplantida özetle sunlari söyledi:

“Degerli silah ve mesai arkadaslarim. Sizleri sevgiyle, saygiyla selamliyorum. Basta sizlerin ve silah arkadaslarimin görevlerini fedakârca yerine getirdigini memnuniyetle müsahede etmekteyim. Millî mücadelemizin baslangici olan 19 Mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami’ni ülkemizde çesitli etkinliklerle kutladik. Bu vesileyle basta ebedî Baskomutanimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele kahramanlarimiz olmak üzere aziz sehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle yâd ediyoruz. “

Sözlerinin basinda pazar günü elim bir kaza sonucu hayatlarini kaybeden basta Iran Islam Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ile Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan olmak üzere diger Iranli siyasetçi, bürokrat ve Iran vatandaslarina bir kez daha Allah’tan rahmet; dost ve kardes Iran Islam Cumhuriyeti halkina ve kederli ailelerine bassagligi dileyen Güler, “Olayin haber alinmasini müteakip Iran makamlarindan gelen gece görüs kabiliyetli helikopter talebi üzerine hazirliklara basladik, bu kapsamda tarafimizdan mevcut sartlarda daha faydali olabilecegi degerlendirilerek AKINCI IHA’nin da hazirlanmasi talimati verildi.

Cumhurbaskanligimizin onayi ve Iranli yetkililerin ’olur’u sonrasinda silahsiz AKINCI IHA saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.12’de Iran hava sahasina giris yapti. Ilgili bölgede yapilan taramalarda saat 02.36’da ilk görsel temas saglanmis ve tespit edilen isi kaynagi Iran makamlariyla paylasilmistir. Saat 05.50’de ise Iranli yetkililerle kurulan temas sonucu enkaza ulasildigi bilgisi alinmistir. Görevini basariyla tamamlayan AKINCI IHA’miz, saat 06.45’te Türkiye hava sahasina giris yapmistir. Bu süreçte Cumhurbaskanligimiz, Disisleri Bakanligimiz ve Iranli makamlar ile yakin is birligi ve koordinasyon içerisinde hareket eden, hizli bir reaksiyon ortaya koyarak görevini üstün basariyla yerine getiren tüm silah arkadaslarimi tebrik ediyor; hepsinin ayri ayri gözlerinden öpüyorum” ifadelerini kullandi.

Tatbikatlarda ordumuzun etkinliginin daha da güçlendigini gördük

Silahli Kuvvetlerinin disiplini, kabiliyeti, cesareti ve merhameti ile dünyanin en güçlü ordularindan birisi oldugunu vurgulayan Güler, “Terörle mücadelede gösterdigimiz kararliligimiz, yeni güvenlik konseptimiz çerçevesinde tehditleri sinirimiza dayanmadan kaynaginda bertaraf etmekte, basta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAS ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karsi mücadelesini artan bir baski ve yogun bir tempoda basariyla sürdürmektedir.

Bununla birlikte sayisi ve kapsami her geçen yil artan tatbikatlarla bölgemizde ve özellikle komsularimizla baris ve istikrari artirmayi, karsilikli saygi, dostluk ve is birligini gelistirmeyi hedefliyoruz. Son dönemde icra ettigimiz planli tatbikatlarimizdan olan Uluslararasi Anadolu Ankasi ve Denizkurdu Tatbikatlari ile kahraman ordumuzun havada ve denizdeki etkinliginin daha da güçlendigini gördük. 25 Nisan 2024 tarihinde baslayan Efes-2024 Tatbikati da kapsamli sekilde icra edilmektedir. Efes Tatbikati klasik tatbikat anlayisinin ötesinde çok boyutlu ve karmasik hâle gelen günümüz güvenlik ortamini tatbikat senaryosuna yansitarak güncel olaylara, küresel ve bölgesel alanda meydana gelebilecek kriz senaryolarina cevap verebilecek profesyonel bir anlayisla icra edilmektedir. Küresel ve bölgesel sinamalara karsi hâl tarzlarinin üretildigi dost ve müttefik ülkelerle birlikte çalisabilme yeteneginin gelistirildigi, tatbikata her geçen gün katilim artmakta ve bu yönüyle Efes Tatbikati bölgede icra edilen ’en büyük birlesik, müsterek tatbikat’ olma hüviyetine de kavusmustur” diye konustu.

Efes Tatbikati’na 50 ülke ve 11 binden fazla personel katilacak

2 yil önce icra edilen tatbikata 37 ülke katilirken bu yil 50 ülke ve yaklasik 11 bin personelin katilmasi ve Seçkin Gözlemci Günü’nün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla 29-30 Mayis tarihlerinde icra edilmesi planlandigina dikkat çeken Güler, “Türk Silahli Kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetlerinin iç ve dis kamuoyuna gösterilmesi için en önemli ve uygun platformlardan birisi olan Efes Tatbikati’nda bugüne kadar oldugu gibi bu yil da üstün bir performans sergileyeceginize yürekten inaniyorum. Bu vesileyle tüm silah ve mesai arkadaslarima görevlerinde basarilar diliyor, her birinizin gözlerinden öpüyorum” dedi.

Kaynak: İHA