Güner, 'Asiri Tuz Tüketimi Insan Sagligini Olumsuz Etkileyen Halk Sagligi Problemine Dönüsmektedir'

Zonguldak Il Saglik Müdürü Uzman Dr. Ertugrul Güner, 20-26 Mayis 2024 “Dünya Tuza Dikkat Haftasi” etkinlikleri kapsaminda açiklamada bulundu.

Güner, 'Asiri Tuz Tüketimi Insan Sagligini Olumsuz Etkileyen Halk Sagligi Problemine Dönüsmektedir'
Uzm. Dr. Güner; vücutta sivi dengesinin ve dolayisiyla kan basincinin düzenlenmesinde, asit-baz dengesinin saglanmasinda ve sinir-kas sisteminde uyarilarin iletilmesinde tuzun (NaCl) önemli görevleri bulundugunu kaydetti.

Ayni zamanda antiseptik özelligi de olan tuzun, nem miktarini büyük oranda düsürerek gidalarin bozulmasina neden olabilecek bakterilerin üremesini kontrol altinda tuttugunu aktaran Güner söyle dedi:

“Bu özelliginden faydalanarak çesitli gidalarin saklanmasinda, koruyucu olarak kullanilir. Ancak asiri miktarda tüketildiginde birçok saglik problemine neden olmakta ve insan sagligini olumsuz etkileyen bir halk sagligi problemine dönüsmektedir. Dünyada ölümlerin yaridan fazlasina bulasici olmayan hastaliklar neden olurken; bunlarin yüzde 30’unu kalp-damar hastaliklari olusturmaktadir. Bu hastaliklar için en önemli degistirilebilir risk faktörleri; asiri tuz tüketimini de kapsayan sagliksiz beslenme, fiziksel aktivite yetersizligi, sigara kullanimi ve alkol kullanimidir. Yüksek kan basinci (hipertansiyon), kalp-damar hastaliklarinin en önemli risk faktörüdür. Yüksek kan basinci dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 13’ünden sorumludur. Kan basinci seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alinan sodyum yani tuz miktaridir. Yüksek sodyum (günde 2 gram’dan fazla) ya da tuz (günde 5 gram’dan fazla) tüketimi; yüksek kan basinci, artmis kalp hastaliklari ve inme riski olusturur. Günümüzde yapilan son çalismalarda da fala tuz kullanimi ve saglik etkileri benzer sonuçlar vermektedir. Tuz tüketiminin azaltilmasi kan basincinin düsürülmesi ve dolayisi ile inme, kalp damar hastaliklari ve böbrek hastaliklari riskini azaltmasinda en etkili yöntemlerden birisidir. Günde 5 g’dan daha az tuz alimi inme riskini yüzde 23, kalp damar hastaliklari genel hizini yüzde 17 azaltmaktadir. Pek çok Avrupa ülkesinde günlük alim 8-11 g olup Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan günde 5 g tüketim önerilmektedir. 20-26 Mayis 2024 Bakanligimiz özel gün ve haftalar takviminde Dünya Tuza Dikkat Haftasi olarak belirtilmistir.”
Kaynak: İHA