Uluslararasi Aksu Festivali Kapsaminda Yöredeki Mayis 7'Si Gelenegi Yasatildi

Giresun’da 47. Uluslararasi Aksu Festivali katilan vatandaslar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek tas atti, sac ayaktan geçti.

Uluslararasi Aksu Festivali Kapsaminda Yöredeki Mayis 7'Si Gelenegi Yasatildi
Giresun’da bazi geleneklerin yasatilmasi amaciyla bu yil 47.’si düzenlenen ’Uluslararasi Giresun Aksu Festivali’ne katilan vatandaslar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek tas atip, sac ayaktan geçme gibi ritüellerin gerçeklestirildigi 3 bin yillik gelenek sembolize edilerek yasatildi.

Yöre halki tarafindan hicri takvime göre 7 Mayis yaz mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilerek bu tarihte uzun yillardir kutlama yapiliyor.

Giresun Belediyesi tarafindan bu çerçevede yöreye özgü birtakim geleneklerin yasatilmasi amaciyla organize edilen Uluslararasi Giresun Aksu Festivali’nin bu yil 47.’si düzenlendi.

Aksu Deresi’nin denizle bulustugu yerde düzenlenen festivalde vatandaslar, bu yil da yerden topladiklari yedi çift, bir tek tasi sirtlari dereye dönük olacak sekilde dilek tutarak firlatti.

Vatandaslar, bir baska gelenegi yasatmak adina da üç ayakli sacin içinden üç kez dilek tutup geçti.

Belediye Baskani Fuat Köse, festivalde yaptigi konusmada, “Festivalimizi eski günlerde oldugu gibi coskuyla kutlamaya devam ediyoruz. Sehrimizin sosyal ve kültürel geçmisini tekrar canlandirarak yasamaya ve yasatmaya devam edecegiz. Topluklar kültürlerini hiçbir zaman kaybetmemelidir. Toplumlar sosyal yapilarini ve kültürlerini kaybettiklerinde dejenere olurlar, yozlasirlar. Biz sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi yasatmaya devam edecegiz” dedi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ise “Atalarimizdan bizlere miras kalan gelenekleri yasatmak, kültürleri unutmamak adina bu festivaller bir firsattir. Bu festivalin uluslararasi olmasi da ayri bir kazanimdir. Böylelikle geçmisten gelen kültürlerimizin paylasilarak gelecek nesillere aktarilmasina katki saglanmis olacaktir. Ayrica bu uluslararasi festival turizm alaninda da ilimize ayri bir deger kattigini ifade etmek gerekir” diye konustu.

Etkinlikte Slovakya ve Gürcistan ile yurtiçinden katilan halk danslari topluluklarinin gösterileri ile sona erdi.
Kaynak: İHA